L’Agència Tributària de Catalunya publica el padró definitiu 2021 dels vehicles que han de tributar per l’impost sobre les emissions de CO2

L’Agència Tributària de Catalunya publica el padró definitiu 2021 dels vehicles que han de tributar per l’impost sobre les emissions de CO2.

 

  • La Generalitat ha congelat les tarifes de l’impost, com a mesura de suport a la ciutadania davant la incertesa de la situació econòmica
  • Un total d’1,5 milions de contribuents hauran d’abonar l’impost corresponent a més de 2 milions de vehicles, abans del 21 de novembre del 2022
  • Es preveu recaptar 55 milions d’euros, que es destinaran íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural

A partir d’avui, 1 de setembre, ja es pot consultar a la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) el padró definitiu corresponent a l’exercici 2021 dels vehicles que han de tributar per l’impost sobre les emissions de CO2. Com a mesura de suport a la ciutadania davant l’elevada incertesa que estan tenint sobre l’economia els efectes de la Covid a les llars catalanes, l’alta inflació i la situació a Ucraïna, el Govern català va decidir no incrementar les tarifes de l’impost, tal com preveia la Llei del canvi climàtic per a aquest segon any d’aplicació del tribut. Així, aquest 2022, per a l’exercici meritat el 31 de desembre del 2021, es mantindran les tarifes que es van aplicar el 2020 i es van liquidar l’any passat.

Els contribuents poden consultar les dades del padró definitiu i la quota que han de pagar a la seu electrònica de l’ATC, accedint-hi amb el NIF i la matrícula (per a un vehicle concret) o amb identificació digital, utilitzant l’idCAT Mòbil o un altre certificat digital, per visualitzar tots els vehicles dels quals s’és titular.

Dates, canals de pagament i una bonificació del 2% de la quota per domiciliació

Els vehicles que ja constaven al padró l’any anterior i van domiciliar el pagament rebran un càrrec al compte entre el 7 i el 21 de novembre del 2022. Els que van tributar l’any passat però no van domiciliar el pagamentrebran una carta informativa al seu domicili, juntament amb una carta de pagament amb l’import a ingressar, que també hauran d’abonar abans del 21 de novembre del 2022. Finalment, els vehicles de nova tributació hauran de pagar segons la data que s’indiqui a la notificació que rebran al seu domicili. D’altra banda, les persones que domiciliïn el pagament de l’impost a partir d’ara obtindran un 2% de bonificació de la quota per als propers exercicis.

Quan el contribuent rebi la notificació amb la carta de pagament on consta la quota que ha de pagar, podrà abonar l’import a través de la seu electrònica de l’ATC, al telèfon 012, al telèfon de L’ATC us truca (93 551 51 51), en entitats financeres col·laboradores, a les oficines de Correus, i a totes les oficines i delegacions de l’ATC, amb cita prèvia. En cas que la notificació rebuda contingui alguna dada incorrecta, es pot interposar un recurs accedint a la mateixa pàgina de consulta del padró (atc.gencat.cat/co2padro) amb NIF i matrícula o, també, amb idCAT Mòbil o un altre certificat digital.

Un tribut que retorna a la ciutadania en forma d’accions per preservar el medi ambient

Prat del Cadí

Segons el padró definitiu, estan subjectes a l’impost un total de 1.510.863 contribuents, entre persones físiques i jurídiques, i 1.999.947 vehicles. Es preveu una recaptació de 55.089.262 €, que es destinarà íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural, i retornarà a les persones a través de la inversió en accions per millorar el medi ambient; fomentar la mobilitat sostenible i la transició energètica amb la instal·lació de plaques solars o calderes de biomassa; prevenir incendis forestals i adaptar els boscos a l’emergència climàtica; conservar els parcs naturals; renovar la xarxa de radars del Servei Meteorològic de Catalunya per predir fenòmens extrems; i impulsar la recerca i la innovació empresarial per mitigar el canvi climàtic.

Vehicles elèctrics, adaptats, històrics i clàssics, exempts de tributar

Estan obligades a tributar per l’impost sobre les emissions de COles persones (físiques i jurídiques) que durant l’any 2021 han tingut domicili fiscal a Catalunya i han estat titulars d’un vehicle (turisme, furgoneta o motocicleta). També hi estan obligades les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya però que, durant el 2021, hi han tingut un establiment, sucursal o oficina i han estat titulars d’algun vehicle domiciliat a Catalunya.

Per contra, estan exempts de tributar els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars, els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor) i els vehicles adaptats per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els clàssics gaudeixen d’una bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen. Així mateix, no han de pagar l’impost els titulars de vehicles que, conjuntament, no superin els 6 euros de quota a ingressar.

Quatre canals d’atenció a la ciutadania

L’Agència Tributària de Catalunya posa a disposició dels contribuents els canals d’atenció següents:

  • Seu electrònica de l’ATCtota la informació sobre l’impost, assistent virtual, consulta del padró, pagament, domiciliació i altres tràmits relacionats.
  • Telèfon 012. Consultes de caràcter general i pagament automatitzat.
  • L’ATC us truca (93 551 51 51). Telèfon d’assistència en la tramitació.
  • Oficines de l’ATC. Únicament amb cita prèvia.

Per saber-ne més, es pot visitar el web impostco2.gencat.cat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies