La consellera Parlon presenta el simulacre del PLASEQTA que tindrà lloc el pròxim 4 de desembre al Polígon Químic Nord de Tarragona
La consellera Parlon presenta el simulacre del PLASEQTA que tindrà lloc el pròxim 4 de desembre al Polígon Químic Nord de Tarragona
El sector químic de Tarragona disposarà d’un sistema pioner en l’àmbit internacional amb 575 sensors per detectar un núvol tòxic en cas d’accident químic
La consellera d’Interior i Seguretat Pública també ha fet balanç de la implantació de les mesures previstes dins del Pla PLASEQTA, fent èmfasi en les accions de sensibilització de la població, la realització de simulacres i la millora dels recursos humans i materials
La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha presentat avui a l’edifici CAT112 de Reus el simulacre que es farà el pròxim 4 de desembre al Polígon Químic Nord de Tarragona i ha fet el balanç de la implantació del Pla especial d’emergència exterior del sector químic de Tarragona (PLASEQTA), el desplegament de la xarxa de sensors de risc químic a Tarragona.
La presentació s’ha fet durant una jornada en què estaven convocats els 31 municipis inclosos en el Pla PLASEQTA, que ha comptat amb la participació de la delegada territorial de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Lucía López; delsecretari general d’Interior i Seguretat Pública, Tomás Carrión; la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; entre altres autoritats, així com alcaldes dels municipis pròxims.
La consellera, que ha fet un recorregut per les instal·lacions de l’edifici central del CAT112 de Reus, ha manifestat que “cal abordar la importància de Protecció Civil i la coordinació del pla de risc del PLASEQTA per millorar la capacitat de prevenció”.
“Una de les principals aportacions que fa el PLASEQTA és la incorporació de nova tecnologia de sensors petroquímics que permeten detectar substàncies tòxiques”, ha destacat Parlon.
Simulacre d’accident el 4 de desembre
Pel que fa a l’exercici previst, el simulacre d’accident químic tindrà lloc a les instal·lacions de l’empresa Repsol Química del Polígon Nord de Tarragona el pròxim 4 de desembre a les 11 hores. Organitzat per Protecció Civil de la Generalitat, consistirà en la simulació d’una fuita que provocarà un núvol tòxic a l’exterior de l’empresa. Es tracta de l’escenari més greu de l’avaluació de seguretat industrial d’aquesta empresa.
S’activaran les dues sirenes de risc químic del polígon i s’enviarà una alerta de protecció civil als telèfons mòbils dels municipis de la Pobla de Mafumet i el Morell, demanant el confinament de la població. Entre veïnat i treballadors/es dels polígons, es calcula que el simulacre afectarà unes 10.000 persones.
L’exercici té com a objectiu principal reforçar la implantació del Pla especial d’emergències exteriors del sector químic de Tarragona PLASEQTA amb les autoritats, serveis d’emergència i altres organismes del pla.
Aquest serà el tercer simulacre de l’actual pla PLASEQTA que fa Protecció Civil, després del realitzat el passat 30 de novembre de 2023 al Polígon de Constantí i un altre el 2022 al Polígon Sud de Tarragona.
Preparació del simulacre
Prèviament al simulacre s’està desenvolupant una campanya informativa als serveis d’emergències, responsables municipals, i directius de les empreses sobre el mateix. A més, es fa una campanya de sensibilització a la població afectada per risc químic, per implantar el confinament com a mesura d’autoprotecció en cas d’emergència química. L’exercici serà voluntari, tot i que s’encoratja a practicar el confinament el dia del simulacre. Concretament s’estan fent aquestes accions:
●4 sessions de formació als Bombers de la Generalitat sobre el Pla PLASEQTA i el simulacre
●1 jornada de formació al Grup de Control Ambiental
●1 jornada de formació al Grup Sanitari i al Grup d’Ordre
●1 sessió informativa als responsables i actuants la Pobla de Mafumet, el Morell, Perafort i Vilallonga del Camp
●1 sessió formativa a les Associacions de Voluntariat de Protecció Civil
●1 sessió formativa als caps de seguretat de les empreses Seveso del PLASEQTA
●10 sessions formatives previstes a la població: 6 xerrades dirigides al veïnat i 4 a treballadors i treballadores
Plans especials d’emergències exteriors del sector químic
Els Plans especials d’emergència exterior del sector químic, PLASEQCAT i PLASEQTA,tenen la finalitat de disposar d’una planificació d’emergències que permeti afrontar i gestionar eficaçment les incidències i emergències que es puguin produir per accidents greus en establiments que manipulen substàncies perilloses.
Estableix l’estructura de resposta, l’operativa i els procediments necessaris per gestionar qualsevol emergència en establiments afectats per la normativa d’accidents greus on es vegin involucrades substàncies químiques, amb la finalitat de minimitzar-ne el risc i garantir la seguretat de les persones i la protecció dels béns, les infraestructures i el medi ambient.
El PLASEQTA inclou 51 establiments industrials considerats de risc químic en diferent nivell en funció del tipus i quantitat de substàncies perilloses que fan servir (en tots els casos afectats per normativa europea de risc químic). Per als establiments industrials de més risc es defineixen els accidents que es poden produir i les zones que quedarien afectades, d’acord amb els estudis i les dades facilitades per Seguretat Industrial de la Generalitat. Hi ha 31 municipis afectats per aquests establiments industrials i que estan obligats a disposar del seu propi pla d’emergència municipal on prevegin la resposta de l’ajuntament coordinada amb la direcció i operativa del PLASEQTA.
Implantació del PLASEQTA
En la reunió d’avui s’ha fet balanç de la implantació del PLASEQTA, elaborat per la Direcció general de Protecció Civil l’any 2020 i que es va aprovar pel Govern de la Generalitat el 10 de març del mateix any 2020.
El PLASEQTA va preveure un programa d’implantació per garantir el seu correcte funcionament en cas d’emergència química. Aquest programa se centra en tres eixos: sensibilització de la població en l’autoprotecció, simulacres i proves i millora dels recursos humans i materials. Durant aquest període:
●s’ha creat una taula de diàleg de participació ciutadana per identificar les principals demandes del territori per incloure-les en les campanyes de sensibilització;
●s’ha fet la campanya de risc químic “Efecte bombolla”; s’ha creat també el document de preguntes freqüents del risc i les emergències químiques del qual s’han imprès més de 50.000 exemplars i es pot consultar en diferents llengües;
●s’ha repartit 145.582 imants de nevera amb consells d’autoprotecció davant del risc químic entre el veïnat de catorze poblacions del Camp de Tarragona;
●s’han realitzat campanyes de risc químic per a treballadors i treballadores dels polígons industrials; s’han fet sessions formatives (periòdiques) adreçades als representants municipals i als cossos d’emergències;
●s’ha implantat el sistema d’enviament d’alertes al mòbil juntament amb les proves de sirenes d’avís a la població;
●s’ha realitzat un simulacre de gran abast cada any des del 2022;
●s’han implementat nous recursos i infraestructures;
●i s’han realitzat xerrades al territori amb associacions veïnals de Tarragona i entitats culturals i esportives.
En aquest sentit, s’han incorporat vuit tècnics a la sala CECAT de Reus (24 x 7); s’han instal·lat 13 sirenes de risc químic al territori del PLASEQTA (d’un total de 6 previstes inicialment a la implantació del pla); i s’ha fet un pla pilot (23 sensors de clor al polígon sud i 33 sensors de sulfur d’hidrogen al polígon nord), per instal·lar una xarxa de sensors químics.
Sensors de risc químic
Seguint amb el darrer punt, avui també s’ha explicat el desplegament de sensors de risc químic als sectors industrials de Tarragona. Es tracta d’un projecte pioner en l’àmbit internacional, que constarà d’un conjunt de barreres amb sensors per detectar un núvol tòxic en cas d’accident químic.
Els sensors es configuraran per mesurar concentracions de toxicitat greu que poden fer necessari el confinament de la població. La xarxa estarà formada per 575 sensors situats entre la indústria i les poblacions que caldria confinar: Salou, Vila-seca, la Canonja, Tarragona (barris de Ponent), el Morell, Perafort i la Pobla de Mafumet. S’agrupen en 309 punts de mesura (a cada punt es detecten els diversos tòxics que poden afectar). S’instal·laran en alçada a pals d’enllumenat, fanals i similar.
Xarxa de sirenes
La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 121 sirenes de risc químic operatives (52 al Camp de Tarragona). Estan instal·lades en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso). Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya).
Enguany s’han instal·lat sirenes a Celrà, Igualada, Fogars de la Selva i Massanes (PLASEQCAT); dues a Vila-seca i una al port de Tarragona (PLASEQTA).
Les sirenes de risc químic estan configurades per avisar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic per risc imminent per a la seva vida. Els plans PLASEQTA i PLASEQCAT preveuen les zones on caldria el confinament d’acord a la normativa vigent. S’anomenen zones d’intervenció i es faciliten per part de l’òrgan de la Generalitat competent en matèria de seguretat industrial.