Demà s’estén el nivell 2 de Pla Alfa a 31 comarques de Catalunya per alt perill d’incendi

Demà s’estén el nivell 2 de Pla Alfa a 31 comarques de Catalunya per alt perill d’incendi.

 

Com a mesura addicional, s’han suspès totes les activitats que puguin suposar un risc a 277 municipis de 25 comarques on es preveu un nivell molt alt d’incendi forestal

En total s’han anul·lat 2.400 activitats de risc d’incendi previstes per demà

El Cos d’Agents Rurals recorda que és absolutament prohibit fer foc i fa una crida a extremar les precaucions durant la jornada de demà diumenge en les activitats al medi natural

 

Demà diumenge 26 de març de 2023 a partir de les 00:00 hores s’activarà el nivell 2 del Pla Alfa 31 comarques on hi ha previst un alt perill d’incendi, davant les 18 on està activat avui.

El Cos d’Agents Rurals farà vigilància exclusiva d’incendis. Recorda que és prohibit fer foc i fa una crida a tota la ciutadania a extremar les precaucions durant la jornada de demà diumenge en qualsevol activitat que es faci al medi natural ja que les condicions meteorològiques i l’estat de la vegetació fan que qualsevol ignició pugui esdevenir en un incendi forestal important.

Per aquest motiu, i com a mesura addicional, s’han suspès totes les activitats que poden suposar un risc d’incendi a 277 municipis de Catalunya, on e preveu un nivell molt alt d’incendi forestal. Són municipis situats en 25 comarques on el perill d’incendi ja és alt, però que a nivell municipal el perill encara és més elevat. Aquesta mesura es pren en aplicació del Reial Decret-Llei 15/2022 de mesures urgents per a la prevenció d’incendis forestals que preveu mesures restrictives addicionals en cas de perill molt alt o extrem d’incendi. En concret, per demà s’han suspès un total de 2.400 activitats de risc previstes per demà i que no es podran dur a terme.

Les comarques amb més municipis en situació de perill molt alt o extrem d’incendi forestals son Baix Llobregat (25 municipis), l’Anoia (22) i el Baix Camp (20).

Comarca

Municipis amb perill molt alt o extrem d’incendi

Baix Llobregat

25

Anoia

22

Baix Camp

20

Bages

19

Alt Camp

18

Priorat

18

Alt Penedès

17

Tarragonès

16

Vallès Occidental

16

Conca de Barberà

15

Baix Penedès

13

Vallès Oriental

13

Garrigues

11

Moianès

9

Noguera

9

Ribera d’Ebre

7

Garraf

6

Segrià

5

Barcelonès

4

Osona

3

Segarra

3

Terra Alta

3

Baix Ebre

2

Maresme

2

Alt Urgell

1

Es poden consultar tot els municipis afectats en el següent enllaç:

https://gencat.cat/medinatural/incendis/mapes/Mapa45.pdf 

 

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe d’episodi de perill d’incendi que alerta d’aquesta situació complicada per a aquest diumenge i dilluns, assenyala la tarda de diumenge com el moment de perill més generalitzat. L’episodi s’iniciarà amb vent de l’oest diumenge al matí, girarà a nord-oest durant la tarda i, finalment, a nord el dilluns. Això implicarà vents terrers primer de ponent, després de ponent i mestral i, finalment, de mestral i tramuntana. Inicialment els vents seran prou generals i progressivament s’aniran concentrant al litoral i prelitoral de la meitat sud i a l’Empordà.

Segons la predicció elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya, l’episodi d’alt perill d’incendi forestal s’iniciarà amb una temperatura molt superior a l’habitual, que tendirà a normalitzar-se amb l’entrada del vent d’oest i nord-oest. Si bé el vent inicialment serà de component oest, anirà virant cap a nord-oest i finalment a nord al final de l’episodi. La temperatura alta per l’època i l’entrada de vent de ponent produirà un baixada sobtada de la humitat relativa, que pot arribar a ser molt baixa a gairebé tot el territori, amb l’excepció de les zones de nord-est del país. La perillositat de la combinació d’humitat relativa baixa i vent fort vindrà potenciada per la presència d’importants dèficits hídrics a curt, mitjà i llarg termini a bona part de les comarques afectades, sobretot de la Catalunya Central i les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona.

Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Es pot consultar a la web https://interior.gencat.cat/plaalfa .

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

El Mapa de perill d’incendi forestal elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Aquest mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies