Últims dies per veure l’exposició temporal “Els pescadors de muntanya” al Molí de Sant Anastasi

Últims dies per veure l’exposició temporal “Els pescadors de muntanya” al Molí de Sant Anastasi

 

• És una mostra organitzada pel Museu Hidroelèctric de Capdella, la primera que acull el nou Molí

 

El nou espai del Molí de Sant Anastasi acull la seva primera exposició temporal “Els pescadors de muntanya”. Es tracta d’una mostra organitzada pel Museu Hidroelèctric de Capdella, en col·laboració amb el Museu de l’Aigua de Lleida, fruit de la recerca sobre la pesca tradicional a l’Alt Pirineu i Aran, a partir de l’exemple de la Vall Fosca. La mostra parla dels sistemes de pesca que es duien a terme als estanys i rius de la vall, explicant els estris tradicionals que s’usaven i les persones que ho feien, que podrien ser professionals o com a complement de subsistència. També es parla dels canvis arran de les instal·lacions hidroelèctriques i de la introducció de la pesca esportiva al segle XX.

La mostra, que ha estat instal·lada des del 2 de juliol, es pot visitar els diumenges, entre les 11 i les 14.00 hores, fins al 3 de setembre, al Molí de Sant Anastasi (Avinguda de les Garrigues, 128) amb entrada gratuïta.

Aquesta exposició sobre els pescadors de muntanya comparteix espai amb l’exposició permanent del Molí, titulada “El riu fa horta” i que recupera dues mostres preexistents en aquest nou espai: “El Segre, la memòria del riu” i “Les hortes històriques de Ponent”. Aquestes dues mostres van ser realitzades entre 2010 i 2013 en una col·laboració entre el Museu de l’Aigua i l’Ateneu Popular de Ponent, per posar en valor el riu, l’horta i els regadius històrics. El museu les ha recuperat, per tal de complementar la visita al Molí.

Totes les exposicions es poden visitar els diumenges de les 11 a les 14 h al Molí (av. Garrigues 128) amb entrada gratuïta.

La Canadenca

Aquest estiu, els espais del Museu de l’Aigua no han tancat i han mantingut els horaris habituals per facilitar la visita.

Al Campament de la Canadenca es poden veure tres exposicions diferents: “La força de l’aigua”, exposició central del museu sobre la hidroelectricitat i el seu impacte a Lleida, a partir del cas del canal i la central de Seròs i l’empresa La Canadenca, que el va construir. Es repassa l’obra i la importància que va tenir per Lleida, quan es van convertir els rius lleidatans en motor de la segona revolució industrial catalana.

L’exposició ”Aigües del món” recull ampolles d’aigua d’arreu del planeta portades al museu per persones que volen participar en la iniciativa. S’exposen organitzades per país de procedència, i destaquen la diversitat de procedència, de característiques de l’aigua, de tipologies d’envasos i dissenys.

La tercera exposició és “Joan Oró. El científic de la vida”, que recull part del llegat del gran científic lleidatà i repassa la seva biografia. S’hi mostren objectes personals, llibretes de treball, publicacions, fotografies personals i imatges de la NASA, estris de treball i meteorits. Enguany pren especial rellevància en celebrar-se el centenari del seu naixement amb l’Any Joan Oró 2023. El Museu de l’Aigua i l’Ajuntament de Lleida hi participen activament.

Les exposicions del Campament de la Canadenca es poden visitar de dimarts a diumenge de les 11.00 a les 14.00 h, també amb entrada gratuïta.

Dipòsit de l’Aigua

A més, es pot conèixer el Dipòsit del Pla de l’Aigua, el primer dipòsit d’aigua potable de la ciutat, construït a finals del segle XVIII per garantir el subministrament i potabilitat d’aigua a Lleida. L’aigua hi arribava des del canal de Pinyana i es repartia per la ciutat amb sis fonts monumentals, algunes de les quals encara es conserven al centre Històric. El dipòsit és subterrani, cobert amb sis voltes de canó sostingudes per vint-i-cinc pilars, i conserva les entrades i sortida de l’aigua, el sobreeixidor i els sistemes de neteja.

El Dipòsit es pot visitar els dissabtes i diumenges de les 11 a les 14 h amb entrada lliure. A la recepció del Dipòsit, al carrer Múrcia 10, hi ha un audiovisual explicatiu. Des de Turisme de Lleida s’ofereixen visites guiades els caps de setmana pel centre de la ciutat que inclouen la visita al dipòsit.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies