La Paeria referma el compromís per la igualtat de gènere amb l’aprovació al Ple dels plans de polítiques d’igualtat

La Paeria referma el compromís per la igualtat de gènere amb l’aprovació al Ple dels plans de polítiques d’igualtat.

 

S’ha tirat endavant amb el IV Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida (2022-2026) i el II Pla d’Igualtat de Gènere Intern de la Paeria (2022-2026). També han prosperat el Pacte contra la segregació escolar i el Pla director municipal de cooperació de Lleida

S’aprova la rebaixa del 50% en els abonaments del transport públic i s’avança en el procés per a la municipalització de la zona blava, la grua i el dipòsit municipal

PLE DE LA CORPORACIÓ

 

L’Ajuntament de Lleida ha refermat el compromís per la igualtat d’oportunitats i de gènere amb l’aprovació al Ple municipal de dos plans de polítiques d’igualtat. Els dos plans han tingut 20 vots favorables i 5 abstencions. El primer ha estat el IV Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida, per al període 2022-2026, que pretén ajustar-se a la realitat de Lleida i formula 110 accions que s’han d’implementar fins al desembre de 2026, estructurades en 9 línies estratègiques, vinculades a la igualtat d’oportunitats d’homes i homes, la transversalitat de gènere, la interseccionalitat, al participació i l’empoderament. La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha explicat que són 35 accions més en relació amb el tercer pla i que el pla és resultat de la unió de les sinergies amb els diferents agents de l’àrea. Es tracta d’una eina per configurar una política a escala local per part de les persones responsables de la gestió per fer de Lleida una ciutat plenament igualitària. Castro ha afegit que s’ha procurat que fos un pla realment transversal i de ciutat, amb les inquietuds i les necessitats de dones del municipi.

De la mateixa manera, el II Pla d’Igualtat de Gènere Intern de la Paeria i dels seus organismes autònoms (2022-2026) situa la igualtat entre homes i dones com a dret fonamental i com a valor central de l’acció i de les polítiques municipals. En aquest cas, el pla concreta 7 objectius, amb 24 accions en 8 àmbits d’actuació. Entre altres, busca millorar la situació laboral de les treballadores de la Paeria, formar la plantilla en igualtat o afavorir la paritat de gènere.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha valorat les aportacions que s’han fet en aquests dos documents i ha destacat la cooperació i el treball fet, ja que és un procés d’anys; que, entre altres, vetlla per la conciliació, amb les singularitats que comporta, i que cal analitzar, incorporar i equilibrar la presència de les dones.

La regidora socialista Carme Valls ha apuntat el treball fet des del 2006, quan Lleida va ser la 2a ciutat de Catalunya en tenir un pla d’igualtat de gènere, i que cal que el paper de la dona sigui clau i que, malgrat el document, hi ha molta feina a fer. I la regidora del Comú de Lleida, Elena Ferre, ha insistit en el fet que cal predicar amb l’exemple i que els documents no es quedin en un segon pla.

Pacte contra la segregació escolar

La tinent d’alcalde Castro ha destacat l’aprovació del Pacte contra la segregació escolar, amb 18 vots a favor, 4 en contra i 4 abstencions. El document prioritza que la distribució de l’alumnat es faci amb una bona acollida i d’acord amb paràmetres que permetin millorar l’èxit educatiu i fomentar la cohesió social. La regidora d’Educació ha comentat que s’ha elaborat arran d’un procés participatiu i ha aconseguit l’acord de centres públics i concertats i la participació de 25 centres educatius, administracions, sindicats i entitats. La voluntat és que les mesures proposades mostrin els centres educatius com a reflex de la composició social i econòmica de la zona educativa, que es faci un ús més social dels centres o que l’educció a temps complet (amb les activitats de lleure, extraescolars, etc.) sigui més inclusiva.

Del PSC, la regidora Cristina Morón ha valorat el pas cap al canvi per avançar en la cohesió social, tot i que cal la participació de tothom i del departament d’Educació, amb més inversió en personal i recursos docents, així com d’un model d’inclusió i de necessitats especials. En representació del Comú, Sergi Talamonte, ha subratllat la necessitat del pacte, però ha dit que la valentia de tirar-lo endavant es dilueix amb propostes que no s’han fet per impopulars o tractades amb eufemisme. El regidor del PP, Xavier Palau, ha indicat que amb el propòsit de la igualtat educativa no s’ha de caure en la desigualtat la discriminació, amb famílies que no tinguin places o que no puguin escolaritzar germans al mateix centre. La regidora Maria Burrel, de Ciutadans, considera que el Pacte és “descafeïnat” per l’absència d’actors polítics i socials i que caldria concretar aspectes com la dotació pressupostària.

Pla Director de Cooperació de Lleida

Amb 23 vots a favor i 2 abstencions, ha prosperat el Pla director municipal de cooperació de Lleida: cap a la consciència, el respecte, la garantia i l’exercici de Drets Humans” de la Paeria per al 2022-2025. Inclou propostes per a la sensibilització i l’educació de la ciutadania sobre les causes estructurals de la pobresa i la desigualtat al món per prendre consciència crítica. Com ha fet amb els anteriors plans aprovats, la tinent d’alcalde Castro ha volgut agrair el treball conjunt entre la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida i la coordinadora d’ONGD i Altres Moviments Solidaris de Lleida, i de la mà de l’assessora Natàlia Navarro.

La regidora Morón considera al pla li manca la visió municipalista, ja que sembla que estigui fet per a les ONG i algunes entitats, deixant de banda a altres. Malgrat compartir els eixos de treball, diu que caldria definir millor les modalitats d’intervenció, donada la generalització de les accions, i el pressupost, que no s’indica. En aquest sentit, el regidor Talamonte ha assegurat que tampoc comparteixen la generalització de les accions i que s’hauria d’arribar a objectius de despesa, amb increments progressius, del 0,5% a l’1% del pressupost en un termini de cinc anys.

Declaració institucional per l’adhesió de la Paeria al Dia Internacional de commemoració i homenatge a les víctimes de terrorisme

El Ple municipal ha consensuat, amb el suport de tots els membres de la Corporació, tirar endavant amb la proposta presentada per Ciutadans perquè la Paeria s’adhereixi al 21 d’agost, Dia internacional de commemoració i homenatge a les víctimes de terrorisme. L’objectiu és honorar i donar suport a les víctimes i supervivents del terrorisme i promoure i protegir el gaudi ple de llurs drets humans i llibertats fonamentals. La proclamació va arribar després dels atemptats del 17 i 18 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. I enguany és el 35è aniversari de l’atemptat d’Hipercor de Barcelona. Les Nacions Unides van resoldre aquesta commemoració, en defensa de la pau, la llibertat i el respecte als drets humans. Amb la declaració d’avui, la Paeria s’hi suma i així ho traslladarà als diferents òrgans corresponents.

Àrea de gestió urbanística i transició ecològica

Entre altres els punts de l’ordre del ple d’aquest divendres, s’ha debatut sobre els serveis d’aparcament regulat en via pública, d’arrossegament i trasllat de vehicles i de dipòsit municipal de vehicles. S’han aprovat dos documents per avançar en el procés de gestió directa d’aquests serveis. D’una banda, i de manera inicial, ha tirat endavant el reglament regulador d’aquest servei públic i, de l’altra, la memòria justificativa i el projecte d’establiment del canvi de model de gestió indirecta a gestió directa a través de l’EMU. La votació ha estat de 23 vots favorables, 2 en contra i 1 abstenció.

Ha obtingut suport unànime l’aplicació de reducció de tarifes del transport públic urbà, d’acord amb el Reial Decret Llei 11/2022. És per rebaixar el 50% el preu dels abonaments, mesura que serà vigent als autobusos urbans entre setembre i desembre d’enguany.

Igualment, ha tingut llum verda, per unanimitat, la modificació del reglament per a l’ús i gestió de la Marca “Horta de Lleida“ pels productes i serveis agraris. El reglament recull el marc en què es desenvolupa aquest distintiu, que ha d’adaptar-se a les noves necessitats, a l’increment d’activitats adherides a aquest segell i la identificació de nous nínxols per a la seva utilització.

D’Urbanisme, amb tots els vots a favor, s’ha aprovat el conveni de col·laboració amb el Centre de Negocis i Convencions (CNC), SA., sobre la gestió de l’espai urbanitzat que envolta els edificis de La Llotja – Palau de congressos i Àgora de la finca situada a l’av. de Tortosa, s/n.

Àrea de gestió econòmica

A més de donar compte del Pla Anual de Control Financer per al 2022, ha prosperat la modificació de les bases d’execució del pressupost 2022. La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals i Hisenda, Montse Pifarré, ha explicat que aquesta modificació és imprescindible per mantenir una comptabilitat separada dels fons europeus Next Generation; exercir un major control de la gestió, sobretot per garantir que no hi hagi doble finançament en cap dels projectes presentats, i per a una total transparència. La votació en aquest punt ha estat de 24 vots a favor i 2 abstencions, el mateix resultat que per al refinançament de l’endeutament del Consorci del Parc Científic i Tecnològic.

En aquest àmbit, també s’ha debatut s’obre el contracte de la concessió administrativa sobre una finca municipal situada al c/ O, núm. 1, del polígon industrial el Camí dels Frares, per procediment d’adjudicació directa, a la Fundació privada Ilersis. La tinent d’alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixanet, ha indicat que es tracta de cedir aquesta segona finca de la Paeria a la fundació, al costat de la que ja té, per destinar-la a desenvolupar l’activitat del Centre Especial de Treball i Centre Ocupacional i Formació d’Hostaleria d’aquesta fundació, declarada d’utilitat pública. Segons Freixanet, l’adjudicatària serà l’encarregada de condicionar-la i de destinar-la a usos social i les dues concessions (dels espais públics) aniran en paral·lel.

Pla de Protecció Civil

En la sessió plenària, s’ha aprovat per unanimitat, i de manera definitiva, la modificació del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM). Aquest document permet organitzar millor els serveis de prevenció, catalogar els recursos existents i actuar en casos d’alerta per minimitzar els efectes causats per riscos de nevada, vent, inundacions, terratrèmol, transport de mercaderies perilloses, accident químic, accidents en el transport de viatgers per ferrocarril i pel risc radiològic.

Moció per resoldre la mancança de caixer a Sucs

En l’apartat de les mocions presentades per entitats, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Sucs n’ha presentat una perquè l’Ajuntament resolgui la mancança de caixer automàtic a l’EMD. Ha estat consensuada i, d’aquesta manera, s’ha sumat a la proposta de la Generalitat per solucionar aquest problema a diversos municipis i EMDS del territori. El president de l’EMD Sucs, Guillem Boneu, ha defensat els interessos dels habitants d’aquesta entitat municipal descentralitzada per activar un caixer i que Sucs sigui inclosa com a població en risc d’exclusió financera.

Mocions dels grups municipals

La primera, que ha exposat la portaveu de Cs, Maria Burrel, és per a l’elaboració d’un informe jurídic sobre els límits legals per a l’aprovació del ple d’un programa de mesures alternatives a les sancions econòmiques per infraccions a les ordenances municipals de la ciutat. La moció ha rebut el suport de 20 vots i 2 abstencions.

Pel que fa a la moció presentada pel Comú de Lleida, i defensada pel regidor Sergi Talamonte, no ha prosperat. S’ha rebutjat per 2 vots a favor, 11 en contra i 12 abstencions. El document instava a preparar els informes i la documentació per estudiar la modificació del contracte d’Ilnet i la millora de la neteja i la recollida de residus domiciliaris a Lleida.

Finalment, s’ha aprovat la moció del grup municipal del PSC per fomentar i millorar l’habitatge social. S’ha fet la votació per punts (punts 3 i 4: 20 vots a favor i 5 abstencions; la resta de punts: 22 vots a favor i 3 abstencions). La moció insta a treballar amb l’Agència Catalana de l’Habitatge per fer controls i inspeccions en els seus habitatges per determinar-ne l’estat, rehabilitar-los i/o mantenir-los i posar-los a disposició per atendre les necessitats reals de demanda, entre altres demandes.

Consulta de les mocions

Ple del mes de setembre

El Ple municipal d’aquest mes juliol ha fixat la data del proper ple ordinari, corresponent al mes de setembre, per al divendres 7 d’octubre. El motiu de canviar la data és la celebració de les festes de la Tardor i la Fira Agrària de Sant Miquel.

Ordre del dia – Ple Paeria juliol

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies