Avui se celebra el Dia Mundial contra el Tràfic de Persones Catalunya disposa de la primera Unitat de Valoració Forense de Víctimes de Tràfic d’Éssers Humans
Avui se celebra el Dia Mundial contra el Tràfic de Persones
Catalunya disposa de la primera Unitat de Valoració Forense de Víctimes de Tràfic d’Éssers Humans.
l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya del Departament de Justícia ha posat en marxa aquesta unitat per oferir un servei pericial d’alta qualitat
Entre el 2018 i el 2021 es van atendre 41 víctimes, la majoria de casos per explotació sexual i laboral
Una de cada quatre víctimes va patir lesions físiques
L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) del Departament de Justícia s’ha convertit en el primer centre de l’Estat a crear una Unitat de Valoració Forense de Víctimes de Tràfic d’Éssers Humans, fet que pren especial rellevància avui que se celebra el Dia Mundial contra el Tràfic de Persones.
Des de la posada en funcionament d’aquesta unitat a finals del mes de maig,s’han dut a terme diverses intervencions per als casos en què se sol·licitava la valoració forense d’una víctima de tràfic d’éssers humans. Principalment, el tipus d’explotació en què aquesta unitat ha intervingut ha estat la sexual, tot i que s’ha actuat, també, amb una víctima d’explotació laboral i amb una víctima d’explotació en mendicitat. Pròximament es preveu visitar tres víctimes més d’explotació laboral.
En aquesta tasca, la Unitat incorpora els requeriments específics demanats per la Fiscalia especialitzada i els tribunals –com per exemple, la participació de forenses experts–, així com les recomanacions de guies i protocols existents al nostre àmbit, per ajustar la seva intervenció i evitar la revictimització. L’abordatge d’aquests casos requereix una especial formació i sensibilitat en drets humans, en perspectiva de gènere i en transculturalitat.
Els informes permeten documentar la vulnerabilitat de la víctima i les seves lesions i seqüeles, físiques o psíquiques. Aquestes lesions i seqüeles, posades en relació amb les seves declaracions, poden ser valorades fins i tot com a indicis de càrrec i es poden fer servir com a element sobre el qual fonamentar una sentència condemnatòria.
En dos anys i mig s’han atès 41 víctimes, la major part per explotació sexual i laboral
Prèviament a la constitució de la Unitat, l’equip havia desenvolupat una investigació finançada pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia, on van valorar 41 víctimes diferents de tràfic d’éssers humans entre l’1 de gener de 2018 i el 30 de juny de 2021.Aquests resultats reflecteixen que es tracta d’una actuació quantitativament poc freqüent però qualitativament molt important.
Més de dos terços de les víctimes van ser dones i els principals orígens geogràfics van ser l’Amèrica llatina i l’Àsia. El tipus d’explotació va ser majoritàriament sexual, seguit del laboral. El principal mètode de captació va ser l’engany; en el trasllat, ja apareix en alguns casos la violència, i la fase d’explotació es caracteritza, per a més de la meitat de les víctimes, per males condicions de treball, privació de llibertats, amenaces, privació d’aliments o habitatge en males condicions. Un cop rescatades, la majoria es van vincular a alguna organització no governamental que dona suport a les víctimes.
Una de cada quatre víctimes va patir lesions físiques
Gairebé una de cada quatre víctimes va patir lesions físiques i, aproximadament, la meitat d’elles presentava seqüeles. Els problemes de salut mental van afectar al voltant de dues de cada tres víctimes durant el tràfic, tipificats principalment com a trastorns per estrès posttraumàtic, trastorns d’ansietat i depressió.