Protecció Civil de la Generalitat inicia un cicle de xerrades per a la gent gran amb consells per evitar riscos a l’hivern
Protecció Civil de la Generalitat inicia un cicle de xerrades per a la gent gran amb consells per evitar riscos a l’hivern.
Tenen com a objectiu fer arribar els diversos consells d’autoprotecció adaptats a un dels col·lectius més vulnerables durant aquesta època de l’any
S’han explicat de les mesures d’autoprotecció per baixes temperatures, incloent-hi la revisió dels sistemes de calefacció perquè es trobin en bon estat i no facin mala combustió
Atès que cada cop són més freqüents les pluges que provoquen inundacions sobtades, s’han reforçat també els consells per evitar riscos en aquest sentit
Avui s’ha fet al Casal Cívic i comunitari Canovelles-Can Palots la primera de les sessions “Prepara’t pels riscos d’hivern” organitzades per Protecció Civil de la Generalitat i adreçades a les persones grans. Hi han participat una quinzena de persones. Aquestes jornades tenen com a objectiu fer arribar els diversos consells d’autoprotecció a un dels col·lectius més vulnerables durant aquesta època de l’any: la gent gran.
Les sessions les dinamitza una tècnica de Protecció Civil de la Generalitat especialitzada, qui exposa els consells de manera didàctica i respon les consultes de les persones assistents. També es reparteix material informatiu perquè s’enduguin a casa i així tenir la informació a l’abast. Les sessions informatives s’organitzen amb el suport del Departament de Drets Socials i Inclusió i s’ofereixen a casals d’arreu de Catalunya on es combinen exposicions teòriques i activitats pràctiques, tot explicant quina és la missió de Protecció Civil, quins són els riscos que s’han de tenir més en compte en aquesta època de l’any, com preparar un equip d’emergències i com rebre les alertes de Protecció Civil al mòbil.
Protecció Civil de la Generalitat ha elaborat un espai en línia on es recullen tots els consells d’autoprotecció per a persones grans. Podeu consultar tota la informació al web interior.gencat.cat/gentgran
Principals riscos a tenir en compte i consells per evitar-los
- Fortes pluges / Inundacions
Sobretot mai s’ha de travessar, ni a peu ni en cotxe, rieres, torrents, passos soterrats ni zones que es poden inundar, perquè és on es produeixen la majora de morts. Val més esperar o buscar una ruta alternativa.
Cal revisar la teulada i mantenir nets els baixants i els desguassos, especialment dels patis i terrats. S’han de recollir els objectes que estiguin fora de la llar i que l’aigua pugui arrossegar.
S’ha d’estar atent a les previsions meteorològiques i si cal desplaçar-se consultar l’estat de la xarxa viària i les rutes a seguir.
En cas d’inundació a casa, s’ha de tancar l’interruptor general del subministrament elèctric, tancar portes i pujar als pisos superiors de l’habitatge o llocs elevats, mai baixar a soterranis o pàrquings.
- Intoxicacions a la llar
Cal revisar l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegurar-se que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada. No s’han de fer servir els aparells de calefacció si no s’està segur que funcionen bé o si fan una olor estranya en engegar-los.
Es recomana ventilar cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l’entrada d’oxigen i aire net.
No s’han d’acostar les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc s’ha d’eixugar roba o altres objectes sobre l’estufa, el braser o la cuina de llenya, ja que es podria provocar un incendi.
- Fred intens / Nevades
En dies de fred intens i avís d’onada de fred cal evitar sortir al carrer. En cas de fer-ho són preferibles les hores centrals del dia i és imprescindible fer servir roba adequada i vestir-se amb diverses capes per mantenir la calor corporal més temps.
En zones aïllades o no urbanes, s’ha de mantenir un rajolí constant d’aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades i apagar el reg automàtic.
- Equip d’emergència
Cal tenir sempre a punt un equip bàsic d’emergència per si s’ha d’evacuar el domicili de forma urgent. Es pot fer servir un llistat per no oblidar res en el moment de l’emergència. A més dels elements habituals, com són la documentació personal i la targeta sanitària, és important no oblidar els productes de suport necessaris (com ara el bastó o l’audiòfon i piles) i la medicació habitual imprescindible. També cal pensar en les necessitats bàsiques de les mascotes, com ara el seu menjar o l’element pel seu transport.