Interior instal·larà 519 sensors més entre les indústries i les zones habitades properes per detectar fuites tòxiques en el marc del PLASEQTA

Interior instal·larà 519 sensors més entre les indústries i les zones habitades properes per detectar fuites tòxiques en el marc del PLASEQTA.

 

Es situaran 142 al polígon nord i 377 al polígon sud i s’afegiran als 56 ja instal·lats en la prova pilot en curs

Es crearà així una barrera de detecció de núvols tòxics que es puguin dirigir a zones poblades més properes en cas d’accident químic

Permetran detectar els vuit principals tòxics (per quantitat i risc) que podrien afectar la població de l’entorn dels polígons químics.

 

 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat avui la propera instal·lació de 519 sensors de substàncies químiques (142 al polígon nord i 377 al polígon sud) que crearan una barrera de detecció de núvols tòxics en cas d’accident. Aquests sensors, que s’instal·laran a partir del proper any en el marc del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (PLASEQTA), s’afegiran als 56 que ja es van instal·lar en una prova pilot (33 de sulfur d’hidrogen i 23 de clor). En total, doncs, quan s’instal·lin els 519 previstos ara, hi ha 575 sensors de detecció de fuites.

El conseller Elena ha fet aquest anunci en una reunió amb els alcaldes dels 31 municipis del PLASEQTA que ha tingut lloc aquest matí a l’edifici del CAT112 de Reus. Fa avui un any el conseller ja va explicar als alcaldes els avenços i planificació del PLASEQTA i va comprometre’s a tornar per explicar l’evolució de les previsions fetes, tant pel que fa al desplegament territorial dels sensors, com de les sirenes i també en altres aspectes com la realització d’un simulacre de gran abast.

La barrera de detecció, que estarà situada entre les indústries químiques i els barris més propers a aquestes, equival a més de 46km en total si sumem les diferents malles per detectar els diversos productes (15.600 m al polígon nord i 30.850 m al polígon sud) que transcorren en 9 municipis: 4 al sud (Tarragona, La Canonja, Reus i Vila-seca) i 5 al nord (la Pobla de Mafumet, el Morell, Perafort, Constantí i els Pallaresos). Si a aquesta nova malla se suma l’anterior corresponent als 56 sensors de la prova pilot, les diferents trames de sensors cobreixen una superfície de més de 50km lineals i se situen entre les indústries i les més de 96.000 persones que viuen en la zona més immediata a aquestes (en dades del cens, 88.500 a la zona més propera al polígon sud i 8.000 a la zona del polígon nord). “En cas de produir-se una fuita tòxica que sortís de les indústries i el vent l’empenyés cap a aquestes zones habitades, la malla de sensors hauria de permetre detectar-la i donar l’avís de confinament a la població en coordinació amb els Ajuntaments afectats”, ha explicat Elena.

Els sensors que s’instal·laran detectaran els següents productes: diòxid de sofre (102), òxid d’etilè (93), sulfur d’hidrogen (57), clor (70), amoníac (48), clorur d’hidrogen (51), fosgè (67) i acrilonitril (31). Està previst que els sensors s’instal·lin en diferents suports: fanals d’enllumenat, torres elèctriques, pals de formigó de torres d’electricitat, pals de fusta de cablejat d’electricitat i en parets d’edificis.

Segons ha explicat el conseller, “aquestes dades corresponen al projecte tècnic que la Direcció General de Protecció Civil ha elaborat al llarg dels últims mesos a partir també de l’experiència de la prova pilot de 23 sensors de clor al polígon sud i 33 sensors de sulfur d’hidrogen al polígon nord instal·lats l’any 2021. Actualment, la Direcció General de Protecció Civil està redactant els documents per la licitació del contracte en els propers mesos i que s’executarà l’any 2023”.

Per polígons la distribució és la següent:

Al Polígon Nord de Tarragona s’instal·laran 142 sensors nous: 59 sensors de diòxid de sofre, 26 d’òxid d’etilè, 57 de sulfur d’hidrogen.

Al Polígon Sud i Port de Tarragona s’instal·laran 377 sensors: 43 de diòxid de sofre, 70 de clor, 48 d’amoníac, 67 d’òxid d’etilè, 51 de clorur d’hidrogen, 67 de fosgè i 31 d’acrilonitril.

La instal·lació dels sensors s’ha fet d’acord amb la situació de les indústries i els productes que elaboren o emmagatzemen i els estudis d’accidentabilitat elaborats pels responsables de seguretat industrial i la dispersió de tòxics que contemplen.

Noves sirenes

Pel que fa a la instal·lació de noves sirenes d’avís a la població en cas que calgui confinar-se, cal destacar que de les 5 sirenes que estava previst instal·lar enguany, s’estan instal·lant aquests dies. Són les de Tarragona (1), dues a Vila-seca (polígon Alba i La Plana), Constantí (1) i Salou (1).

Actualment està en fase d’adjudicació un contracte per a la compra i instal·lació de 3 sirenes més del PLASEQTA: 2 sirenes a Reus i 1 a Salou. Un cop el contracte estigui adjudicat es procedirà a buscar-ne la ubicació exacta amb els ajuntaments corresponents que estan previstes a Portaventura en el cas de Salou i a la zona de l’Edifici 112 i del barri de Bellisens en el cas de Reus.

Amb la instal·lació d’aquestes 8 sirenes s’haurien superat les previsions mínimes establertes al PLASEQTA de 6 per al període d’implantació del pla, arribant a un total d’11 si tenim en compte les 3 sirenes ja instal·lades anteriorment l’any 2020. Aquestes sirenes permetran cobrir sobretot territoris que es troben al límit de les zones de confinament general previstes al PLASEQTA, anant més enllà del que s’estableix com a obligació a la normativa d’emergències químiques i incrementant així la protecció i seguretat de la població d’aquests àmbits.

Simulacre amb participació de la població el novembre

Fruit de la taula de crisi i del diàleg amb la població, especialment dels barris de ponent de Tarragona i de la Canonja, es va constatar la necessitat de reforçar la sensibilització sobre el confinament com a millor mesura davant un accident químic i la seva petició de realitzar un simulacre que impliqués la participació de la ciutadania i on l’objectiu principal fos practicar de manera real el confinament de la població. Així, la Direcció General de Protecció Civil està organitzant un simulacre de confinament, en aquest cas del polígon sud i en especial dels barris de ponent de Tarragona (sobretot Bonavista, Torreforta i Campclar) i el municipi de la Canonja, a més de Vila-seca i Salou. “Es planteja un simulacre on s’activaran amb so real les sirenes de risc químic d’avís a la població amb l’objectiu d’aconseguir que la població practiqui el confinament de forma efectiva.Està prevista l’activació de fins a 18 sirenes de risc químic als municipis de Tarragona (zona de Ponent), Vila-seca i Salou. Els diferents ajuntaments dels municipis esmentats, conjuntament amb el de Reus, estan treballant conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil en l’organització del simulacre”, ha apuntat el conseller que també ha afirmat que “s’estan realitzant reunions conjuntes amb les principals entitats del territori que s’intensificaran a partir del mes de setembre i octubre per aconseguir la participació ciutadana en el simulacre confinant-se. S’ha previst la formació del voluntariat de protecció civil i d’agents cívics per reforçar les accions de difusió en la preparació del simulacre i també el mateix dia del simulacre a peu de carrer” ha anunciat Elena.

Aquest simulacre, que tindrà lloc el 2 de novembre a les 18.00h, servirà perquè la població practiqui el confinament, així com provar l’activació de les sirenes per part del CECAT així com la coordinació de les comunicacions amb els municipis afectats per tal de gestionar l’emergència de manera coordinada amb els ens locals. La data i horari s’ha consensuat amb els municipis participants amb l’objectiu de maximitzar la presència de població als seus domicilis a les zones on es practicarà el confinament i també per poder implicar les activitats extraescolars i els comerços. Es preveu que el confinament no s’allargui més enllà de 15 minuts per minimitzar l’afectació a les activitats i facilitar una participació real de la població.

Cal recordar que l’autoevacuació o fugida en cas d’emergència química és una actuació d’alt risc perquè suposa quedar més exposat als efectes químics (radiació, sobrepressió o toxicitat) i alhora pot col·lapsar els carreres i carreteres impedint l’arribada dels serveis d’emergència. Per això durant el simulacre també es posaran en pràctica les accions de control d’accessos per part del Grup d’Ordre (policies locals i Mossos d’Esquadra) del PLASEQTA.

Els municipis de les zones afectades també participaran fent avisos als seus elements vulnerables d’acord a les previsions dels seus plans de protecció civil municipals i desplegament els centres de coordinació operativa municipal (CECOPAL) per coordinar-se amb la Generalitat i el PLASEQTA a través del Centre de coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de la Direcció General de Protecció Civil

Implantació del PLASEQTA

Des de l’aprovació pel Govern el 10 de març de 2020, s’han mantingut accions d’implantació del PLASEQTA per garantir el seu funcionament en cas d’emergència química, seguint el programa previst pel propi pla.

A més de la instal·lació de les noves sirenes de risc químic i de la barrera de sensors químic, s’han fet accions essencialment relacionades amb la sensibilització a la població en el risc químic i les mesures d’autoprotecció en cas d’emergència i també s’han posat a punt les estructures operatives i de coordinació previstes al pla

En les accions de sensibilització destaquen:

-Taula de diàleg: projecte de participació ciutadana per identificar les principals demandes del territori en la resposta a una emergència química a Tarragona a través d’un fòrum ciutadà amb representació de diferents veus i sectors dels barris de ponent de Tarragona (polígon sud)

-Escaperoom virtual per a joves: es tracta d’una eina digital de caràcter innovador per infants i joves de segona etapa d’infantil i primera d’ESO en forma d’un joc col·laboratiu online a través del que han de prendre les decisions correctes per protegir-se davant una emergència química. S’ha fet arribar especialment als centres educatius a través dels ajuntaments i està disponible a la web per qualsevol entitat o persones que tinguin interès.

-Preguntes freqüents davant el risc i les emergències químiques: document que a través de 80 preguntes i respostes recull els principals dubtes que pot tenir la població de com actuar en cas d’emergència química, com ara que fer si ens trobem al carrer, com han d’actuar els botiguers o com protegir les nostres mascotes. S’ha editat en diversos idiomes, incloent l’anglès per a la població turística i l’àrab per al col·lectiu de persones nouvingudes especialment representatiu en els barris de Ponent de Tarragona. Existeix una versió reduïda, amb 20 preguntes i respostes, en format butxaca.

S’ha previst la distribució de fins a 50.000 exemplars impresos de la versió de butxaca (actualment s’estan imprimint).

S’ha acompanyat aquest material escrit amb vídeos on es recullen aquestes mateixes preguntes i respostes.

Tot el material està disponible a la web

-Vídeos per televisió i càpsules de veu per ràdio: s’han realitzat vídeos i càpsules de veu amb els principals consells d’autoprotecció en cas d’emergència química que s’han difós a través dels canals de televisió i ràdio la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

-Xerrades amb les associacions veïnals de Tarragona i amb algunes entitats culturals sobretot dels barris de ponent per recordar les mesures d’autoprotecció i preparar sessions obertes a la població.

-Campanya general de risc químic: per completar les accions anteriors s’està licitant un contracte per la creació i difusió d’una campanya general de risc químic que arribi a la població a través de diversos canals, tant formats digitals i de xarxes socials com en paper a través de cartells als carrers i a les bústies dels domicilis. Es tractarà d’una campanya nova que preveu impactar en la població per reforçar el concepte del confinament i dissuadir de l’autoevacuació pels riscos que suposa. El pressupost associat a aquest contracte és de 450.000 €.

Pel que fa a la posada a punt de les estructures operatives i de coordinació previstes al pla:

-Es mantenen reunions periòdiques amb els organismes que formen part del pla per recordar les accions de responsabilitat de cadascú i assegurar que el dia de l’emergència química tothom actua d’acord a les previsions del pla.

-Es treballa en la revisió costant dels Plans d’Autoprotecció (plans d’emergència interiors) de les indústries químiques, en els plans de protecció civil municipals responsabilitat dels ajuntaments i en els plans d’actuació de grup del PLASEQTA on es concreten com aplicar les accions previstes de forma general al pla.

-Es revisen les actuacions de les indústries en els casos d’incidents i accidents que es produeixen per comprovar que la resposta s’adequa a les previsions del PLASEQTA i de la normativa de protecció civil per risc i emergències químiques.

D’altra banda, s’està fent seguiment del desplegament del sistema d’avís massiu a telèfons mòbils competència de l’Administració General de l’Estat. Cal recordar que es va reclamar per dos cops poder acollir una prova pilot d’aquest sistema a Tarragona abans del seu desplegament total.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies