Menys incendis relacionats amb els treballs de sega tot i les condicions complicades de la campanya

Menys incendis relacionats amb els treballs de sega tot i les condicions complicades de la campanya.

 

A les 7 comarques on es duu a terme l’operatiu s’han produït 10 incendis relacionats amb les tasques de recol·lecció, que han afectat 54,60 hectàrees

Aquestes xifres se situen per sota de la mitjana dels darrers deu anys

El Cos d’Agents Rurals, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals i les ADF col·laboren amb l’objectiu de reduir els incendis vinculats a aquestes tasques

 

El Cos d’Agents Rurals, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) han dut a terme per desè any consecutiu la campanya de prevenció d’incendis durant les tasques agrícoles de recol·lecció del cereal. En les set comarques on es duu a terme aquest operatiu les xifres se situen per sota de la mitjana dels darrers deu anys, tant en nombre d’incendis relacionats amb els treballs de sega, com en hectàrees afectades.

En concret, entre l’1 de juny i el 9 d’agost d’enguany s’han produït en l’àmbit territorial de la campanya operativa, un total de 26 incendis. D’aquests,10 estan relacionats directament amb les tasques de recol·lecció del cereal. Han afectat 54,60 hectàrees, el 0,89% del total d’hectàrees afectades aquest estiu. Cal tenir en compte que entre 2012 i 2022, la mitjana d’incendis originats arran de l’activitat recol·lectora, se situa en 13 incendis anuals, amb una afectació de 296 hectàrees de mitjana.

Pel que fa a les dades globals de Catalunya, entre l’1 de juny i el 9 d’agost, es van produir 37 incendis relacionats amb l’activitat de la sega del cereal. Aquests focs van afectar una superfície total de 214,10 hectàrees, xifra que suposa el 3,49% del total de la superfície afectada durant la campanya forestal, que suma 6.123,22 hectàrees (fins a 21 d’agost).

L’incendi que es va iniciar a Peramola (Alt Urgell) i que va estar causat per l’avaria d’una collitadora, ha estat el més destacat d’aquest any relacionat amb les tasques de la recol·lecció del cereal. Va afectar una superfície de 111,73 hectàrees.

Els Agents Rurals, GEPIF i ADF han fet 419 actuacions de prevenció d’incendis, 211 dins l’àmbit on es duu a terme la campanya operativa. D’aquestes, 196 corresponen a inspeccions de maquinària. En el 79% dels casos, es complien les mesures obligatòries que preveu la normativa vigent per a prevenció d’incendis forestals.

Treballs amb risc d’incendi

Els treballs de la sega son una activitat agrària amb risc d’incendi, atès que es realitzen amb temperatures molt elevades, humitats baixes, amb una vegetació fàcilment inflamable. Aquest risc d’incendi es concentra en unes franges horàries determinades.

Des de fa deu anys, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i representants d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) duen a terme un operatiu per reduir el nombre d’incendis agrícoles i forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys.

A part de la campanya operativa es desenvolupa un campanya informativa que es duu a terme a totes les comarques cerealístiques per recordar les mesures preventives obligatòries, el correcte manteniment de la maquinària i les pautes d’actuació davant un inici d’incendi.

La campanya suposa que els efectius es despleguen de manera estratègica pel territori i realitzen itineraris diaris a les zones de treball per intentar cobrir el màxim de territori i poder donar una ràpida resposta davant qualsevol incidència relacionada amb els treballs de sega. L’operatiu compta amb el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals que treballa en la detecció d’eventuals columnes de fum i en la coordinació dels efectius terrestres.

Els acords amb el sector en dies d’elevat perill han fet més segura l’activitat de la sega

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, les agrupacions de defensa forestal (ADF), el Cos d’Agents Rurals i Protecció Civil va acordar durant la campanya amb les organitzacions agràries una sèrie de recomanacions en les activitats de recol·lecció de cereal en els diesi les zones amb elevat perill d’incendi fer més segura l’activitat de la sega.

Les recomanacions acordades que eren principalment recollir el cereal a primera hora del matí en aquelles zones a tocar del bosc i fer una parada tècnica entre les 14 i les 17 hores de la tarda per fer el manteniment de la maquinària s’han demostrat ser molt efectives.

Aquestes recomanacions van ser totalment voluntàries i des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural es vol posar en valor el paper de la pagesia davant de situacions d’elevat risc d’incendis, tant per l’important esforç realitzat els darrers anys adoptant mesures preventives, com en la seva conscienciació per minimitzar el risc quan les situacions climatològiques són adverses. També per la important ajuda davant de situacions d’incendis, on el treball amb la maquinària agrícola en els camps de cereal és imprescindible per al seu control.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies