S’inaugura la depuradora de Torrefarrera i Torre-serona, amb una inversió de 5,2 milions d’euros i que té una capacitat per a una població equivalent de 6.600 habitants
S’inaugura la depuradora de Torrefarrera i Torre-serona, amb una inversió de 5,2 milions d’euros i que té una capacitat per a una població equivalent de 6.600 habitants.
- La planta és de tipus biològic i té una capacitat per tractar 1.400 m3/dia, adequant-se a les necessitats de sanejament actuals i futures
- Disposa de col·lectors que recullen per gravetat les aigües residuals generades en aquests municipis del Segrià i de sistemes naturals per al seu tractament (llits de rizoma), reduint així la despesa energètica
- Aquesta és la dissetena depuradora en servei al Segrià, garantint així el sanejament al prop del 93% de la població de la comarca.
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, els alcaldes de Torrefarrera i Torre-serona, Jordi Latorre i Agustí Jiménez, i la directora dels Serveis Territorials del Departament de la Presidència, Eugènia Puig-gros, entre d’altres autoritats, han inaugurat avui la nova depuradora que donarà servei als municipis de Torrefarrera i Torre-Serona (Segrià), que ha suposat una inversió superior als 5,2 milions d’euros.
Les obres han consistit en la construcció d’una depuradora de tipus biològic amb una capacitat per tractar 1.400 m3/dia, equivalent a una població de 6.667 habitants.
El sistema per a sanejar les aigües residuals és de tipus biològic, consistent en un llit bacterià que es basa en un procés aeròbic en el qual l’aigua es bombeja a un filtre i cola per gravetat a través d’un material de reblert que constitueix el suport de cultiu sobre el qual es desenvolupa la biomassa i creixen els microorganismes, formant una biopel·lícula d’espessor variable. Per a la decantació de l’aigua residual així com per a la deshidratació natural dels fangs s’han construït vuit filtres decantadors fets amb sistemes naturals (llits de rizoma), reduint així la despesa energètica.
Pel que fa la recol·lecció de les aigües residuals generades en aquests dos municipis, es fa mitjançant col·lectors que fan arribar l’aigua residual fins a la depuradora per gravetat, reduint així la despesa energètica per al seu transport. El seu traçat s’ha fet compatible amb infraestructures ja existents com creuaments de col·lectors existents, el pas de la carretera LP 9221, l’afectació i restitució d’una bassa de reg, entre d’altres. L’aigua tractada serà aportada al Reguer Gran.
Sanejament a Catalunya
Actualment hi ha 538 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població. Pel que fa a la comarca del Segrià, hi ha disset depuradores actives, que garanteixen el sanejament de prop del 93% de la població de la comarca. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.