Els Mossos d’Esquadra fan un gir en la lluita contra les violències sexuals i despleguen una nova estratègia focalitzada sobre els agressors

Els Mossos d’Esquadra fan un gir en la lluita contra les violències sexuals i despleguen una nova estratègia focalitzada sobre els agressors

 

• La nova Àrea Central de Violències Sexuals de la DIC referma i expandeix el model de lluita contra les violències sexuals que es va iniciar, el setembre del 2020, amb la posada en marxa de la UCAS i la creació del Gabinet de Violències Sexuals, l’estiu passat

• Una Unitat Central d’Intel·ligència controlarà, a requeriment de la Fiscalia, els condemnats per delictes sexuals amb alt risc de reincidència, amb Ordres Europees de Detenció i de condemnats/ investigats amb mesures judicials.

• S’aposta per un sistema d’intel·ligència policial enfocat sobre els agressors amb l’objectiu de generar perfils d’autors de delictes sexuals que permetin dissenyar nous models de seguretat a l’entorn de les violències sexuals

• El Departament d’Interior i els Mossos d’Esquadra posen en marxa la campanya “Protegim la víctima, perseguim l’agressor” per potenciar la nova estratègia de Cos centrada en la persecució i control de l’autor de delictes sexuals

 

El conseller Joan Ignasi Elena i la portaveu de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, han presentat aquest matí una nova estratègia del cos focalitzada sobre els agressors sexuals que millorarà el control d’autors de delictes sexuals i es basarà en aplicar tota la intel·ligència policial acumulada del fenomen.

El conseller Elena ha destacat que “no és acceptable viure en una societat en què les dones pateixin les agressions sexuals que pateixen”. Per aquest motiu, Elena ha valorat aquesta presentació “d’una nova estratègia fruit del treball del cos dels Mossos d’Esquadra per combatre aquesta xacra i focalitzada en intensificar la pressió i fermesa contra l’agressor i el seu seguiment”. El titular d’Interior ha valorat la “generació d’intel·ligència policial al voltant d’aquest fenomen per controlar els agressors sexuals, mantenint alhora a la víctima al centre” mentre ha explicat que “l’Àrea Central d’Agressions Sexuals es reforça jeràrquicament doblant el nombre d’agents, de 27 a 52 membres, i també amb més mitjans”.

La portaveu del Cos ha explicat la importància que té la nova Unitat d’Intel·ligència a nivell estratègic ja que centralitzarà el control dels agressors amb risc de reincidència o amb mesures judicials de tot Catalunya i donarà pautes d’actuació a totes les Unitats d’Investigació del territori. A més, ha destacat que es potenciarà “la interlocució amb administracions o institucions amb competències o expertes en aquesta matèria: la Fiscalia, DGAIA i Serveis Penitenciaris però també organismes internacionals com EuroJust o Europol”.

Montserrat Escudé ha dit que “en aquesta nova fase s’arriba a una intel·ligència estratègica 2.0 en què l’estudi del fet delictiu ens porti a disposar d’una escala de perillositat que ens indiqui policialment risc de reincidència delictiva”, cosa que, segons la portaveu, “permetrà prioritats en les investigacions per una banda, i disposar de perfils de candidats que els ajudin a resoldre els casos amb més eficàcia”.

La lluita contra les violències sexuals és una de les principals prioritats de Mossos d’Esquadra, un compromís ferm per donar resposta a aquest fenomen que té un impacte greu en les persones que la pateixen, majoritàriament dones, i amb un índex de xifra oculta molt elevat. Aquest compromís ha comportat que en els darrers tres anys s’hagi treballat amb un model nou d’abordatge que ha situat la víctima a l’epicentre, al mateix temps que s’ha generat intel·ligència policial i coneixement sobre el fenomen. Aquest model es va engegar amb la creació de la Unitat Central d’Agressions Sexuals el 18 de setembre del 2020 i es va refermar amb la posada en marxa del Pla contra les Violències Sexuals i l’activació del Gabinet de Violències Sexuals l’estiu de l’any passat.

Generar nous models de seguretat a l’entorn de les violències sexuals

Els Mossos d’Esquadra creen l’Àrea Central de Violències Sexuals de la DIC que serà l’encarregada de liderar aquest nou model que fusiona la protecció a la víctima i el control sobre l’agressor.Des del setembre del 2020 s’ha potenciat l’acompanyament i benestar de la víctima i, al mateix temps, s’ha anat generant intel·ligència policial a l’entorn d’aquest fenomen. Un cop consolidat aquest projecte s’obre un nou marc en què l’acció policial es focalitzarà sobrel’agressor sexual.

Aquesta nova àrea dotada d’una major estructura es desplega per expandir i potenciar la lluita contra aquest fenomen després que el model engegat per la UCAS i el Gabinet de Violències Sexuals, òrgan superior de direcció, seguiment i avaluació dels delictes sexuals, s’hagin consolidat com a elements estratègics per abordar la delinqüència sexual.

La nova Àrea Central de Violències Sexuals s’estructurarà en dues Unitats Centrals de Violències Sexuals des d’on es generaran equips d’investigadors especialitzats en les diferents tipologies delictives i una Unitat Central d’Intel·ligència.

Més especialització per abordar els diferents perfils d’agressors i modus operandi

La nova àrea duplica la UCAS i crea equips d’investigadors especialistes en els diferents modus operandi que es produeixen en aquest àmbit. L’objectiu és millorar les investigacions i generar més coneixement a l’entorn del fenomen i dels autors que hi ha al darrere, és a dir generar intel·ligència amb l’objectiu de crear perfils de delinqüents sexuals que serveixin per modelar nous patrons i, d’aquesta manera, dissenyar nous models de seguretat a l’entorn de les violències sexuals.

Cada Unitat Central de Violències Sexuals disposarà d’un Grup d’Atenció a la Víctima que s’encarregarà de fer l’acompanyament i l’assistència en tot el procés.

Durant el primer semestre d’aquest any s’han denunciat 2.063 delictes relacionats amb l’àmbit sexual, des de l’exhibicionisme a tot tipus d’agressions sexuals (amb intimidació, amb penetració o sense, amb violència, autors menors i víctimes, amb més d’un autor i submissió i vulnerabilitat química, entre d’altres…), que tot i estar sota el mateix paraigües del tipus penal no s’investiguen de la mateixa manera.

Com fins ara, els nous grups d’investigadors treballaran posant l’accent en les investigacions i protegint la víctima, però a l’hora es focalitzarà la mirada sobre la conducte sexual i sobre un millor control de l’agressor.

Més intel·ligència per generar perfils d’agressors sexuals

La Unitat d’Intel·ligència de Violències Sexuals de la DIC treballarà amb un sistema que permeti una millor captació de dades, la recopilació i el seu tractament per a continuar creant coneixement del fenomen delictiu i augmentar en eficiència i efectivitat en les investigacions, en la prevenció del delicte, en l’acompanyament de la víctima i en el control de l’autor.

Per aquest motiu, el passat mes de gener es va crear una eina en l’àmbit de les agressions sexualsper tenir un coneixement del fenomen més ampli i treballar amb indicadors a l’hora d’analitzar el fenomen. Amb més intel·ligència policial es podran cercar candidats amb característiques físiques, psicològiques o amb preferències victimològiques similars que hagin estat identificats o no en fets; fer controls, a petició de Fiscalia,dels autors que tenen major risc de reincidència i treballar sobreaquells que reuneixin les característiques necessàries per ser considerats agressors serials i conèixer la seva mobilitat espacial.

Aquesta unitat també treballarà en el control de persones condemnades per delictes sexuals amb alt risc de reincidència a requeriment de Fiscalia, de persones amb Ordres Europees de Detenció per delictes sexuals i d’investigats/ condemnats en aquest àmbit amb mesures cautelars judicials. Es tracta de centralitzar, homogeneïtzar i sistematitzar la informació generada a l’entorn d’aquests delinqüents sexuals per incrementar un major control sobre ells des de la mateixa àrea i des del territori.

Les dades policials dels Mossos d’Esquadra recullen a hores d’ara (primer semestre de l’any) gairebé un miler d’agressors sexuals que estarien en aquesta situació. Concretament, hi ha 18 condemnats amb alt risc de reincidència sobre els quals Fiscalia ordena un seguiment, 38 comunicacions d’arribada a Catalunya de delinqüents sexuals i 937 condemnats/ investigats amb mesures judicials com ara prohibicions d’apropament, de sortida a l’estranger, localitzacions permanents, prohibició d’accés al lloc i etc

Les funcions que assumirà aquesta unitat seran:

-Control d’expressos amb risc de reincidència, on la Fiscalia ordeni un determinat control sobre la persona

-La supervisió i coordinació de les persones amb ORDRES EUROPEES DE DETENCIÓ, (OEDE) i col·laboració amb la Unitat d’Entorn Penitenciari en la localització i detenció d’aquestes persones

-El control, distribució i assignació a les comissaries de referència dels requeriments judicials sobre persones per delictes relatius a la llibertat sexual que comportin la vigilància i el seguiment d’expressos amb mesures/condemnes judicials que comportin una llibertat vigilada

-El control i seguiment de les comunicacions policials internacionals de persones relacionades amb delictes sexuals

-Captació de dades, recopilació, tractament i creació de coneixement de l’ecosistema de delictes sexuals

-Interlocució amb entitats i institucions amb competència en aquesta matèria

“Protegim la víctima, perseguim l’agressor”

Sota el lema “Protegim la víctima, perseguim l’agressor”, el Departament d’Interior i els Mossos d’Esquadra posen en marxa una campanya per potenciar la nova estratègia de Cos centrada en la persecució i control de l’autor de delictes sexuals. La campanya, que consta d’una peça audiovisual i cartelleria diversa, posa el focus en l’acció policial d’acompanyament i protecció a les víctimes, alhora que es focalitzen en el control dels agressors sexuals, posant fi a la impunitat amb la possible por que això pugui generar en els autors de delictes sexuals.

UCAS, el punt d’inici d’un model d’intervenció sobre l’ecosistema sexual

La Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) de la DIC va néixer amb l’objectiu d’investigar delictes de caràcter sexual, descobrir i detenir els delinqüents que cometen aquest tipus de delictes i a assegurar-ne les proves. Aquest model UCAS està basat en dues accions vertebrals: la implantació d’un model victimocèntric i la creació d’intel·ligència policial i de coneixement del fenomen de les violències sexuals com a eina necessària i imprescindible per a lluitar contra aquesta xacra.

La creació de la UCAS, el 18 de setembre de 2020, va marcar l’inici d’un model d’intervenció sobre el fenomen centrat en la investigació dels delictes sexuals amb autor desconegut, delinqüents sexuals serials, fets comesos amb més d’un autor i, en una visió més global, conèixer en profunditat el fenomen de les violències sexuals a Catalunya. Durant aquest temps, la UCAS s’ha encarregat de marcar les pautes d’investigació a l’entorn d’aquest fenomen per a totes les Unitats d’Investigació de Catalunya, esdevenint la unitat central de referència en aquest àmbit, la qual dona suport tàctic i operatiu als investigadors. La UCAS també disposa des dels seus inicis d’un Grup d’Atenció a la Víctima que vetlla pel seguiment i la protecció de les víctimes i d’un Grup d’Anàlisi de la Conducte Criminal (GACC).

Precisament el passat mes d’octubre, un analista del GACC va participar per primera vegada en qualitat de pèrit expert en l’anàlisi de la conducta criminal a l’Audiència Provincial de Barcelona per vincular una sèrie de delictes sexuals comesos pel mateix autor en l’anomenat cas Rider. La seva participació, a instàncies de la Fiscalia, hauria aportat a la sala el coneixement del que és un agressor sexual serial. Aquesta participació ha motivat la petició d’altres fiscals per dur a terme altres pericials conductuals.

Més del 16% de denúncies per violències sexuals durant el primer semestre d’enguany

Durant el primer semestre d’enguany, els Mossos d’Esquadra han instruït 2.063 denúncies per violències sexuals, un 16% més que durant el mateix període que l’any anterior. L’índex de resolució ha estat del 81%. Els 62% dels fets denunciats s’haurien produït entre les 7 i les 23 hores, més de la meitat (1.047) des de divendres a diumenge i la meitat s’haurien comès en un domicili (1.037). En el 62% dels casos, l’autor dels fets era conegut per la víctima.

Pel que fa a les víctimes ateses, el nombre s’eleva a 2.412, de les quals un 87% són dones. Pel que fa a les seves edats, 935 són menors d’edat.

Els autors de violències sexuals detinguts/denunciats pels Mossos d’Esquadra durant els primers sis mesos de l’any han estat 1689, dels quals 70 són inimputables i 132 són menors d’edat.

Les dades delinqüencials analitzades durant aquest primer semestre mostren que a partir de la declaració de les víctimes es van detectar 32 casos per submissió química (52% amb autor conegut) i 181 per vulnerabilitat química (48% amb autor conegut). Pel que fa a les agressions grupals, se n’han investigat 96, el que representa un 4,6% de total dels fets investigats durant el primer semestre de l’any.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies