Lleida es prepara per a ser la seu del Congrés Internacional de Turisme Ornitològic l’any 2023

Lleida es prepara per a ser la seu del Congrés Internacional de Turisme Ornitològic l’any 2023.

 

Turisme de Lleida i el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida amb l’Ornithology and Birding School impulsen aquesta setmana una jornada tècnica com a pas previ pel gran esdeveniment de l’any vinent

El Birding Congress 2023 està previst per la propera primavera

El turisme ornitològic mou de l’ordre de 4,5 milions de persones a Europa i genera uns 3 milions de viatges internacionals a l’any arreu del món

TURISME DE LLEIDA

 

 

Els ens de promoció turística de l’Ajuntament de Lleida i de la Diputació de Lleida, Turisme de Lleida i el Patronat Ara Lleida, respectivament, amb la participació activa de l’Ornithology and Birding School organitzen del 15 al 17 de setembre unes jornades tècniques sobre turisme ornitològic. Seran el pas previ per a la celebració l’any vinent a Lleida del Congrés Internacional de Turisme Ornitològic, ‘Birding Congress’.

La jornada tècnica d’aquesta setmana esdevé una primera presentació pública de cara a aquest esdeveniment que situarà Lleida i els Pirineus com a focus del turisme ornitològic i constituirà una oportunitat per al foment del turisme d’observació d’ocells en particular i el de natura en general. A més, el desenvolupament d’aquesta tipologia turística representa una magnífica ocasió perquè hotelers, tècnics de l’administració i emprenedors incorporin el turisme d’ocells a la seva oferta o als seus territoris.

Cal tenir present que el turisme ornitològic és una activitat en permanent increment que, només al Regne Unit, mou de l’ordre de 4,5 milions de persones i genera arreu del món uns 3 milions de viatges internacionals a l’any. Guillem Chacón, director de la Ornithology and Birding School i impulsor del Birding Congress, ha destacat l’excepcionalitat de les comarques de Lleida com a destinació pel turisme ornitològic.

Martí Boada, científic ambiental, geògraf i el naturalista català més universal, serà l’encarregat d’inaugurar les jornades tècniques previstes per aquesta setmana que s’iniciaran dijous, dia 15 de setembre, al Palau de Congressos – La Llotja de Lleida en una convocatòria on es reuniran ponents internacionals.

La trobada continuarà l’endemà, divendres 16, a Raimat Natura, una de les finques privades dedicades al turisme d’ocells més grans d’Europa, on es realitzarà una sessió d’observació d’ocells amb ponències sobre les transformacions que es produiran en aquest sector turístic arran del canvi climàtic i també a partir de les noves formes de turisme ornitològic que van apareixent. El president de l’ens municipal de promoció turística, Turisme de Lleida, Paco Cerdà, ha explicat l’oportunitat de situar la ciutat com a punt de referència per tot el col·lectiu que aporta l’ornitologia.

I finalment, dissabte 17 de setembre, al Pallars Sobirà, que és la única regió d’Europa on nien les quatre espècies de voltors, es posarà de relleu l’alça del turisme fotogràfic d’ocells i fauna mitjançant aguaits. L’amfitrió serà el projecte Buseu on tres grans fotògrafs i empresaris del país explicaran com desenvolupar aquesta mena d’equipaments turístics. Rosa Pujol, vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, assenyala aquesta ocasió única per posicionar el Pirineu i les Terres de Lleida per a gaudir de l’ornitologia.

Les jornades tècniques d’aquesta setmana donaran pas a la concreció de les dates pel congrés internacional, la propera primavera, a Lleida que esdevé una perfecta candidata atès que fa 15 anys va ser pionera al sud d’Europa en el turisme ornitològic, tot creant l’Oficina de Turisme Ornitològic. Les terres de la demarcació de Lleida són les millors de Catalunya en diversitat d’ocells i també estan considerades de les més importants de tot Europa. Aquesta riquesa cal explotar-la amb la visió clara de la conservació de la fauna i els seus ecosistemes.

L’any vinent, amb el Congrés de Turisme Ornitològic “Birding Congress”, no només es recuperarà aquest protagonisme de les Terres de Ponent, sinó també la posició internacional que mereix en ser la seu del primer Congrés d’Europa d’aquesta temàtica. I en un altre nivell, s’obrirà un nou marc per a la formació de professionals, empresaris i emprenedors que vulguin oferir aquest turisme i d’altres vinculats a la fauna i a la natura tot assolint els màxims nivells de qualitat.

Els ponents

Les Jornades Tècniques de Turisme Ornitològic comptaran amb la participació de nou ponents de gran ressò internacional.

 

Dia 15 de setembre (Lleida)

  • Martí Boada. Científic ambiental i geògraf. Premi Global de Nacions Unides. És el naturalista català més universal.
  • Diego Calderón. Es desplaça a Lleida des de Colòmbia. És el guia de turisme ornitològic més reconegut d’Amèrica al país amb la més gran diversitat d’ocells del món: 2000 espècies
  • Francesc Kirchner. Director de la Fira de Turisme Ornitològic més important de la Mediterrània, la Delta Birding Festival

Dia 16 de setembre (Raimat Natura)

  • Guillem Chacon. Ex director de l’Oficina Catalana de Turisme Ornitològic que actualment es dedica a realitzar una expedició ornitològica cada mes pels diferents països d’Amèrica, Àfrica o Àsia per a impulsar la creació de programes de conservació i recerca als països en vies de desenvolupament.
  • Carles Barriocanal. Professor de Canvi Global/Canvi Climàtic de la Universitat de Barcelona. És un dels més gran experts d’Europa en migració d’ocells.
  • Sergi Sales. Guia de turisme ornitològic nacional i internacional. Un dels referents en la recerca dels ocells mitjançant l’anellatge científic.

Dia 17 de setembre (Pallars Sobirà – Buseu)

  • Carles Santana. Copropietari de l’empresa d’aguaits fotogràfics d’ocells i fauna més important de l’estat espanyol, amb seu a Solsona.
  • Marc Lacasa. Fotògraf internacional de fauna, autor del llibre “El Libro de las Rapaces”.
  • Jordi Canut. Gerent de l’empresa ecoturística que porta el projecte de Buseu al Baix Pallars Sobirà.

Per a més informació:

https://birdingcongress.com/ponents2022/

https://birdingcongress.com/jornades-tecniques/  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies