Protecció Civil de la Generalitat es reuneix amb els delegats del Govern de Tarragona i Terres de l’Ebre

Protecció Civil de la Generalitat es reuneix amb els delegats del Govern de Tarragona i Terres de l’Ebre.

 

La directora general de Protecció civil de la Generalitat, Marta Cassany, acompanyada de la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé, s’han reunit avui divendres a Tarragona amb el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i la directora dels serveis territorials d’Interior a Tarragona, Eli Llombart. Posteriorment, Cassany ha mantingut una altra reunió a Tortosa amb el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i el director dels Serveis Territorials d’Interior a les Terres de l’Ebre, Joan Juan Aixa. Les dues reunions de treball han servit per posar en comú la feina coordinada que es fa en matèria de prevenció i gestió de les emergències a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre.

En ambdues reunions de treball, la subdirectora general Imma Solé ha exposat les funcions de la direcció general de Protecció Civil, la seva estructura, i el funcionament dels plans d’emergències de la Generalitat per als diferents riscos (ALLAUCAT, INUNCAT, NEUCAT, VENTCAT, PLASEQCAT, PLASEQTA, PROCICAT, SISMICAT, Pla de Pandèmies, CAMCAT, AEROCAT), així com les funcions de la sala de coordinació operativa de Catalunya CECAT, en les seves dues seus, una a Barcelona (al departament d’Interior) i una altra a l’edifici CAT112 de Reus.

Delegació de Tarragona

La Delegació del Govern a Tarragona comprèn les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès, un territori que es caracteritza principalment per la presència d’empreses i indústries químiques, però també que històricament ha patit greus inundacions, nevades o incendis forestals.

A Tarragona, la coordinació entre la DGPC i la Delegació és especialment intensa i fluïda ja que el delegat del govern exerceix la direcció del pla d’emergències Plaseqta. Així, davant qualsevol incident o accident en una empresa química que ho requerís, el delegat declararia l’activació del Pla i confirmaria les mesures d’emergència per la protecció a la població i al medi ambient, d’acord a l’avaluació del risc i propostes del Comitè Tècnic, també coordinaria la informació a la població, durant l’emergència i supervisaria el desenvolupament de les actuacions per fer front a l’emergència.

A més, des de les dues administracions s’està treballant intensament els darrers anys en la implantació del PLASEQTA, ja sigui amb la realització del simulacre químic del passat novembre, com amb la instal·lació de nous sensors i sirenes de risc químic.

A banda, les comarques de Tarragona han estat afectades també històricament per emergències greus com inundacions, nevades o incendis forestals, de manera que és molt important la comunicació i coordinació entre la DGPC i el territori en la gestió d’aquestes emergències per minimitzar els seus efectes davant la població.

Delegació de les Terres de l’Ebre

La Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre comprèn les comarques del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre, un territori que en els darrers temps ha acumulat un número important d’incidències que han implicat la intervenció de Protecció Civil. Els aiguats d’Alcanar, el setembre de l’any passat, va provocar la mobilització de voluntaris de Protecció Civil de tot el país, en una resposta sense precedents a les Terres de l’Ebre. Protecció Civil també ha hagut de donar resposta en els darrers mesos a episodis com el temporal Filomena, amb importants danys a la zona del Delta de l’Ebre i la Terra Alta, i l’incendi de Corbera d’Ebre, l’estiu passat.

Les Terres de l’Ebre són un territori que compta amb grans extensions de vegetació que els darrers anys han estat molt afectades pels incendis forestals i la sequera. D’altra banda, aquest territori compta amb dos espais naturals, com són el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural d’Els Pors, que cada any atrauen milers de visitants.

Des del CECAT de la DGPC s’està en contacte permanent amb la delegació i els municipis d’aquestes comarques quan hi ha incendis, inundacions, nevades, etc, per tal de gestionar el millor possible les situacions de risc i que els efectes sobre la població siguin els mínims possibles. També es fa aquesta funció des de l’aspecte preventiu, anticipant situacions de risc per preparar possibles actuacions i mesures d’autoprotecció que poguessin ser necessàries

Els delegats del Govern tenen un paper principal com a nexe d’interlocució ordinària amb els ens locals, tant pel que fa a la planificació d’emergències com en la mateixa gestió d’una emergència i com a coordinadors dels diferents serveis territorials sectorials.

La figura del delegat o delegada del Govern exerceix una funció de coordinació activa a través de reunions territorials amb els ajuntaments en cas d’emergències, bon exemple ha estat la feina feta durant la pandèmia per COVID-19.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies