La Paeria presenta el seu full de ruta en Polítiques d’Inclusió a Lleida

La Paeria presenta el seu full de ruta en Polítiques d’Inclusió a Lleida.

 

L’ECMU se situarà finalment a l’espai de les sitges del barri de Pardinyes amb una capacitat òptima de 70 places

La Paeria treballa ja en la redacció dels plecs per a iniciar la licitació pública per tal que al solar ubicat a Josep Pallach, 2, es dugui a terme la construcció d’una residència per a la Gent Gran

L’Ajuntament de Lleida remodelarà l’antic edifici de les Josefines per destinar-lo íntegrament a l’atenció de persones sense llar per mitjà dels fons Next Generation i disposarà d’una reserva pressupostària per adquirir pisos per al programa Housing First i Comunitats de Llars

ALCALDIA.

 

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presentat aquesta tarda el document que plasma el compromís de l’Ajuntament de Lleida en matèria de Polítiques d’Inclusió pel que fa a l’atenció a les persones sense llar, als temporers i als equipaments per a gent gran.

Un dels principals punts que estableix el full de ruta presentat avui pel Paer en Cap fa referència al canvi d’ubicació de l’ECMU, l’Espai Comunitari de Múltiples Usos, que se situarà a l’espai que ocupen actualment les sitges al barri de Pardinyes i tindrà una capacitat òptima de 70 places. Pueyo ha explicat que gràcies al treball realitzat des del passat mes de març fins avui amb els diferents grups municipals, entitats, la Fundació Privada de Pardinyes i la Plataforma per la residència de Pardinyes, “hem estat capaços de modificar un projecte que inicialment es va presentar per afrontar simultàniament el sensellarisme i l’atenció a temporers. Acceptem el canvi d’ubicació de l’ECMU, que passarà a l’espai conegut com a les sitges, de titularitat de la Generalitat i que, en breu, estarà a la nostra disposició per construir l’ECMU.

Pel que fa als recursos per a l’atenció a les persones que arriben a Lleida amb motiu de la campanya de la fruita aquest estiu, l’Ajuntament de Lleida ja ha posat a disposició de treballadors i treballadores 100 places en pisos propietat de l’EMU i l’acord assolit preveu que aquest sigui el mínim disponible en cada campanya i que la xifra es pugui ajustar en funció de la demanda.

Un dels punts que preveu el document pel que fa a l’atenció als temporers és la promoció, per part de la Paeria, de modificacions urbanístiques per fomentar que els titulars d’explotacions agrícoles, pagesos i pageses puguin rehabilitar edificis o col·locar petites construccions a l’horta per donar allotjament als temporers/es en un termini de 3 mesos.

Aquest compromís també estableix, així mateix, que s’impulsi un marc de treball interinstitucional per tal que no recaigui tota la responsabilitat social en l’Ajuntament de Lleida. En aquest sentit, també s’exigirà a la Generalitat de Catalunya la recuperació de les convocatòries de subvenció per a la rehabilitació i construcció d’allotjaments als voltants de les explotacions agràries que contracten treballadors i treballadores temporeres per a la campanya 2023, que garanteixin unes condicions d’habitabilitat dignes. Seguint aquesta línia, la Paeria participarà, juntament amb altres administracions competents, en l’elaboració d’un mapa de xarxa d’allotjaments i habitatges disponibles a Lleida i entorns.

El “Compromís en les Polítiques d’inclusió a Lleida” determina, en l’àmbit de l’atenció a les persones sense llar, que la Paeria remodelarà íntegrament l’antic edifici de les Josefines,  destinat íntegrament a l’atenció al sensellarisme, per mitjà del desenvolupament del projecte Acadèmi@18. Aquest projecte s’inclourà en la convocatòria PIREP dels fons Next Generation, i, en el cas que no s’assoleixi el finançament europeu, la Paeria es compromet a cercar-lo amb la participació d’altres administracions locals, autonòmiques i estatals. L’alcalde Pueyo ha remarcat que “es fa una aposta clara per les Josefines pel sensellarisme i posem a disposició un mínim cada estiu de 100 places en pisos de l’EMU”.

A la vegada, s’impulsarà un punt d’atenció contra l’exclusió residencial per assessorar persones que han perdut el seu habitatge o estan en risc de perdre’l o per situacions de pobresa energètica. El compromís també inclou, en matèria d’atenció a persones sense llar, l’habilitació d’un nou equipament de baixa exigència. També, per mitjà de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, disposarà d’una reserva pressupostària per adquirir pisos per al programa Housing First i Comunitat de Llars.

Pel que fa a la Gent Gran, la Paeria, “atenent i reconeixent les peticions dels veïns i veïnes del barri de Pardinyes”, ja està treballant en la redacció d’uns plecs per a iniciar la licitació pública per tal que al solar ubicat a Josep Pallach, 2, es dugui a terme la construcció d’una residència per a la gent gran. La Paeria confia poder presentar la proposta de plecs a la Fundació privada Barri de Pardinyes el proper mes de juny i així complir amb el seu compromís de treballar-la plegats i iniciar la licitació a la tardor.

Pueyo ha destacat el treball conjunt realitzat per sumar i ha remarcat que en l’únic que no s’ha arribat a un acord ple és amb el número de places de l’ECMU: “Hem estat aprop però no ho hem aconseguit: El PSC volia una espai limitat a 40, nosaltres creiem que això seria caure en un simbolisme però no resoldria les necessitats de la campanya d’estiu”.

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha presidit aquesta tarda la reunió amb els regidors i regidores de la corporació on s’ha presentat el text del “Compromís en les polítiques d’inclusió de Lleida”. Hi han assistit representants de l’equip de govern, del PSC, d’El Comú, C’s i el regidor no adscrit Sergio Gonzàlez.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies