Les arts escèniques de l’Enre9 prenen La Mariola
Les arts escèniques de l’Enre9 prenen La Mariola.
El paer en cap, Miquel Pueyo, assisteix a espectacles, saluda artistes, voluntaris i organitzadors del festival que neix amb l’objectiu d’empoderar i dinamitzar el territori i els seus habitants
REGIDORIA DE CULTURA – REGIDORIA DE PARTICIPACIÓ.
L’Enre9, el festival d’arts escèniques que durant quatre dies acollirà una cinquantena de propostes de teatre, circ, màgia, moviments, titelles, dansa, jocs i música, per a totes les edats i per a tots els gustos, ha pres completament les places i carrers de la Mariola.
Si dijous i divendres, quan el festival va arrencar amb les funcions escolars, l’acollida va ser força positiva, ahir la resposta popular va ser més espectacular, omplint els espais on es desenvolupaven les activitats.
El paer en cap, Miquel Pueyo, i el regidor de Cultura i del barri, Jaume Rutllant, han assistit aquesta tarda al festival, on han saludat artistes, organitzadors i voluntaris, així com molts lleidatans i lleidatanes que volien gaudir dels espectacles.
El festival està organitzat de manera comunitària per la Comissió de Cultura del Consell de la Zona 09 i l’Ajuntament de Lleida i compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, Òmnium Cultural Lleida-Ponent i el Pla Educatiu d’Entorn de Lleida.
L’Enre9 té un component elevant de participació social. A banda de la implicació dels col·lectius i veïnat de la zona, hi col·laboren més d’una vintena d’entitats i institucions de la ciutat. Per altra banda, el projecte forma part de la Comunalitat Zona 09, unió d’entitats per contribuir al desenvolupament de l’economia social i solidària a la zona.
Amb el festival es vol contribuir a dinamitzar la zona perquè hi passin coses engrescadores i motivadores, posar en valor la diversitat i interculturalitat de la seva gent i apropar a tothom la cultura i les arts escèniques.
En definitiva, esvalotar i fer soroll per trencar prejudicis, obrint carrers i mirades.
El festival té 3 objectius:
– Accés universal a la cultura per part dels veïns i veïnes de la Zona 9, un barri on no hi ha cap tipus de programació cultural professional. Pensem que el dret a la cultura ha de ser universal i per això veiem necessari programar al bell mig del barri, omplint places i carrers.
– Obrir la Zona 9 a la resta de la ciutat. Aquesta és una zona estigmatitzada, un barri marginal i marginat. Pretenem fer-hi una programació de qualitat i de carrer, pot contribuir a obrir carrers, mirades i mentalitats.
– Motivar per a fer creació comunitària a partir de l’assaig de petites peces que es presentaran al festival. S’han realitzat tallers de teatre i música amb diferents col·lectius del barri que formen part de la programació del festival. Hem utilitzat les arts escèniques com a element transformador, motivador i empoderador per mostrar a la resta de la ciutat, i als mateixos veïns i veïnes, el potencial artístic de la zona.
Per altra part, la programació compta amb espectacles de companyies professionals catalanes com Farrés Brothers i Cia, Soon Circus, La Dinamo, Zum-Zum Teatre, Xip Xap, Circ Pistolet, Centre de Titelles de Lleida, La Baldufa, Sound de Secà, InHabitants i Aquafonia; i les aragoneses Titiriteros de Binéfar i Civi-Civiac Producciones.