Finalitza el primer simulacre del PLASEQTA per practicar el confinament, fruit de la col·laboració de ciutadania i institucions

Finalitza el primer simulacre del PLASEQTA per practicar el confinament, fruit de la col·laboració de ciutadania i institucions.

 

  • A les 18.30 hores s’han activat un total de 20 sirenes de risc químic dels barris de ponent de Tarragona, i de La Canonja, Vila-seca i Salou, on hi viuen 65.000 persones
  • La població ha practicat el confinament en caràcter general, i ha funcionat correctament l’enviament del missatge d’alerta als telèfons mòbils
  • S’ha assolit l’objectiu del simulacre: que el màxim nombre de veïns i veïnes de les zones afectades es confinessin tancant-se a casa o a l’espai tancat més proper

 

Aquesta tarda ha tingut lloc el primer simulacre del Pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona (PLASEQTA) amb l’objectiu de practicar el confinament real de la població. L’exercici, que ha simulat una fuita de clor al Polígon Sud de Tarragona, ha implicat unes 65.000 persones de 5 municipis: Tarragona (Barris de Ponent), La Canonja, Vila-seca (nucli urbà i La Pineda), Salou (urbanització Cova mar i urbanització mirador) i Reus (part del polígon industrial).

La prova s’ha iniciat a les 18.30 hores, amb l’activació de les 20 sirenes de risc químic (10 al municipi de Tarragona, 2 a La Canonja, 6 a Vila-seca i 2 a Salou) que han cridat al confinament els veïns i veïnes de la zona afectada.

Des d’una estona abans de l’inici del simulacre, el consell assessor del PLASEQTA es trobava reunit a l’edifici CAT112 de Reus, amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, i els alcaldes dels municipis implicats a l’exercici (Tarragona, Reus, Vila-seca i La Canonja). Des de la sala de crisi del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT a l’edifici CAT112 han pogut fer seguiment de tot l’exercici.

El conseller Elena ha posat en valor que “ha estat un èxit de participació i d’implicació i una mostra de maduresa i conscienciació de la població”.

Elena ha subratllat que “milers de persones han rebut avisos al telèfon mòbil sobre la prova d’avui i no s’han detectat incidències generalitzades més enllà d’algun cas puntual”.

El titular d’Interior ha agraït als comerços, empreses i equipaments municipals que han decidit sumar-se al simulacre abaixant persianes o bé participant en les tasques d’informació a la ciutadania.

Elena ha explicat que “en els propers dies es farà una anàlisi acurada dels resultats per detectar elements de millora de cara al futur” però ha volgut posar de manifest que “l’èxit d’avui no és casual, sinó que hi ha una feina prèvia importantíssima per part de Protecció Civil”“Aquest simulacre és només l’inici del desplegament del Plaseqta”, ha insistit.

part de Protecció Civil”“Aquest simulacre és només l’inici del desplegament del Plaseqta”, ha insistit.

Per la seva banda, el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha explicat que “avui s’ha començat un canvi en la relació del nostre territori amb la indústria, un primer pas. La segona àrea metropolitana de Catalunya es troba a tocar del complex químic més important del sud d’Europa, un complex que aporta gran prosperitat a les nostres comarques”. En aquest sentit, ha posat en relleu que “no hi podem viure d’esquena, cal que treballem plegats perquè la ciutadania el conegui i interioritzi com ha d’actuar en cas d’accident”.

Als diferents municipis on han sonat les sirenes, repartits en 30 punts, hi ha hagut una cinquantena d’observadors de la DGPC i dels ajuntaments, els quals han pogut comprovar l’èxit de la prova.

La valoració provisional del simulacre és molt positiva, a manca de l’anàlisi detallat dels informes dels observadors repartits sobre el terreny tant dels ajuntaments com de Protecció Civil de la Generalitat, així com de l’anàlisi definitiu dels resultats de l’enquesta que han d’omplir els ciutadans.

Així, la valoració provisional és que gran part de la població coneixia el simulacre i el que pretenia, i una part rellevant ha posat en pràctica totes o part de les accions que es demanaven (mantenir-se en un edifici o entrar-hi si es trobaven a l’exterior, així com tancar portes i finestres fins que sonessin les sirenes de fi d’alerta). Les sirenes de fi d’alerta, que indiquen que ha acabat la necessitat de confinar-se, han sonat 15 minuts després d’activar-se, a les 18.45 hores.

El telèfon d’emergències 112 ha atès 54 trucades de ciutadans que volien confirmar que es tractava d’un exercici i no pas d’un accident químic real amb afectació a zones poblades. Les trucades s’han rebut des de Tarragona (37), Salou (6), Reus (5), Vila-seca (5) i Constantí (1).

És rellevant destacar que amb l’objectiu d’avaluar el funcionament del simulacre i poder implementar millores en futurs exercicis, s’ha elaborat una enquesta amb un qüestionari breu per omplir després de la prova. Fins a les 19.30 hores, han omplert el qüestionari un total de 700 persones, que majoritàriament han confirmat la recepció del missatge i el confinament.

L’enquesta restarà oberta les properes hores per qui vulgui omplir-la. Enllaç al qüestionari:

https://survey123.arcgis.com/share/8f676704ce6d490d8df721cc6534d724

Prova de missatgeria als telèfons mòbils

Durant el simulacre, s’ha provat també per primera vegada el sistema d’alertes al mòbil a la zona on han sonat les sirenes. Actualment el sistema està en proves i l’enviament s’ha fet des del Ministeri de l’Interior.

Els protocols preveuen que, quan el sistema estigui implantat, la Generalitat tingui la capacitat de fer l’enviament des dels seus centres de coordinació operativa de protecció civil a través del sistema que ha desenvolupat el Ministeri, tot i que aquesta capacitat està en desplegament encara i en fase de proves. El missatge ha estat actiu entre les 18.30 h i les 18.50 h (l’han rebut un cop en aquesta franja horària els telèfons mòbils que en algun moment hagin estat a les zones del simulacre). El text que s’ha rebut apareix en els mòbils en català, castellà o anglès en funció de la configuració del telèfon mòbil en cada cas.

Feina conjunta

La data i horari de la prova (2 de novembre a les 18.30 hores) s’havia consensuat amb els municipis amb l’objectiu de maximitzar la presència de població als seus domicilis a les zones on es practicarà el confinament i també per poder implicar les activitats extraescolars i els comerços.

Aquest simulacre s’emmarca en la implantació del PLASEQTA i pretén, principalment, que la població de l’entorn del polígon sud de Tarragona practiquin el confinament real com a principal mesura d’autoprotecció en cas de risc químic i identifiquin el so de les sirenes. A més, l’exercici ha servit per recordar a la població que l’evacuació NO és segura, que no cal anar a buscar als infants a l’escola o a les extraescolars, i que tampoc és segur quedar-se fins el vehicle.

En aquest exercici, a més, a diferència del que havia estat habitual fins ara, no s’han simulat accions operatives dels cossos d’emergències que no estiguin relacionades amb el confinament per donar tot el protagonisme a les mesures d’autoprotecció de la ciutadania.

Durant el simulacre, les associacions de voluntariat de protecció civil (AVPC) dels municipis de Tarragona, la Canonja, Reus i Vila-Seca i els Agents Cívics de Salou han dut a terme tasques d’informació a la població que no s’ha confinat i els han aconsellat el confinament per reforçar l’acció formativa.

Accions de preparació del simulacre

Durant les primeres setmanes del mes de setembre es van realitzar 4 sessions formatives al voluntariat de Protecció Civil i els Agents Cívics dels municipis participants, per donar-los informació sobre la comunicació del risc químic i el simulacre de confinament. A les sessions hi van participar en total una quarantena de voluntaris i voluntàries, policies locals i agents cívics.

Durant el mes de setembre i octubre s’han realitzat també reunions amb associacions de veïns, entitats esportives, comunitats islàmiques, etc, on s’ha explicat el simulacre i les accions d’autoprotecció que el pla recomana.

Aquestes sessions, algunes d’elles també destinades a la població en general de les zones afectades, han estat organitzades pels ajuntaments implicats i la Direcció General de Protecció Civil.

En total, s’han fet 29 xerrades al veïnat i entitats: 13 a Tarragona, 8 a Reus, 3 a Vila-seca, 2 a la Canonja i 3 a Salou.

Per als mitjans de comunicació de la demarcació de Tarragona, també es va fer una sessió informativa al CAT112 de Reus el passat 19 d’octubre per explicar el funcionament i objectius de la prova.

També durant el mes d’octubre s’han començat a repartir els cartells i fulletons del simulacre pels diferents municipis i als domicilis de les zones on es durà a terme el confinament. En aquests cartells hi ha les principals recomanacions d’autoprotecció i es pot veure la zona del municipi que s’ha confinat en un petit plànol. En total s’han editat 1.300 cartells i 40.000 fulletons en català i castellà. Els fulletons s’han repartit les darreres setmanes als domicilis , botigues, centres cívics i altres establiments. El darrer cap de setmana el voluntariat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Tarragona ha estat repartint-los als mercats de Bonavista i Torreforta.

També s’ha elaborat material específic per a les xarxes socials d’@emergenciescat (twitter, facebook i instagram) amb infografies i vídeos de com serà el simulacre i com hi pot participar la ciutadania.

A la pàgina web https://interior.gencat.cat/simulacrePLASEQTA es va disposar tota la informació sobre el simulacre, els tutorials de com configurar els dispositius mòbils per rebre els missatges d’alerta, així com l’enllaç per participar a l’enquesta el mateix dia del simulacre. També es va preparar un vídeo amb el so que fa el missatge al mòbil que han rebut les persones que es trobaven a la zona del Polígon Sud de Tarragona.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies