Jordà: “L’eficiència energètica de la depuradora de Lleida ha de ser l’exemple a seguir per a tots els sistemes de sanejament catalans”

Jordà: “L’eficiència energètica de la depuradora de Lleida ha de ser l’exemple a seguir per a tots els sistemes de sanejament catalans”.

 

  • La instal·lació de més de 700 panells solars i la producció de biogàs faran possible que el 50% de les necessitats energètiques de la depuradora es garanteixen amb energies verdes
  • La consellera ha destacat el pla d’eficiència energètica que està desplegant l’ACA des de 2018, amb l’objectiu que el 78% de l’energia que necessitin les depuradores provingui de l’energia fotovoltaica, la producció de biogàs i mesures d’eficiència

 

La consellera d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació, Teresa Jordà i Roura, acompanyada de la gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Mar León, entre d’altres autoritats, han visitat avui les instal·lacions de la depuradora de Lleida per a conèixer les darreres actuacions dutes a terme per a millorar l’eficiència energètica de la planta, concretament la instal·lació i activació de 705 panells solars a les cobertes dels edificis i superfícies annexes de la depuradora, amb una potència de 355 kWp, que augmentaran l’autosuficiència energètica de la planta fins al 50%, juntament amb el motor de biogàs amb una potència de 255 kW. A més, també s’ha millorat la xarxa de monitoratge energètic, els sistemes de control intel·ligent (aplicant eines d’intel·ligència artificial, IA), la producció de biogàs i el control d’emissions i olors.

Les obres han suposat una inversió amb un pressupost de 653.086 euros i han estat encarregades per la Paeria de Lleida a l’empresa concessionària Aqualia, un cop aprovades i finançades per l’ACA (programa de Reposició i Millores 2021).

Jordà ha destacat “l’exemple que suposa la depuradora de Lleida en actuacions per a reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera i el foment d’energies netes i sostenibles i ha recordat que aquesta planta també forma part de la xarxa Sarsaigua per a l’anàlisi de la presència de la Covid19 a les aigües residuals”.

Altres mesures d’eficiència

A més d’aquestes actuacions, a la depuradora s’estan duent a terme millores en el tractament secundari, consistent en la substitució de difusors, per augmentar l’eficiència energètica l’eliminació de nitrogen i sistemes de control per afavorir els processos biològics d’eliminació de fòsfor.

Per últim, també s’estan duent a terme altres actuacions amb l’objectiu de potenciar l’eficiència del tractament de fangs i permetran augmentar la producció de biogàs, tant per a usos en cogeneració com per bio-metà vehicular. També s’ha dotat a l’EDAR d’una major eficiència i capacitat en la separació d’impropis, com les tovalloletes humides o les mascaretes, donada la creixent extracció d’aquest residu.

La depuradora de Lleida, un exemple de sostenibilitat i innovació

La planta que dona servei a la ciutat de Lleida i al municipi d’Alpicat des de 1994, té un historial d’elevada eficiència en l’eliminació de contaminants. Els rendiments són superiors al 90-95% en eliminació de sòlids i matèria orgànica i durant els darrers anys s’han reduït considerablement els costos energètics. A més, la planta disposa de Sistema de Gestió de la Qualitat (ISO 9001), Sistema de Gestió Ambiental (ISO 14001), Sistema de Gestió Energètica (ISO 50001). El 2013 va ser la primera instal·lació de l’estat espanyol en calcular i verificar amb AENOR (ISO 14064) la Petjada de Carboni del Cicle Integral de Lleida.

L’EDAR de Lleida també és un centre demostratiu de projectes d’I+D. Actualment, en el marc del projecte Europeu ULTIMATE (Horizon 2020 Nº869318), s’està testant l’eficiència d’una pila SOFT (Solid Oxide Fuel Cell) de bio-metà per tal d’avaluar el potencial d’aquesta nova tecnologia. Paral·lelament, en el projecte REWATERGY (Horizon 2020 Nº812574), es treballa en la recuperació d’urea i descomposició tèrmica en amoníac per a la producció d’hidrogen en sistemes separatius.

Pla d’eficiència energètica de l’ACA

Les actuacions dutes a terme a la depuradora de Lleida s’emmarquen dins del Programa d’Estalvi i Eficiència Energètica al sanejament de Catalunya, que està desplegant l’ACA des de 2018. Aquesta iniciativa s’està abordant mitjançant tres eixos, consistents en la implantació de parcs fotovoltaics, la producció de biogàs i mesures per potenciar l’eficiència energètica. El Pla preveu una inversió global de 159 milions d’euros i fixa satisfer, en un termini de 10 anys, que el 78% de les necessitats energètiques dels sistemes de sanejament es garanteixin amb energies netes i renovables.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies