Primers cursos avançats i simulacres a Catalunya de cerca i rescat de fauna marina petroliejada

Primers cursos avançats i simulacres a Catalunya de cerca i rescat de fauna marina petroliejada.

 

L’objectiu és assegurar una bona resposta, professional i coordinada, davant d’esdeveniments amb arribada de fauna petroliejada per poder minimitzar els danys en cas d’abocaments

L’abocament accidental o intencionat d’hidrocarburs o d’altres compostos químics al mar pot ocasionar danys greus a alguns animals més sensibles a aquests vessaments, com les aus o les tortugues marines. Tot i que molts animals petroliejats moren a alta mar, alguns poden arribar a la costa, fet que pot suposar un important repte quant a la gestió de la situació. Per això, actuar de manera coordinada, amb rapidesa, coneixement i eficàcia és crucial per poder minimitzar els danys causats per aquesta mena d’abocaments.

Avui a Arenys de Mar (Maresme) i demà a Sitges (Garraf), tècnics de la Generalitat i personal dels centres de fauna participen en les formacions en el marc del projecte RESPONDER: programa formatiu de resposta davant de fauna marina petroliejada a les costes espanyoles. Es tracta d’un projecte de SUBMON que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad. Aquest projecte pilot ja va impartir formacions a Astúries l’any passat amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Rural i Cohesió Territorial del Govern d’Astúries i inicia ara les sessions formatives a Catalunya, amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Com a prèvia dels primers cursos avançats de resposta davant fauna petroliejada que s’impartiran a Catalunya a l’octubre, s’haurà desenvolupat un curs bàsic, on els participants aprendran a organitzar una resposta amb fauna afectada per abocaments d’hidrocarburs els primers dies, així com a intubar aus i a col·locar-se l’equip de protecció individual (EPI) correctament. A finals de novembre de l’any passat ja es van realitzar a Catalunya dos cursos de formació bàsica d’aquest tipus, amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Simulacres a les platges catalanes

Es tracta d’un simulacre de cerca i rescat d’aus marines afectades, representades amb fotografies. A peu de platja s’instal·larà el punt de recollida i s’establiran diversos equips de treball, que muntaran la carpa, organitzaran les tasques i pentinaran la zona, a la recerca de la fauna afectada. Els animals ficticis es portaran a la carpa un cop localitzats, on rebran les primeres cures i es registrarà la informació de cada exemplar. Si es tractés d’un accident real, serien posteriorment traslladats a un centre de fauna salvatge de la Generalitat de Catalunya per continuar amb la seva recuperació.

Aquests cursos estan impartits per SUBMON, amb la col·laboració del Centre d’Estudis del Mar de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, i compten amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Més dades sobre el projecte RESPONDER

Tot i que els últims anys s’ha avançat en la preparació d’una resposta davant els vessaments d’hidrocarburs en la costa i el mar, fins ara no hi havia a l’Estat espanyol cap sistema de formació per assegurar una bona resposta, professional i coordinada, davant d’esdeveniments amb arribada de fauna petroliejada.

L’objectiu del projecte RESPONDER és dur a terme aquest tipus de formacions, basades en el sistema de la xarxa europea EUROWA (European OiledWildlifeAssistance), de la qual SUBMON és membre, amb la intenció de crear una xarxa de personal format d’una manera uniforme a tot Europa, que pugui intercanviar-se entre països en cas d’emergència i que treballi amb els mateixos estàndards de qualitat i protocols d’actuació.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies