Tot a punt per la Festa de Moros i Cristians, que recupera tots els actes i espais

Tot a punt per la Festa de Moros i Cristians, que recupera tots els actes i espais.

Unes 700 persones, entre festers i músics, desfilaran pels carrers de Lleida en la 26a edició de la Festa que se celebrarà el 14 i 15 de maig.

 

REGIDORIA DE JOVENTUT, FESTES, TRADICIONS I ESPORTS.

 

L’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida celebra el proper cap de setmana la 26a edició d’aquesta activitat tradicional i popular que espera tornar a congregar a milers de lleidatanes i lleidatans als carrers de Lleida després de dos anys de suspensions i restriccions a causa de la pandèmia. La Festa de Moros i Cristians de 2022 recupera tots els actes i també els espais per on cada any s’ha celebrat.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el president de l’Associació, Josep Lluís Gàzquez, han presentat avui els actes de la festa dels dies 14 i 15 de maig, acompanyats pel regidor de Festes i Joventut, Ignasi Amor, i pel caid moro, Antoni Pomés i Tosquella. El capità moro, juntament amb la comtessa cristiana, Mariona Franco i Alcaine són capitans des de la seva elecció al Mig Any Fester de finals de 2019, però no van poder exercir la capitania als carrers de Lleida al 2020 a per la Covid-19, quan es va suspendre la Festa. I al 2021, es va celebrar una versió limitada i més reduïda de l’activitat festera. Per tant, els capitans esperen enguany poder completar el seu mandat i fer el relleu al novembre.

Entre 600 i 700 persones entre festers i músics, aproximadament un centenar menys que en l’edició de 2019, desfilaran pels carrers de Lleida en l’Entrada de Lluïment de diumenge i recuperant la indumentària de gala que l’any passat no es va poder dur.

L’alcalde Miquel Pueyo va destacar que la Festa de Moros i Cristians està consolidada en el patrimoni cultural i festiu de la ciutat i en va elogiar “la dimensió social i cultural de l’entitat i la seva fortalesa, sobretot de les persones que en formen part amb vocació i dedicació per recuperar i mantenir la festa”. El paer en cap també va agrair la trajectòria de 25 anys de l’Associació teixint xarxa ciutadana i, finalment, va convidar a lleidatans i lleidatanes a assistir als actes de la Festa de Moros i Cristians i a “aquesta onada de color i música pels carrers de Lleida”.

El president de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Josep Lluís Gàzquez, va destacar la consolidació dels espais de la plaça Sant Joan per a les Ambaixades, i la Porta dels Apòstols de la Seu Vella per a la Batalla. Que la Covid-19 ha perjudicat les entitats, reduint associats i pel temor d’alguns a participar d’actes multitudinaris, però “poc a poc salvarem aquests problemes de confiança i recuperarem l’ànim dels festers”. Gàzquez també va afirmar que “ja estem nerviosos i neguitosos per sortir a desfilar pels carrers”, un desig que també va proclamar el caid moro, Antoni Pomés, qui espera que els carrers de Lleida estiguin plens per fer “una gran festa”.

El programa, que recupera tots els actes i espais, queda definit de la següent manera:

Dissabte 14 de maig:

12.00 hores. Vermut fester. Plaça Sant Francesc. Inici dels actes festers amb música festera.

19.30 hores. Ambaixades. Plaça Sant Joan. Desafiament entre tropes mores i cristianes. Aquestes últimes exigeixen la rendició dels moros. Es citen per la batalla de l’endemà. L’activista cultural Txus Llavero és l’autora dels textos d’aquesta batalla dialèctica. Repetim ubicació, on hi haurà cadires per seguir l’esdeveniment assegut.

Diumenge 15 de maig:

12.00 hores. Entrada infantil i presentació de les bandes. Desfilada de les comparses amb els membres més joves de l’Associació. Des del Roser i fins a la plaça Sant Joan. Allà es presenten les sis bandes i se celebra un concurs. Enguany hi seran: Ilerband. Banda de carrer de Lleida, Banda Municipal de Música Ciudad de Fraga, Banda de la Unió Musical Senienca, Banda de Música Ciutat de Benicarló, Associació Banda La Valenciana de Barcelona i Banda de Música de la Asociación Musical Miralbueno.

18.00 hores. Concentració festers. Porta del Lleó. Concentració de les comparses.

18.30 hores. Desfilada de Lluïment. Inici de la desfilada pels carrers Sant Martí, Tallada, Cavallers, Blondel i avinguda de Madrid fins a la Paeria.

21.00 hores. Batalla final. Canonja I Porta dels Apòstols de la Seu Vella. Escenificació de l’enfrontament entre moros i cristians per ocupar la ciutat de Lleida. El professor i dinamitzador de l’Horta de Lleida, Joan Pifarré, s’encarrega dels textos d’aquest acte final, que començarà davant l’edifici de la Canonja i continuarà davant la Porta dels Apòstols. La direcció artística va a càrrec de Ramon Caballol.

Cal recordar que com cada any hi haurà l’opció de llogar cadires per veure a primera fila l’Entrada de Lluïment de diumenge la tarda. La venda anticipada de localitats a un millor preu s’ha de fer a Turisme de Lleida. En cas contrari, el mateix dia de la Festa al personal de l’Associació. En total es col·locaran 400 cadires per a la desfilada. També n’hi haurà, encara que aquestes d’accés gratuït i fins a unes 300, a la plaça de Sant Joan per a les Ambaixades i altres 300 per a la batalla de la Seu Vella.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies