La Comissió d’Autoprotecció de Protecció Civil homologa 22 nous plans d’autoprotecció

La Comissió d’Autoprotecció de Protecció Civil homologa 22 nous plans d’autoprotecció.

 

 • Barcelona és la vegueria on més plans d’autoprotecció s’han homologat amb 11, la segueix la de Camp de Tarragona amb 5, la del Penedès amb 2, i les de l’Alt Pirineu i l’Aran, la Catalunya Central, Girona i les Terres de l’Ebre amb 1 respectivament
 • Entre els plans homologats destaquen els de les activitats de l’estació d’esquí de Port Ainé, el de la sala concerts Razzmatazz de Barcelona, o el del parc d’atraccions de l’Illa Fantasia i diversos establiments de risc químic
 • A la mateixa Comissió d’avui, 25 plans d’autoprotecció no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos

 

La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, ha presidit avui divendres, 27 de gener de 2023, una nova Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, en què s’han homologat 22 nous Plans d’Autoprotecció d’indústries de risc químic, centres comercials, activitats temporals o càmpings, entre altres.

A la Comissió d’Autoprotecció també hi ha participat el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el sots-director general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández per delegació la directora general d’Indústria; i el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció.

La d’avui ha estat la primera de l’any i la divuitena reunió de la Comissió d’Autoprotecció (que es va reunir per primera vegada el març de 2021), creada per agilitzar el procés d’homologació dels plans d’autoprotecció i que ha permès reduir de forma significativa els terminis de resolució expressa dels procediments.

Els 22 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 525 homologats a les anteriors reunions de la Comissió des del seu començament al març del 2021 fins avui, de manera que deixen un total de 548 plans d’autoprotecció homologats.

Plans d’Autoprotecció d’instal·lacions químiques, centres comercials, activitats de lleure i sales d’espectacles, entre altres

Per vegueries, els 22 Plans d’Autoprotecció (PAU) que s’han homologat avui pertanyen a:

 • Barcelona: 11
 • Camp de Tarragona: 5
 • Penedès: 2
 • Alt Pirineu i l’Aran: 1
 • Catalunya Central: 1
 • Terres de l’Ebre:1
 • Girona:1

Entre els plans homologats, per tipologia 20 corresponen a activitats no temporals i 2 a activitats temporals. Entre les activitats no temporals hi ha 7 establiments químics afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso), 1 instal·lació amb substàncies perilloses en quantitats importants, 2 instal·lacions amb líquids refrigerants, 1 activitat de gestió de residus perillosos, 1 àrea d’estacionament per al transport de mercaderies perilloses, 1 infraestructura hidràulica (bassa) que inclou l’estació d’esquí de Port Ainé com a zona afectada en cas de trencament, 2 centres comercials (Diagonal Mar a Barcelona i Fira de Reus), 1 establiment d’ús sanitari (L’hospital Sant Joan de Déu a les iinstal·lacions del carrer Numància de Barcelona), 1 recinte de concurrència pública (Sala Razzmatazz de Barcelona), 1 parc d’atraccions (Illa Fantasia) i 2 càmpings (per risc d’incendi forestal).

Pel que fa a les dues activitats temporals, els plans homologats corresponen a 1festa popular (del Poble Espanyol de Barcelona) i 1 esdeveniment en espai delimitat (del Castell de Vila-seca).

Dels 7 plans d’autoprotecció homologats d’establiments químics afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso), 2 corresponen a establiments inclosos al PLASEQTA (instal·lacions de Repsol Petróleo de la Canonja i instal·lacions de Repsol Petróleo de Vila-seca) i els altres 5 a establiments inclosos al PLASEQCAT (planta de regasificació d’ENAGAS de Barcelona, Givaudan Ibérica de Sant Celoni, Innospec Performance Chemicals Spain de Barcelona, Oxigen Salud de Sant Cugat i Repsol Butano de Montornès del Vallès). En tots els casos es tracta de la revisió de plans prèviament homologats, excepte en el cas d’Oxigen Salud que correspon a la primera homologació del pla.

A la Comissió d’avui s’han presentat també 25 PAU que no han estat homologats. Per vegueries els plans que no s’han homologat corresponen a:

 • Barcelona: 16
 • Girona: 5
 • Camp de Tarragona: 1
 • Penedès: 1
 • Alt Pirineu i l’Aran: 1
 • Lleida: 1

Per tipologia 24 corresponen a activitats no temporals i 1 a activitat temporal. Entre les primeres, es tracta de 4 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants, 4 establiments químics afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso; totes 4 de l’àmbit del PLASEQCAT), 2 establiment productes perillosos en quantitats importants, 1 instal·lació amb elevada càrrega de foc, 5 edificis d’oficines, 1 centre comercial, 1 recinte de concurrència pública, 2 càmpings, 1 establiment d’ús docent, 1 edifici de concurrència pública i 2 línies ferroviàries de transport metropolità. Pel que fa activitats temporals, el pla que no s’ha homologat correspon a una festa popular.

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels propers mesos per tal de que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies