Gestió de la post emergència en el món local: centre del nou cicle de sessions de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements de Protecció Civil de la Generalitat

Gestió de la post emergència en el món local: centre del nou cicle de sessions de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements de Protecció Civil de la Generalitat.

 

  • Es posa en marxa un nou cicle de sessions pensat per donar resposta a les necessitats de la protecció civil local
  • A la primera sessió d’aquest nou cicle formatiu s’han tractat les ajudes econòmiques estatals en situació d’emergència i les indemnitzacions del Consorcio de Compensación de Seguros
  • A la sessió s’han connectat 95 persones, principalment tècnics de protecció civil municipals i comarcals i de Protecció Civil de la Generalitat, caps del servei territorial de cooperació local del Departament de Presidència i membres de la Diputació de Barcelona.

 

Aquest matí s’ha inaugurat el nou cicle de sessions de la Xarxa d’intercanvi de Coneixement (XIC) que organitza la Direcció General de Protecció Civil i que se centrarà en la gestió de la post emergència i enfocat al món local. En la primera sessió d’aquest nou cicle s’han tractat les ajudes econòmiques estatals derivades de situacions d’emergència i les indemnitzacions del Consorcio de Compensación de Seguros.

Les sessions XIC van ser creades al juny del 2021 pel Servei d’Implantació de la Subdirecció de Programes de Protecció Civil com a un espai d’intercanvi de coneixements dins l’àmbit de la protecció civil i de les emergències tant del món local com de la Direcció General de Protecció Civil. El primer cicle va tenir com a objectiu aprofundir en el coneixement de les característiques, necessitats i pautes d’intervenció amb les persones i col·lectius més vulnerables de la nostra societat en situació d’emergència.

Aquestes sessions van tenir molt bona acollida, especialment en el món local, amb un creixement significatiu de participants arribant en les darreres sessions a una vuitantena de persones.

Amb aquest segon cicle de sessions es vol consolidar aquest projecte que forma part de les estratègies de suport a la protecció civil local. La temàtica del nou cicle de sessions, gestió de la post-emergència, respon a la demanda rebuda des del món local ja que és un àmbit propi de la protecció civil que, tot hi estar recollit en diferents normatives, ha estat menys desenvolupat que altres aspectes de la gestió de l’emergència i que té un pes important en el món local. Les sessions mantenen el format d’assistència telemàtica iniciat amb la pandèmia COVID-19 ja que faciliten un major nombre d’assistents i permeten més flexibilitat i agilitat.

Durant la sessió inaugural d’aquest nou cicle s’han analitzat les ajudes davant de situacions catastròfiques i d’emergències per a diferents tipologies de titulars (unitats familiars, corporacions locals amb escassetat de recursos, etc), també s’ha avaluat el procediment de tramitació dels expedients i s’ha compartit l’experiència de l’Ajuntament de Granollers en la tramitació d’aquestes ajudes. Posteriorment, el Consorcio de Compensación de Seguros ha abordat aspectes com ara la cobertura asseguradora, l’abast i delimitació de la cobertura dels riscos extraordinaris i el peritatge, entre altres punts. També s’ha analitzat la darrera declaració de zona afectada greument per una emergència de Protecció Civil (ZAGEPC) aprovada en l’Acord de Ministres de 27 de juny de 2022 i la situació específica a Catalunya.

Les ponències han anat a càrrec de la cap de la Unitat de Protecció Civil de la Delegació del Govern a Catalunya, Carmen Raposo; del Delegat Territorial a Catalunya del Consorcio de Compensación de Seguros, Alejandro Luján, i de la tècnica de Protecció Civil de l’Ajuntament de Granollers, Cinta Salvany.

El nou cicle de Sessions XIC es dividirà en 3 blocs:

  1. Les ajudes econòmiques
  2. La rehabilitació de serveis bàsics i infraestructures (sector urbà i rural)
  3. La reconstrucció del teixit social i l’empoderament de la població (resiliència i suport psicosocial)

Amb aquesta primera sessió s’ha volgut donar suport als municipis de Catalunya en l’àmbit de les subvencions i ajudes econòmiques, aportant una visió general sobre els diferents ajuts o subvencions que poden demanar quan pateixen una emergència, quines administracions les ofereixen, quins són els procediments i terminis i els requisits per poder demanar-los. Les properes sessions abordaran els aspectes de recuperació de l’emergència des del punt de vista col·lectiu, els mecanismes d’atenció a la població, i els processos d’empoderament per enfortir el teixit social que permeti una recuperació més ràpida i profunda entorn al concepte de resiliència.

A la sessió d’avui hi han participat 95 persones d’una trentena d’administracions locals repartides per tot el territori: Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Lleida, Mollerussa, Reus, El Vendrell, Tarragona, Salou, Vinebre, Castelldefels, Terrassa, Olesa de Montserrat, Esplugues de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Prat de Llobregat, Sant Vicens dels Horts, Mataró, Santa Coloma de Cervelló , Viladecans, Cerdanyola del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Malgrat de Mar, Palau-solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Consell Comarcal d’Osona, Consell Comarcal del Solsonès, Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Consell Comarcal del Baix Empordà i Consell Comarcal del Bages; Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heure, Ribes de Fresser, Cervera, Tortosa, Mont-roig del camp, Vandellós i l´Hospitalet de l’Infant, El Catllar, Gandesa, Mora d’Ebre, Alcanar, Sant Fruitós de Bages, Rellinars, Sant Esteve Sesrovires, Barcelona i Palafolls.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies