La Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra inicia el desplegament al Port de Barcelona

La Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra inicia el desplegament al Port de Barcelona

 

· La Policia Marítima de la PG-ME comença a patrullar pel Port de Barcelona, coincidint amb els primers entrenaments de la Copa Amèrica de Vela, fent les tasques pròpies de policia integral, tal i com ja es fa a les bases nàutiques de Palamós, Vilanova i la Geltrú i L’Ametlla de Mar.

· La nova unitat del Port de Barcelona estarà integrada per 1 sergent, 3 caporals i 12 agents formats específicament en l’àmbit marítim, i disposaran de tres embarcacions per patrullar per les aigües del Port.

La Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra ha iniciat aquest matí el seu desplegament al Port de Barcelona amb l’objectiu de donar seguretat en l’espai marítim i portuari. La Policia Marítima començarà a patrullar per la làmina d’aigua del Port de Barcelona i les aigües marítimes properes coincidint amb les necessitats de seguretat vinculades als primers entrenaments d’equips participants a la 37a Copa Amèrica de vela que s’ha de celebrar.

La Policia Marítima es coordinarà amb la Policia Portuària i la torre de control per garantir la seguretat al Port. En aquest dispositiu de seguretat dinàmic, en coordinació amb els organismes que tenen responsabilitat en la seguretat de l’àmbit portuari, també es realitzaran tasques de vigilància i control de les embarcacions que naveguin per la làmina d’aigua per tal que compleixin la normativa de navegació marítima al port i en les aigües exteriors.

A la nova Unitat del port de Barcelona s’hi destinaran 16 efectius (1 sergent, 3 caporals i 12mossos) i disposaran de tres embarcacions per cobrir aquest servei:

  • Thalassa: embarcació semirígida sense cabina, de 13,5 metres d’eslora i quatre motors de 350 CV.
  • Narcís Monturiol: embarcació de fibra amb cabina, de 12,8 metres amb dos motors de 350 CV cadascun.
  • Arraix: embarcació de fibra amb cabina, de 12,7 metres d’eslora i dos motors intraborda amb un total de 370 CV.

Les competències policials que assumiran seran les funcions pròpies dels Mossos d’Esquadra en aigües interiors, i per tant, es projectaran a la totalitat de la zona de servei del Port de Barcelona així com en les aigües interiors marítimes -delimitades conforme a l’establert en la normativa sectorial vigent.

Els agents, en aquesta primera fase, cobriran un torn que cobrirà des de les 07:00 del matí i fins les 23:00 hores aproximadament, tot i que en un futur proper es cobriran les 24 hores diàries.

Aquest nou desplegament s’afegeix al ja existent a altres zones del litoral. Els ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar compten amb bases nàutiques des d’on la Policia Marítima opera arreu de la costa catalana. Operar des de Barcelona permetrà a la Policia Marítima tenir un accés més ràpid a les zones sud i nord de Barcelona.

Per entendre quines tasques portarà a terme aquesta nova Unitat s’exposen diferents intervencions que han tingut lloc al llarg de l’any 2023 i 2024 per part de la Policia Marítima arreu de la costa catalana com a exemple:

La Unitat Marítima de Vilanova i la Geltrú el dia 1 de novembre de 2023 es va tenir coneixement d’una possible embarcació de petita eslora que podria estar realitzant tràfic de substàncies estupefaents per la zona del Port Ginesta (Sitges). Es va fer recerca per mar amb la patrullera Narcís Monturiol i se la va localitzar navegant a una milla del Port del Garraf. Es va fer l’abordatge de la embarcació, es va detenir al patró i autor del delicte, i es va fer el comís de 62 fardells de haixix (uns 2170kg).

La Unitat Marítima de l’Ametlla de Mar el dia 28 d’agost de 2023 a la badia del Fangar (L’Ampolla) agents de la Unitat Marítima de la Ametlla van participar en el rescat de cinc (5) tripulants d’una petita embarcació que havia quedat varada. La situació meteorològica era complexa, amb 40 nusos de vent i forta maror, el que suposava un perill clar i imminent pels tripulants. Juntament amb Creu Roja i en coordinació amb Salvament Marítim es va poder assegurar la embarcació i deixar a terra els cinc tripulants.

La Unitat Marítima de Palamós el dia 28 de gener de 2024 al Parc Natural del Cap de Creus, a requeriment de la inspectora de pesca del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, juntament amb dos agents rurals, es va realitzar la identificació i denúncia de dos coralers furtius. Amb posterioritat es va fer una recerca per la zona i es va localitzar una boia que els hi servia de marcatge, per properes immersions, d’una important colònia de corall. Aquesta actuació va evitar l’espoli d’aquest important recurs natural de especial protecció.

Al llarg del 2023 s’han realitzat un total de:

-3372 hores de patrullatge amb les diferents embarcacions per tot el front marítim de Catalunya

-43 inspeccions a centres de lloguer d’embarcacions i establiment relacionats amb l’àmbit marítim.

-12 dispositius de recerca i localització de persones en el medi aquàtic.

-110 serveis planificats de protecció i cobertura d’esdeveniment marítims com proves esportives, regates, travesses…etc.

-15 serveis planificats de suport a altres organismes i un total de 14 simulacres marítims en cooperació amb altres actors vinculats al Salvament Marítim.

Més enllà dels serveis habituals, la Policia Marítima també farà les tasques pròpies de proximitat que corresponen a la PG-ME amb les diferents confraries, associacions, clubs esportius i altres entitats vinculades al Port. També, com és habitual, donarà el suport necessari a les Unitats d’Investigació del territori en la lluita contra el tràfic de marihuana i de haixix vinculat a organitzacions criminals que operen al nostre territori.

Durant la visita als efectius que avui inicien servei el DGP ha parlat amb els agents de la nova Unitat, explicant que l’arribada al port de Barcelona és un pas natural del treball que s’està fent al llarg de la costa catalana per part de la PG-ME i amb plena coordinació amb la resta d’actors i agències que també treballen en l’espai marítim. El projecte mossos 2030 contempla accions que refermen la policia de la generalitat com a policia integral que dóna servei arreu del país, per terra mar i aire.

Per la seva banda, l’intendent Miquel Hueso, cap de la Comissaria General d’Intervenció, ha manifestat que el treball que es fa des de les bases de Vilanova, l’Ametlla de Mar i Palamós des de finals del 2019 es farà a partir d’ara al Port de Barcelona, vinculat a la Copa Amèrica però també amb la resta de serveis que siguin necessaris. “Som una policia integral i l’espai marítim no està aïllat sinó que es coordina tant amb l’espai aeri com terrestre”. A més, l’àrea marítima no només s’encarrega de tasques preventives sinó també col·labora amb altres cossos de seguretat i serveis d’emergència per fer front a qualsevol incidència, com poden ser els delictes com els relacionats amb el narcotràfic o la recerca de persones desaparegudes.

Pel què fa a la Copa Amèrica, l’intendent Hueso ha donat constància que es treballarà les 24 hores per garantir la seguretat tant de les persones competidores com el públic que s’adreci a veure-ho. Es controlarà tant la infraestructura i embarcacions participants a l’esdeveniment i l’objectiu principal és que es pugui dur a terme amb total normalitat.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies