Balanç provisional de la segona onada de calor de l’estiu
Balanç provisional de la segona onada de calor de l’estiu.
Des de la setmana passada la temperatura s’ha mantingut amb valors força elevats de manera sostinguda
Durant el cap de setmana s’han superat els 40 ºC a diversos sectors de l’interior, Prepirineu i a punts de l’Empordà
S’han produït 5 nits tòrrides consecutives, entre els dies 13 i el 17, en alguns barris de la ciutat de Barcelona
Des del dimarts 12 de juliol de 2022 Catalunya es veu afectada per una massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica. La causa principal n’és una baixa ubicada des de fa dies a l’oest de la península Ibèrica, especialment identificable a les capes mitjanes de la troposfera. Aquest fet ha provocat una persistent onada de calor, amb valors de temperatura màxima per sobre de 40 ºC als sectors tradicionalment més càlids de l’interior i en punts de l’Alt Empordà durant el cap de setmana del 15 al 17 de juliol de 2022.
A continuació es mostren els mapes corresponents a la topografia de 850 hPa (uns 1.500 metres d’altitud) a les 12 del migdia UT de divendres 15 a diumenge 17. S’hi observa clarament la llengua d’aire càlid africà abastant tota la península Ibèrica.
La següent taula mostra les màximes de cada comarca entre el divendres 15 i diumenge 17 mesurades per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):
Al llarg de l’episodi s’han mesurat pocs rècords de temperatura màxima, ja que durant l’onada de calor de finals de juny 2019, la més intensa de les últimes dècades a l’interior de Catalunya, els registres màxims van ser més alts en general.
Rècords de temperatura màxima
Al llarg del que portem de l’episodi, 3 de les 153 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han igualat o superat la seva màxima absoluta de tota la sèrie.
Als mapes següents hi ha representada la distribució de la temperatura màxima entre el divendres 15 i el diumenge 17, els dies més calorosos de la setmana. També s’hi mostra la localització dels rècords de temperatura màxima. S’hi pot veure com divendres els rècords es van produir al litoral i prelitoral central i sud, així com a les fondalades del Pirineu i punts de l’Alt Empordà. En canvi, dissabte 16 i diumenge 17 es van concentrar al Pirineu i Prepirineu i alguns punts de ponent.
Persistència de la calor
El factor més destacat d’aquest episodi de calor està essent la seva persistència, ja que des de principis de la setmana passada els termòmetres es van començar a enfilar. Fins i tot durant la nit la temperatura s’ha mantingut elevada, provocant nits tropicals (temperatura mínima igual o superior als 20 ºC) i fins i tot tòrrides (temperatura mínima igual o superior als 25 ºC), especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona. Les previsions apunten que aquesta situació es pot allargar durant uns quants dies més.
De fet, des que va començar l’estiu climàtic, l’1 de juny, ha dominat la temperatura molt per sobre del normal. Només una baixada a finals del mes passat va trencar breument aquesta dinàmica anòmalament càlida.
En les següents gràfiques es pot veure l’evolució de la temperatura a 850 hPa (uns 1.600 metres d’altitud) segons les mesures del radiosondatge de Barcelona d’aquest estiu del 2022, així com les d’estius d’anys en els quals també hi ha hagut episodis de calor destacats. És el cas del 2019, 2018, 2017, 2015, 2012, 2009 i 2003, sent aquest darrer el que presenta més similituds quant a dies de calor sostinguda:
Superació del llindar de situació meteorològica de perill per calor
Des de dimarts 12 hi ha hagut 4 estacions de la XEMA que han estat tots els dies per sobre llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor, és a dir, un total de 6 dies consecutius, concretament Sort i Tírvia (Pallars Jussà), Montesquiu (Osona) i Gimenells (Segrià). 4 estacions més han estat 5 dies seguits per sobre del llindar SMP, totes elles ubicades al Pirineu i, finalment, 31 de les 183 estacions de la XEMA han estat 3 dies consecutius per sobre del llindar SMP.
A continuació es mostra el mapa amb el nombre de superacions SMP que hi ha hagut entre els dies 12 i 17 de juliol de 2022 a les estacions de la XEMA:
Rècords de mínima elevada a les estacions de la XEMA
Entre el 15 i el 17 de juliol, 11 de les 152 estacions amb més de 10 anys de dades han mesurat la seva temperatura mínima més alta en un mes de juliol, però cap d’elles de tota la sèrie. Cal assenyalar que es tracta de la mínima diària (0-24h UTC):
El dia que es van superar més rècords de temperatura mínima elevada va ser el dissabte 16 (7 estacions).
Predicció pels pròxims dies
Els pròxims dies no s’esperen canvis significatius en la predicció meteorològica. Continuarà dominant l’ambient assolellat en el conjunt del territori amb una lleugera davallada de la temperatura durant la jornada de dimecres dia 20 i dijous 21, malgrat que continuarà amb registres superiors als habituals per aquesta època de l’any. A partir de llavors la configuració sinòptica prevista afavorirà de nou un ascens de la temperatura de cara a divendres i el cap de setmana.
Pel que fa a la precipitació, a diferència de les darreres jornades, existeix la possibilitat d’algun ruixat a punts del Pirineu durant les properes tardes, i fins i tot podrien arribar, procedents de l’Aragó alguns ruixats al terç oest durant la tarda de dimarts dia 19.
El vent bufarà en règim de marinades al litoral, sobretot xaloc, amb ratxes de fins a 40 km/h. A l’Alt Empordà bufarà la tramuntana entre fluixa i moderada durant el matí de dimecres dia 20.
18 de juliol de 2022