La Comissió de Protecció Civil revisa el pla d’emergències TRANSCAT i homologa 41 plans municipals i 26 plans d’autoprotecció

La Comissió de Protecció Civil revisa el pla d’emergències TRANSCAT i homologa 41 plans municipals i 26 plans d’autoprotecció

 

• A la Comissió d’avui també s’han recordat les principals emergències d’aquest 2024

• Entre els PAU homologats destaquen el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes i el Complex Ferroviari ADIF Lleida

• A partir d’ara, els PAU dels càmpings amb risc d’inundacions o incendis forestals hauran de ser homologats per la Comissió Plenària de Protecció Civil

 

La Comissió Plenària de Protecció Civil de la Generalitat, reunida avui dijous 18 de juliol, ha revisat el pla d’emergències TRANSCAT i ha homologat un total de 41 Plans d’Emergència Municipal (Duprocim) i 26 Plans d’Autoprotecció (PAU), entre els quals destaquen el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes i el complex ferroviari ADIF Lleida.

A més, el ple de la Comissió ha decidit reservar-se la homologació dels PAU dels càmpings ubicats en zones inundables o amb risc d’incendi forestal donada la seva complexitat en la gestió d’una emergència.

La reunió ha estat presidida pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i han assistit la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, el subdirector de Programes de la Direcció General de Protecció Civil, Sergio Delgado, així com dels representants d’altres direccions generals i organismes que formen part del sistema de protecció civil de Catalunya.

A la reunió de la Comissió d’avui també s’ha presentat el resum de les principals emergències que han comportat l’activació de plans de protecció civil els mesos de gener a juny de 2024.

En total, s’han activat 31 plans en fase d’ALERTA, 207 prealertes i s’han gestionat 536 incidents. Els plans més activats al 2024 han estat per riscos naturals, com l’INUNCAT (5) o el VENTCAT (6), així com 6 alertes del PLASEQCAT per risc químic. També s’han destacat emergències com l’incendi forestal de Montblanc del 27 de juny i les inundacions del passat 6 de juliol a l’Alta Ribagorça que van afectar activitats de càmpings en tots dos casos.

També s’ha explicat el dispositiu del CECAT per la gestió dels incidents, accidents i ofegaments en el bany a platges i piscines i pels avisos a les activitats de lleure amb infants registrades per la Direcció General de Joventut, que aquest any s’ampliaran també a les activitats registrades per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Revisió del pla TRANSCAT

Avui també s’ha aprovat la revisió del pla TRANSCAT, amb canvis principalment pel que fa a l’anàlisi del risc. Així, s’han inclòs noves dades de transport de mercaderies perilloses per ferrocarril del 2023, facilitades per Renfe, i de mercaderies perilloses per carretera del 2022, elaborades a partir de la informació facilitada per les indústries de risc químic que realitzen aquests transports.

Pel que fa al transport ferroviari de mercaderies perilloses, s’ha produït un descens del flux al tram entre Montornès i Mollet Nus Bifurcació, que ha passat de perill molt alt a alt. A més, s’ha incorporat el tram que circula entre les estacions de Constantí i l’apartador de Repsol Química al Morell, ja existent però que fins ara no s’havia registrat al pla.

En el període dels darrers 10 anys, hi ha hagut un total de 17 accidents en el transport de mercaderies per ferrocarril: 5 per fuites, 5 per descarrilaments, 4 per incendis, 2 per col·lisions i 1 per emanació de fum.

D’altra banda, al transport viari de mercaderies perilloses, hi ha hagut un descens del nivell de perill (de molt alt a alt) a la C-44 i C-12 entre Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Móra la Nova. En el sentit contrari, ha augmentat el nivell de perill (d’alt a molt alt) al tram de l’A-2 entre Castellolí i Òdena, i també a l’enllaç de l’AP-7 a Vidreres i de la C-32 a Viladecans. També s’ha produït un augment del perill (passant a valor alt) a la N-260entre Bellver de Cerdanya i la Seu d’Urgell, a l’A-26 entre Sant Joan les Fonts i Olot, a la N-II entre Palafolls i Malgrat de Mar, a la C-17 entre Manlleu i les Masies de Voltregà, a la C-13 entre Lleida i Balaguer, i a la B-24.

Amb aquests canvis, un total de 6 municipis passen de tenir recomanació d’elaborar el pla d’emergència municipal per TRANSCAT a tenir obligació: Igualada, La Pobla de Claramunt, Òdena i Vilanova del Camí (en motiu de l’A-2), Vidreres (en motiu de l’AP-7) i Viladecans (en motiu de la C-32); 26 municipis passen de no tenir cap recomanació ni obligació a estar recomanats; 5 passen de tenir obligació a recomanació; i, finalment, 10 passen de tenir recomanació a no tenir cap recomanació ni obligació.

D’aquesta manera, actualment hi ha 244 municipis amb obligació d’elaborar el pla d’emergència municipal per TRANSCAT (1 més que fins ara) i 144 tenen una recomanació (15 més que fins ara).

Canvis en la homologació dels PAU dels càmpings en zones inundables o en risc d’incendi forestal

A la Comissió d’avui s’ha decidit també que a partir d’ara els càmpings en zona inundable o en risc d’incendi forestal, com a activitats especialment vulnerables als riscos naturals, estaran obligats a presentar el PAU per homologació de la Comissió de Protecció Civil i no a les comissions de PAU, reunides mensualment, com es feia fins ara. Es tracta dels càmpings en zona de risc greu d’inundació i càmpings a menys de 500 metres de zona forestal.

Aquest canvi ve determinat perquè hi ha una especial complexitat dels PAU d’aquestes activitats, atesa l’especial vulnerabilitat de les mateixes que fa necessari disposar d’espais segurs a l’interior per garantir el confinament i evitar una evacuació que pot suposar un risc davant les afectacions per incendi forestal o inundació.

Homologació de plans d’emergència municipals

Avui dijous s’han presentat a la Comissió un total de 41 plans de protecció civil municipals (DUPROCIM) per homologar, dels quals 20 són de nova elaboració i 21 són revisions de plans existents. També s’ha informat de l’actualització de 18 plans.

Els plans locals que s’han homologat avui corresponen a les vegueries de:

  • Barcelona: 6 (Aiguafreda, Cervelló, Lliçà de Vall, Montornès del Vallès, Sant Esteve de Palautordera, Tiana)
  • Catalunya Central: 9 (Borredà, Capolat, Castellbell i el Vilar, Folgueroles, Sant Martí d’Albars, Sant Vicenç de Castellet, Sobremunt, Tavèrnoles, Vallcebre)
  • Girona: 4 (Breda, Riudarenes, Sant Gregori, Vilablareix)
  • Lleida: 17 (Agramunt, Albagés, Albí, Algerri, Barbens, El Cogul, Estaràs, Gimenells i Pla de la Font, Granyanella, Ivorra, Os de Balaguer, Mollerussa, Térmens, El Soleràs, Vilanova de la Barca, Vilanova de Segrià, El Vilosell)
  • Penedès: 1 (Montmaneu)
  • Terres de l’Ebre: 4 (Batea, Godall, Santa Bàrbara, Ulldecona)

Homologació de plans d’autoprotecció

A la reunió d’aquest dijous també s’ha donat llum verda a 26 Plans d’Autoprotecció (PAU). Aquests plans recullen les mesures i protocols que adopten empreses, esdeveniments, administracions, edificis, etc. per fer front a les possibles emergències que poden patir en funció de la seva activitat i ubicació.

Els 26 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 249 homologats a les anteriors reunions d’aquest 2024, de manera que deixen un total de 275 plans d’autoprotecció homologats aquest any.

Els plans que s’han homologat avui pertanyen a:

  • Barcelona: 18
  • Lleida: 4
  • Girona: 3
  • Terres de l’Ebre: 1

La majoria dels plans que s’han homologat avui dijous corresponen a activitats no temporals (19) i 7 corresponen a activitats temporals.

Activitats no temporals (19):

  • Subestacions de distribució d’energia elèctrica en alta tensió (8): Sentmenat; Can Barba (Terrassa); Eixample, Trinitat, Maragall i Les Corts (Barcelona); Palau-solità i Plegamans i Juneda
  • Instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants (2): Asutex (Palau-solità i Plegamans); i Sun Chemical (Badalona)
  • Instal·lacions amb líquids refrigerants (2): Pavo y Derivados (Roquetes); Avícola de Lleida
  • Edifici d’oficines (1): B3 Complejo Torres Diagonal Litoral
  • Centre comercial (1): Promcat Alternativa (Viladecans)
  • Hotel (1): H10 Cubik 4* S (Barcelona)
  • Port esportiu (1): Port de l’Estartit (Torroella de Montgrí)
  • Gran superfície (1): El Corte Inglés Barcelona Diagonal
  • Càmping amb risc d’inundació (1): El Pinar (Blanes)
  • Túnel ferroviari (1): Complex Ferroviari de Lleida (ADIF) que inclou túnel i estació (homologat parcialment)

Activitats temporals (7):

  • 6 esdeveniments musicals en espai delimitat (festival): Festa Patria de Ecuador 2024, Festival-Cruïlla 2024; Pride 2024 – Plaça Catalunya; Fury-90’s Festival; Transsegre 2024-2027; i Canetrock 2024.
  • 1 acte amb foc (castell de focs): Concurs Internacional de Focs d’Artifici (Blanes)

A la Comissió d’avui també s’ha informat de 7 PAU no homologats de les vegueries de:

  • Barcelona: 3
  • Girona: 2
  • Camp de Tarragona: 1
  • Lleida: 1

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies