Protecció Civil organitza una sessió informativa sobre les ajudes de les Diputacions de Tarragona, Girona i Lleida als municipis durant la post-emergència

Protecció Civil organitza una sessió informativa sobre les ajudes de les Diputacions de Tarragona, Girona i Lleida als municipis durant la post-emergència.

 

  • Avui s’ha impartit la quarta sessió del cicle de recuperació post-emergència de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements (XIC), organitzada per Protecció Civil de la Generalitat per donar resposta a les necessitats de la protecció civil local 
  • A la sessió d’avui, les Diputacions de Tarragona, Girona i Lleida han informat del programa d’ajudes als municipis per a emergències municipals, tant pel que fa a recursos tècnics com econòmics
  • A la sessió s’han inscrit prop de 200 persones, principalment personal de l’administració local de l’àmbit administratiu i tècnic que desenvolupa funcions relacionades amb la valoració de danys i la tramitació d’ajudes en cas emergència, alcaldes i alcaldesses, tècnics i tècniques de protecció civil dels municipis de Catalunya i de la Direcció General de Protecció Civil

 

Aquest matí s’ha realitzat la quarta sessió del segon cicle de formacions de la Xarxa d’intercanvi de Coneixements (XIC) que organitza la Direcció General de Protecció Civil i que se centra en la gestió de la post emergència en el món local. En aquesta sessió s’han tractat les ajudes ofereixen les Diputacions de Tarragona, Lleida i Girona als municipis en cas d’emergències municipals i especialment la fase de recuperació i la post-emergència.

La sessió ha estat inaugurada pel Subdirector general de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, i s’ha pogut seguir telemàticament. A la mateixa jornada s’han fet les presentacions, en aquest ordre, de la Diputació de Tarragona, de la Diputació de Girona i de la Diputació de Lleida.

Els ponents de la Diputació de Tarragona han estat Josep Maria Prunera Figuerola, cap de servei de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori del Servei d’Assistència Municipal (SAM), Isabel Galán Sánchez, cap de servei d’Assistència de Secretaria Intervenció en l’àmbit de la cooperació i les subvencions del Servei d’Assistència Municipal (SAM) i Òscar Fresquet Ferrero, cap de servei de Conservació del Servei d’Assistència al Territori (SAT).

Seguidament, per la Diputació de Girona els ponents han estat Arnau Esteve i Rosell, tècnic de gestió del Servei d’Assistència i Cooperació als Municipis de la Diputació de Girona i Marta Claret i Ramírez, secretària de l’Ajuntament de Viladamat.

Per acabar, s’ha fet la presentació de la Diputació de Lleida amb els ponents Joan Eroles Viles, assessor de l’Àrea de Sostenibilitat de la Diputació de Lleida i Víctor Peguera Farrero, director de l’Àrea de Cooperació Municipal i Comarcal de la Diputació de Lleida.

A la presentació de la Diputació de Tarragona s’han tractat les assistències tècniques en matèria de protecció civil municipal i prevenció d’incendis com a recursos d’adaptació al canvi climàtic; els recursos econòmics que es poden obtenir mitjançant les subvencions excepcionals; així com l’assistència en la resolució de les emergències i danys produïts en vials municipals provocats per fenòmens meteorològics extrems.

En el torn de la Diputació de Girona, els ponents han exposat quin és el procediment de concessió directa de subvencions per a despeses municipals extraordinàries del Servei d’Assistència i Cooperació Municipal (principals característiques, despeses subvencionables, com es fa la presentació de sol·licituds, així com els criteris que es segueixen per a la valoració i resolució d’aquestes sol·licituds). Al final d’aquesta presentació s’ha simulat com seria el procediment d’accés a les ajudes. A partir d’un fenomen extraordinari s’han analitzat els passos que cal seguir des dels danys causats en el municipi fins al cobrament de la subvenció.

En la darrera presentació, la de la Diputació de Lleida s’han explicat les ajudes per a la gestió d’emergències en tres àmbits. Primer des de la planificació amb la convocatòria ajuts per a la redacció plans prevenció d’incendis forestals i plans de protecció civil.

Segon, des de l’àmbit de la prevenció, amb ajudes per a la realització de Plans de Cooperació Municipal orientats a la prevenció i la convocatòries d’ajudes per a les Agrupacions de Defensa Forestal ADF. I en tercer lloc, des de l’àmbit de les ajudes post-emergències i de la gestió de les ajudes directes.

Les sessions XIC van ser creades el juny del 2021 pel Servei d’Implantació de la Direcció General de Protecció Civil com a un espai d’intercanvi de coneixements dins l’àmbit de la protecció civil i de les emergències i especialment en relació al suport directe al món local. El primer cicle va tenir com a objectiu aprofundir en el coneixement de les característiques, necessitats i pautes d’intervenció amb les persones i col·lectius més vulnerables de la nostra societat en situació d’emergència.

Aquest és el segon cicle de les sessions XIC, que s’ha consolidat com a estratègia de suport a la protecció civil local. La temàtica d’aquest cicle és la gestió de la post emergència en l’àmbit local centrat en les ajudes econòmiques, la rehabilitació dels serveis bàsics i les infraestructures i la reconstrucció del teixit social.

A la sessió d’avui s’han inscrit 179 persones d’administracions locals repartides per tot el territori: Flix, Solsona, Sant Jaume d’Enveja, Reus, Salou, Consell Comarcal del Baix Empordà, El Catllar, Gandesa, Corbins, La Serra d’Almos, Palamós, Foradada, Les Avellanes i Santa Linya, La Guingueta d’Àneu, Àger, Artesa de Segre, Os de Balaguer, Alcarràs, Guissona, Vinebre, Vilajuïga, Cervera, Sant Guim de Freixenet, Fontanals de Cerdanya, Sant Joan de les Abadesses, El Vendrell, Lleida, Garriguella, Cantallops, La Vall de Bianya, Garcia, Llanars, Farrera, Torroella de Montgrí, Vilademuls, Sant Mori, Deltebre, Prullans, La Sentiu de Sió, Vilagrassa, Campdevànol, Vila- sacra, Sant Martí de Llémena, Constantí, Cervià de les Garrigues,Agullana, Pontos, Balaguer,Vielha-Mijaran, Sarrià de Ter, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Les Planes d’Hostoles,Platja d’Aro,Palau-saverdera, Pau, Ginestar, Vilafant, Les Preses, Ventalló, Pardines, Urús, Alcanar, Massanes, Maià de Montcal, Roses, Sant Joan de Mollet, Ger, Agrupació de municipis de Bellaguarda, Granyena de les Garrigues i el Soleràs, Regencós, Penelles,Vilablareix, Santa Cristina d’Aro, Cassà de la Selva, Lladorre, Odèn, Talavera, Barbens,Torà, Vall de Cardós, L’Aldea, Torres de Segre, Linyola, Figueres, Arbeca, Tremp, Granadella – Garrigues Altes, La Tallada d’Empordà, Peralada, Tornabous, Consell Comarcal del Pallars Jussà, Mollerussa,Mont-ras,Esponellà, Tortellà, Les Oluges, Castellserà, Torrefarrera, Torrebesses, Vinaixa, Pinell de Solsonès, Cubells, Riu de Cerdanya,Gimenells i Pla de la Font, Ivars de Noguera, El Cogul,Castellar de la Ribera, Arbucies, Consell Comarcal de la Selva, La Baronia de Rialb, Consell Comarcal de la Noguera, Amer, Bellvís, Bescanó, Bellver de Cerdanya, Sils, Tuixent, Senterada, Aspa, Vilobi d’Onyar, L’Urgell, Sant Feliu de Buixaleu, Camarasa, Castellnou de Seana i Alins.

També hi han assistit professionals de les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i personal de la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior.

La propera sessió XIC està prevista pel 22 de febrer a càrrec de la Direcció General de la Representació del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea .

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies