L’Enre9 s’acomiada amb la promesa de repetir amb més força l’any vinent

L’Enre9 s’acomiada amb la promesa de repetir amb més força l’any vinent.

El regidor de Cultura, Jaume Rutllant, garanteix que des de la Paeria es farà una aposta encara més decidida perquè el festival d’arts escèniques ha estat un “element social transformador”

Tots els col·lectius que hi han participat fan un balanç positiu de l’experiència que va néixer a iniciativa de la Comissió de Cultura de la Zona 9

REGIDORIA DE CULTURA – REGIDORIA DE PARTICIPACIÓ.

 

L’Enre9, el festival d’arts escèniques de Lleida, ha clos aquesta tarda la primera edició que ha estat qualificada d’èxit total per les entitats i col·lectius que han estat implicats en la seva organització. Els representants de tots ells s’han conjurat per tornar l’any vinent i fer-ho amb una proposta que superarà l’actual, tal com ha reafirmat el regidor de Cultura i president del Consell de la Zona 9, Jaume Rutllant, que ha tancat l’acte que ha tingut lloc a l’escenari del Bosquet.

Rutllant, malgrat que no ha pogut determinar les dades de la segona edició, ha anunciat que aquesta es farà amb més força, perquè l’experiència d’aquesta primera ha determinat que el festival actua com a “element social transformador”. Tall de veu J. Rutllant

El regidor de la Zona 9 (la Mariola, Blocs Joan Carles i Turó de Gardeny) ha estat acompanyat l’un representant de cada col·lectiu de l’Enre9: Enric Blasi, de la companyia La Baldufa, que ha portat el pes organitzatiu del festival; Ibrahima Bao, en representació de la Comissió de Cultura de la Zona 9, d’on va néixer la idea original; Paco Salazar, com a president de l’Associació Futur, i Souad Zitouni, de l’associació Cultural Nostalgia.

Enric Blasi ha destacat molt positivament la bona acollida que ha tingut la programació per part de la població de la Zona 9 i de tota la ciutadania que ha vingut a gaudir del festival. “El veïnat té ganes de consumir teatre, música i art”, ha dit.

Ibrahima Bao ha parlat de l’àmplia participació de les entitats del barri i de la ciutat amb el convenciment que són activitats com aquestes que són motor de canvi i transformació social.

Paco Salazar ha explicat que aquesta primera edició ha estat un tastet de què pot arribar a ser l’Enre9 en un futur, ja que amb la força del festival i la implicació de més entitats poden néixer molts més projectes que serviran per millorar la Zona 9 i la vida de les persones.

Enre9 tanca 4 dies de programació al carrer on s’han combinat arts escèniques professionals (teatre, circ, música,…) amb altres expressions artístiques sorgides dels mateixos col·lectius i veïnat. El festival ha donat cabuda a un ampli ventall cultural, reflectint la riquesa d’aquesta zona de Lleida.

Els organitzadors estaven satisfets per haver assolit els objectius marcats:

– Donar a conèixer els barris de la Mariola, Blocs Joan Carles i Turó de Gardeny a la població de la resta de la ciutat, a partir de la programació en diferents espais, places i carrers de la zona. El fet que un ampli públic de la resta de la ciutat s’hagi atansat a gaudir dels espectacles ha servit per donar a conèixer aquest indret desconegut i pot transitat per a la majoria i a oferir-ne una altra mirada.

– Accés universal a la cultura a partir de la programació cultural professional, que no està a l’abast d’aquesta zona la resta de l’any. Destaquen les actuacions de companyies com Soon Circus amb una tècnica circense impecable, Titiriteros de Binéfar amb una proposta que fa un homenatge al món gitano, Farrés Brothers companyia de titelles referent al nostre país, Circ Pistolet amb una proposta fresca de circ, Civi-Civiac amb un espectacle de màgia i humor, Sound de Secà i La Dinamo transmetent ritme i alegria; i les lleidatanes Zum Zum Teatre, Xip Xap, Inhabitants, Centre de Titelles i La Baldufa, que també s’han donat a conèixer a la Zona 9.

– El festival ha comptat amb la participació de propostes sorgides de la ciutadania com: les actuacions de caràcter comunitari amb la participació directa amb el veïnat com a protagonistes amb la demostració de caixó i de djembé de l’escoleta, el teatre social amb el grup de la zona 09, el Pas a Pas i el Calidoscopi; també la programació inclusiva que neix de les fundacions que treballen la diversitat funcional com la Fundació Alosa i la companyia “La Màxima” d’Ilersis; la programació de cultura popular amb espectacles com els Garrotins organitzats per Òmnium Ponent, Fecoll i Associació Futur, els diables de Lleida, la trobada gegantera de Llavors de Vincle, els balls tradicionals del FOCCS; i espectacles extraescolars de diferents escoles artístiques de la ciutat com el Club INEF Lleida i l’Intèrpret. I amb un exemple d’un altre barri de la ciutat com és la proposta del Mikado de Magraners a Escena.

Amb el festival s’ha volgut contribuir a dinamitzar la zona perquè hi passin coses engrescadores i motivadores, per posar en valor la diversitat i interculturalitat de la seva gent, i per apropar a tothom la cultura i les arts escèniques. En definitiva, esvalotar i fer soroll per trencar prejudicis, obrint carrers i mirades.

Cal destacar la gran participació desinteressada de més de seixanta voluntaris i voluntàries que han col·laborat en totes les tasques del festival i que han estat coordinats per la Xarxa Solidària de Lleida.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies