La Comissió de Protecció Civil homologa 44 plans municipals equivalents a 339 plans d’actuació per riscos concrets Del. Tarragona Protecció Civil
La Comissió de Protecció Civil homologa 44 plans municipals equivalents a 339 plans d’actuació per riscos concrets.
- La Comissió ha homologat també 20 plans d’autoprotecció d’activitats i instal·lacions
- A més s’ha informat de l’actualització dels 4 plans de protecció civil de la Generalitat per risc químic i radiològic: RADCAT, PLASEQTA, PLASEQCAT i TRANSCAT
El secretari general d’Interior, Oriol Amorós, ha presidit aquest matí la Comissió Permanent de Protecció Civil de Catalunya, a la qual també hi han assistit la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat i diferents representants d’altres direccions generals, organismes, departaments i entitats locals.
A la comissió d’avui s’han homologat 44 plans municipals equivalents a 339 plans d’actuació per riscos concrets; a més de 20 plans d’autoprotecció d’activitats i instal·lacions. A la reunió també s’ha aprovat la creació del grup de treball de la Comissió per temperatures extremes, amb un subgrup de calor i un subgrup de fred.
El secretari general del departament, Oriol Amorós, ha destacat la importància de crear el grup de treball de temperatures extremes des d’una perspectiva social atesa la importància de garantir els drets a la seguretat especialment de les persones més vulnerables tenint en compte, entre d’altres, les possibles dificultats d’una part de la població per tenir confort tèrmic en aquestes situacions de temperatures extremes, per fred o per calor.
HOMOLOGACIÓ DE PLANS DE PROTECCIÓ CIVIL
En el marc de la reunió d’avui, la Comissió Permanent de Protecció Civil de Catalunya ha homologat 44 plans d’emergències municipals equivalents a 339 plans d’actuació municipals per a riscos concrets (cada pla de protecció civil municipal inclou diversos plans d’actuació, 1 per a cada risc que afecta al municipi). A més, ha homologat 20 plans d’autoprotecció d’activitats i instal·lacions obligades a la seva elaboració.
PLANS LOCALS DE PROTECCIÓ CIVIL
L’elaboració i homologació dels plans municipals és un element estratègic del sistema de protecció civil de Catalunya per garantir la protecció i atenció a les persones afectades per episodis de risc greu o emergències. Els consistoris tenen el paper fonamental d’autoritat local de protecció civil i, en aquest sentit, la Generalitat hi dona suport per atendre les emergències des de tots els àmbits. Aquest suport al món local en relació a les emergències és una línia estratègica de la Direcció General de Protecció Civil.
Dels 44 plans municipals homologats, 37 són nous, 5 són revisions i 2 són actualitzacions de plans prèviament existents. Tots ells són homologacions del pla multi-risc DUPROCIM que inclou plans d’actuació pels diferents riscos (naturals i tecnològics) que afecten a cada municipi.
Entre els plans homologats avui destaca l’aprovació del document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM) de Barcelona, Girona i Lleida.
Per territori, es distribueixen així:
- Alt Pirineu i Aran:1 (Alàs i Cerc)
- Barcelona:8 (Arenys de Munt, Barcelona, Lliçà de Amunt, Pontons, Sant Feliu de Codines, Sant Just Desvern, Sant Quintí de Mediona i Viladecans)
- Catalunya Central: 15 (Avià, Avinyò, Calaf, Calders, Castellolí, el Pont de Vilomara i Rocafort, Guixers, la Pobla de Lillet, Lladurs, Monistrol de Montserrat, Navàs, Olvan, Pinós, Rupit i Pruit i Vilada)
- Girona: 10 (Amer, Anglès, Cabanes, Esponellà, Fortià, Girona, Mont-ras, Sils, Toses i Vilademuls)
- Lleida: 3 (Lleida, Oliola i Vinaixa)
- Tarragona: 5 (Castellvell del Camp, el Masroig, la Riba, les Borges del Camp i Valls)
- Terres de l’Ebre: 2 (Alcanar i Roquetes)
PLANS D’AUTOPROTECCIÓ D’ACTIVITATS
Avui s’han homologat 20 Plans d’Autoprotecció (PAU) dels quals la majoria són de les comarques de Barcelona (13). Segons la distribució a la resta del territori són: Camp de Tarragona (3), Catalunya Central (2) i Girona (1) i Lleida (1).
Entre els plans homologats, per tipologia hi ha 9 d’activitats temporals corresponents a 4 concerts, 4 festivitats populars i un esdeveniment esportiu. La resta (11) corresponen a activitats no temporals: 2 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (SEVESO), 1 instal·lació amb substàncies perilloses en quantitats importants (emmagatzematge de líquids inflamables i combustibles), 1 activitat de gestió de residus perillosos, 1 terminal de transport de mercaderies perilloses per ferrocarril, 1 instal·lació amb elevada càrrega de foc, 1 edifici amb ocupació superior a 2.000 persones, 2 hospitals, 1 centre comercial i 1 poliesportiu.
Entre els PAU homologats avui destaquen el de l’Hospital Universitari de Bellvitge i la Clínica Corachan, entre d’altres.
A la Comissió d’avui s’han presentat també 6 PAU que no han estat homologats (5 de Barcelona; 1 del Camp de Tarragona).
Per tipologia, es tracta d’un port esportiu, un hotel, un establiment afectat per la normativa d’accidents greus (SEVESO), un edifici d’oficines, un hospital i un càmping afectat per risc d’inundació. El percentatge de PAU no homologats en aquesta Comissió és d’un 23% respecte al total de PAU tramitats.
La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.
ACTUALITZACIÓ DELS PLANS D’EMERGÈNCIES RADCAT, PLASEQTA, PLASEQCAT I TRANSCAT
A la reunió d’avui s’han actualitzat els 4 plans de Protecció Civil de la Generalitat per riscos tecnològics (químic i radiològic):
- Pla especial per a emergències radiològiques de Catalunya, RADCAT
- Pla especial per a emergències en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril, TRANSCAT
- Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya, PLASEQCAT
- Pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona, PLASEQTA
Les modificacions corresponen a canvis en les anàlisi de risc de les instal·lacions (RADCAT, PLASEQCAT i PLASEQTA) i en les dades de transport de mercaderies perilloses per ferrocarril (dades de 2021 respecte les dades anteriors que eren de 2020):
- TRANSCAT: les dades de transport de mercaderies perilloses per ferrocarril el 2021 suposen l’entorn de 900.000 tones anuals en total, amb un lleuger increment en el tram Montornès Butà – Nus de Mollet que ocasiona que 2 municipis passin a estar obligats a fer el Pla TRANSCAT (Sant Fost de Campsentelles i Martorelles).
- PLASEQCAT: revisió de 9 documents d’anàlisi de risc d’empreses de risc químic (6 de nivell alt i 3 de nivell baix); la baixa de 2 establiments fins ara de nivell baix, i l’increment de nivell baix a nivell alt d’1 establiment. Amb els canvis, el municipi de Sant Adrià del Besòs ja no té obligació de fer el Pla, atès que no hi ha cap establiment al municipi afectat per la normativa de risc químic.
- PLASEQTA: 1 instal·lació ha passat de nivell baix a nivell alt i 2 establiments s’han donat de baixa de les afectacions per la normativa de risc químic.
- RADCAT: canvis en 9 establiments de risc radiològic (5 noves instal·lacions, 2 establiments han canviat la categoria de risc, 1 instal·lació s’ha donat de baixa i 1 establiment ha canviat de municipi). Aquestes modificacions han provocat canvis en els criteris de planificació municipal de 12 municipis dels quals:
- 9 municipis ara passen a estar afectats.
- 5 consistoris obligats a fer el pla municipal per risc radiològic: Corbera d’Ebre, Gandesa, les Masies de Roda, Roda de Ter i Vilanova i la Geltrú
- 4 ajuntaments recomanats: Alcanar, Manlleu, Sant Celoni, Sant Pere de Ribes
- 1 municipi passa de recomanat a obligat: Cornellà de Llobregat
- 1 consistori d’obligat a recomanat: Celrà
- 1 ajuntament queda desafectat: Castellar del Vallès
Els plans especials per riscos tecnològics s’han d’elaborar d’acord amb les directrius bàsiques de planificació previstes per normativa, que permetin afrontar i gestionar eficaçment les incidències i emergències radiològiques, per accident químic en establiments industrials o en transport de mercaderies perilloses per carretera o ferrocarril que es donin dins l’àmbit territorial de Catalunya.
Han d’establir l’estructura de resposta, l’operativa i els procediments necessaris per gestionar qualsevol emergència relacionada amb els riscos tecnològics, amb la finalitat de minimitzar-los, garantir la seguretat de les persones i la protecció dels béns, les infraestructures i el medi ambient.
ALTRES ACORDS
La Comissió de Protecció Civil de Catalunya ha informat favorablement el Pla d’Actuació del Grup Sanitari del pla PENTA per emergències nuclears a Tarragona, que serà sotmès a la seva posterior aprovació per part dels òrgans de protecció civil de l’Administració General de l’Estat seguint el model de distribució competencial vigent.
D’altra banda, la Comissió de Protecció Civil de Catalunya també ha aprovat la creació del grup de treball de la Comissió per temperatures extremes, amb un subgrup de calor i un subgrup de fred, que començarà a treballar com coordinar les accions de protecció civil, salut i acció social en cas d’episodis de calor i que ajustarà els criteris de risc actual per incorporar aspectes com la persistència de les onades de calor o les temperatures mínimes elevades, en el context de canvi climàtic que fa que els episodis s’esperin més extrems.
A la comissió d’avui també s’han detallat les activacions de plans i les emergències més destacades a Catalunya des de la última comissió del passat mes de març de 2022.