Igualtat i Feminismes publica una guia per desactivar rumors xenòfobs i racistes

Igualtat i Feminismes publica una guia per desactivar rumors xenòfobs i racistes.

 

  • El document proporciona eines per reflexionar sobre com la desinformació genera discriminació, i facilita estratègies per prevenir-la i abordar-la.
  • El manual es dirigeix principalment a personal tècnic i càrrecs electes d’administracions locals, però també pot ser d’utilitat per a persones vinculades a qualsevol altra administració pública o a entitats socials.

 

La Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, que forma part del Departament d’Igualtat i Feminismes, ha publicat la guia “Un país lliure de rumors: com ho fem?”, que té com a objectiu desactivar discursos d’odi construïts sobre prejudicis i desinformació. El document sorgeix de la necessitat de combatre relats que justifiquen les desigualtats i estigmatitzen col·lectius i persones.

El director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Majó Garriga, recorda que “de tots els drets reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans, el primer parla de la igualtat i la dignitat de tots els éssers humans sense excepció”. “Per això, des de la Direcció General entenem que la rumorologia i la desinformació que difonen l’odi o justifiquen la desigualtat són també, i sobretot, una vulneració dels drets humans a la qual cal fer front”, explica.

La guia es dirigeix principalment a personal tècnic i càrrecs electes d’administracions locals, sobretot a les persones que tenen una relació directa amb la ciutadania. També pot ser d’utilitat per a persones vinculades altres administracions públiques o a entitats socials. S’estructura en diferents blocs, que van des d’una anàlisi del context en què es generen i reprodueixen els rumors i la desinformació fins a recomanacions i eines per a prevenir-los i abordar-los. El mateix manual recull que “a molts municipis de Catalunya, avui, és ja una realitat la construcció d’estratègies innovadores per combatre els rumors, els estereotips i els prejudicis”, però assenyala també que “és urgent ampliar i aprofundir els compromisos i accions” que s’estan duent a terme.

Les propostes d’actuació es concentren en tres capítols. El primer, que porta per títol “L’acció antirumors com a eix de treball de la comunicació pública i la seguretat ciutadana”, aborda els rumors que posen en qüestió la seguretat ciutadana i que dificulten la convivència, que s’analitzen des d’una perspectiva interseccional. El segon capítol se centra en les estratègies antirumors construïdes sobre una aposta per la sensibilització, la creativitat i l’acció comunitària. A més de plantejar exemples concrets, aquest bloc explora les habilitats socials i les qualitats necessàries per a l’acció antirumors, i revisa aspectes necessaris per a una comunicació efectiva. Finalment, el manual inclou un capítol amb recomanacions per abordar els rumors i la desinformació als mitjans de comunicació i les xarxes socials, amb pautes, claus informatives i eines de verificació.

La publicació de la guia acompanya una estratègia més àmplia de la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, que s’està desenvolupant a través de tallers per a la prevenció i abordatge dels rumors i la desinformació. Fins ara, s’han dut a terme 11 sessions arreu de Catalunya, en les quals han participat 170 persones. S’han realitzat formacions a Terrassa, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, L’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Tremp, Tortosa, Tarragona, Vilafranca del Penedès, Lleida i Barcelona. Per a les properes setmanes, hi ha programades encara quatre sessions addicionals.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies