Reunió de la Comissió del Seguiment del Protocol d’atenció a les dones víctimes de la violència masclista

Reunió de la Comissió del Seguiment del Protocol d’atenció a les dones víctimes de la violència masclista.

 

S’han exposat les dades sobre delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual i s’ha acordat intensificar la coordinació entre serveis, incrementar les actuacions per evitar la revictimització, reforçar la prevenció, així com demanar l’ampliació del servei de telelocalització i teleassistència a totes les víctimes de delictes sexuals, servei que s’ofereix a les víctimes de violència masclista de parella

REGIDORIA D’EDUCACIÓ, COOPERACIÓ, DRETS CIVILS I FEMINISMES

 

El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Feminismes, Sandra Castro, ha presidit la reunió que s’ha fet aquest dimarts de la CAiS, Comissió d’avaluació i seguiment del Protocol d’atenció a les dones en situació de violència masclista al municipi de Lleida, que s’ha fet al Casal de la Dona. La reunió s’ha convocat per exposar i analitzar les dades sobre criminalitat del Ministeri de l’Interior, corresponents al primer semestre de 2022, incidint en aquelles que fan referència a delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, i per revisar si cal modificar alguna de les accions incloses en el protocol.

Tal com es va exposar a la Comissió informativa per les polítiques de seguretat i convivència, l’alcalde ha indicat que hi ha hagut un descens del 14% en relació amb el primer semestre de 2019, any que es pren de referència -pels efectes de la covid-19 en els dos darrers. Pueyo ha assenyalat la importància de la dada tenint en compte l’efecte de les polítiques actives de consciència social sobre l’increment de les taxes de denúncia. Les dades interanuals (dels dotze darrers mesos) registrades el 2019 i el 2022 han estat les mateixes, amb 37 casos d’agressió sexual. Malgrat això, s’ha detectat un increment de les agressions sexuals amb penetració. S’han passat de 7 el primer trimestre de 2019 a 10 en el mateix període d’enguany. Per això, l’alcalde ha insistit que cal seguir alerta i activar els recursos que estan a l’abast per erradicar de la violència contra les dones i per generar una sensibilització ciutadana de rebuig contra qualsevol tipus de violència. En aquest sentit, Pueyo ha recordat el compromís de les institucions i les entitats participants en la CAiS per disposar d’un protocol que sigui operatiu, que faciliti una intervenció coordinada i de treball en xarxa, i que, alhora, sigui també una eina de suport per als professionals implicats.

En el marc d’aquesta reunió, i arran del que s’ha comentat, s’ha acordat intensificar la coordinació entre serveis, incrementar les actuacions per evitar la revictimització de les dones que han patit aquest tipus d’agressions i reforçar les accions de prevenció. Igualment, es demanarà l’ampliació del servei de telelocalització i teleassistència a les totes les víctimes de delictes sexuals, servei que ara s’ofereix a les víctimes de violència masclista de parella

A la reunió s’ha destacat que cada cop hi ha una major consciència per denunciar i també la necessitat de reforçar el suport a les víctimes, tant en el moment de posar la denúncia com després de denunciar els fets. En relació amb els i les menors, s’ha destacat la importància dels recursos de protecció i suport davant d’aquesta mena de delictes, ja que és fonamental fer un bon acompanyament. Entre altres qüestions, s’ha posat en valor el treball en xarxa i la voluntat de mantenir els espais de coordinació.

La CAiS està integrada per personal tècnic, de professionals que representen les institucions i entitats compromeses amb el protocol, així com d’altres representants que s’hi han adherit. Les funcions d’aquesta comissió tècnica passen per vetllar per l’aplicació del protocol, per revisar i actualitzar el document, millorar els circuits d’atenció i donar resposta les diverses situacions de violència masclista que es poden produir. Intervenen professionals vinculats a la salut, la seguretat, serveis socials i jurídics, etc.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies