La Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra afronta el Pla d’Estiu 2023 amb un model consolidat que permetrà donar seguretat a tot el litoral marítim català

La Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra afronta el Pla d’Estiu 2023 amb un model consolidat que permetrà donar seguretat a tot el litoral marítim català

 

• A més de la incorporació de noves embarcacions, durant aquest any hi ha la previsió d’una nova convocatòria de places per incrementar els efectius en l’àmbit marítim

• Durant el 2022 l’Àrea Marítima va realitzar més de 3750 hores de patrullatge i va atendre gairebé 250 serveis arreu del territori

 

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra ha presentat aquest matí el nou Pla d’Estiu 2023. En un acte que ha tingut lloc a les instal·lacions del Port de Barcelona que ha comptat amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, la Policia Marítima ha dut a terme una exhibició de velocitat en aigües obertes conjuntament amb la Unitat Aquàtica on ha fet una demostració amb els submarinistes del cos.

La Policia Marítima encara aquest estiu amb la missió d’intensificar el patrullatge preventiu arreu del litoral català. Des del seu desplegament la Policia Marítima ha treballat en una estratègia centrada en la proximitat, el servei a la ciutadania, la prevenció, la col·laboració i coordinació i els aspectes assistencials i d’auxili en l’entorn marítim i que pretén reforçar en aquest període estival.

Més recursos i noves embarcacions

Amb l’objectiu d’encarar una segona fase de desplegament que permeti articular un servei de més qualitat i que doni resposta ràpida a qualsevol incident en el mar, està previst que abans que s’acabi l’any s’incorporin a la flota policial dues noves embarcacions d’11 i 13 metres d’eslora que provenen del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. També està previst que s’incorporin 3 embarcacions semirígides procedents de comisos judicials. Aquestes embarcacions estan ara mateix en fase de valoració per part dels enginyers per realitzar les adaptacions de manera que puguin ser certificades per navegar.

Està previst també, que durant els propers mesos es faci públic l’anunci l’ampliació de places per a l’Àrea Marítima amb una nova convocatòria d’efectius que permetran reforçar el servei, amb el compromís d’ampliar l’horari de servei al ciutadà. Aquesta ampliació de recursos humans està lligada amb l’objectiu d’obrir una nova base al Port de Barcelona i reforçar-ne la resta.

Més de 3.750 hores de patrullatge i gairebé 250 serveis durant el 2022

Durant l’any passat, l’Àrea Marítima –que inclou la Unitat Aquàtica- va realitzar 3.750 hores patrullatge amb embarcació, de les quals 285 hores van ser a espais naturals marítims. A més, també es van dur a terme 2.125 hores de vigilància en ports i 720 hores de vigilància en platges. La Policia Marítima va realitzar 247 serveis en l’àmbit marítim durant el darrer any, la gran majoria per donar seguretat en esdeveniments (144), serveis d’inspecció (105) i d’altres d’auxili i assistència (97). Així mateix, durant 2022 també es van aixecar 310 actes per infraccions administratives, en el que va ser el primer any amb totes les embarcacions operatives.

El patrullatge i els serveis realitzats han permès adquirir experiència i coneixements als efectius que treballen en l’àmbit marítim amb una gran acollida entre els diferents actors que hi participen com el cos d’Agents Rurals, Salvament Marítim, els Espais Naturals Marítims de Catalunya, Ports de la Generalitat i Port de Barcelona, entre d’altres.

Una Policia integral en l’àmbit marítim

La Policia Marítima compta amb 3 bases nàutiques ubicades a les localitats de Palamós, Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar. En total, l’Àrea Marítima disposa de 48 efectius, 32 dels quals que corresponen a la Policia Marítima i 16 que estan especialitzats en treballs subaquàtics.

Amb aquest desplegament la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra fa front als prop de 500 quilòmetres del litoral amb patrullatge de proximitat i capacitat de reacció per tota la costa catalana.

Les funcions que exerceix la Unitat de Policia Marítima són les de seguretat ciutadana al mar, vigilància de la navegació, vigilància d’esdeveniments en el mar, ordre públic i vigilància d’infraestructures portuàries i instal·lacions nàutiques. També actua com a policia judicial i policia administrativa, defensa del patrimoni històric i arqueològic, vigilància de les zones marítimes protegides, control i inspecció de pesca, inspecció i vigilància de les activitats marítimes, medi ambient i funcions de salvament marítim amb coordinació amb el servei de salvament i seguretat marítima quan se’ls requereixi.

Curiosament, un dels trets rellevants de la Policia Marítima de Mossos d’Esquadra és la introducció de la figura de rescatador com un tripulant de la patrullera. Tots els agents tenen la formació i preparació per llençar-se a l’aigua per qualsevol servei en el que sigui necessària aquesta operativa. Aquest és un fet diferencial respecte a altres cossos de seguretat que ofereix versatilitat i moltes possibilitats d’actuació des de les embarcacions.

Embarcacions amb tecnologia puntera a les diferents bases marítimes

Actualment, la Policia Marítima disposa de tres embarcacions conegudes com Cap de Creus (Palamós), Narcís Monturiol (Vilanova i la Geltrú) i Josefina Castellví (Ametlla de Mar) que es van adquirir durant el 2021 i que presten servei diàriament a la costa catalana.

Les tres embarcacions disposen d’una eslora total de 12,83 metres i un calat màxim inferior a 0,69 metres, cabinada (màxima visibilitat en totes les direccions des de l’interior) i amb propulsió amb motors fora borda de gasolina. Del casc destaca el seu disseny hidrodinàmic amb escalons que permet minimitzar el fregament directe amb l’aigua, configuració que facilita la navegació i redueix el consum de combustible. Pel que fa als equipaments electrònics, més enllà dels elements de navegació i seguretat, tenen dos sistemes que permeten la gestió autònoma d’imatges aèries (dron) i imatges subaquàtiques (ROV submergible).

A més, l’Àrea Marítima disposa d’una patrullera semirígida de 13 metres d’eslora ubicada al Port Fòrum i una patrullera semirígida de 7,40 metres d’eslora a Sabadell preparada per desplaçar-se a qualsevol punt de la costa o de les aigües continentals. També compta amb una patrullera semirígida de 7,40 metres d’eslora ubicada al Port de l’Escala i dues embarcacions neumàtiques per treballs en aigües continentals o en aigües de poc calat,així com una moto d’aigua, també procedent d’un comís judicial, que permet accedir a llocs propers de la costa on no és possible fer-ho amb les embarcacions fins ara esmentades.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies