Els efectius del GROS de Bombers, imprescindibles per assolir l’èxit en els serveis de gran magnitud

Els efectius del GROS de Bombers, imprescindibles per assolir l’èxit en els serveis de gran magnitud.

 

Des del 2019 la coordinació i planificació són la clau i es preveu que entre finals del 2023 i 2024 estigui a totes les regions d’emergències.

 

El Grup Operatiu de Suport (GROS) dels Bombers de la Generalitat sempre està present en els serveis d’emergències més greus i en aquells on el nivell de comandament és màxim. De fet, des de la seva primera participació en l’incendi que va haver-hi a la Torre de l’Espanyol, el qual va estar actiu des del 26 de juny fins al 7 de juliol de 2019, els 36 efectius d’aquest grup tan específic s’han convertit en fonamental dintre del cos, raó per la qual, tot i que actualment només estan presents a Cerdanyola i cobreixen tot Catalunya, està previst que entre finals del 2023 i principis del 2024 hi hagi un GROS a cada regió d’emergències.

En aquest sentit, el responsable de GROS de Bombers, el sergent Xavier Renart, explica que “en grans emergències ens dediquem a fer un desplegament del centre de comandament, amb els corresponents hardwares i softwares perquè tot l’staff pugui prendre les decisions més encertades. Cal tenir en compte que allà hi ha figures que reben el suport des de la sala central de Bombers i, a la vegada, a la zona de treball”. Així mateix, Renart remarca que “el nostre objectiu és que treballem la planificació, perquè a l’hora de prendre decisions es tinguin totes les dades sobre la taula”. A més, la coordinació amb la resta de serveis d’emergències, com Mossos d’Esquadra i Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), també és fonamental.

D’altra banda, cal recordar que el gran incendi de la Torre de l’Espanyol, que va produir de 26 de juny al 7 de juliol de 2019, va ser el punt de partida d’aquest llarg camí del GROS. “Per nosaltres va ser l’inici de tot, ja que van desplegar sobre el terreny tot el que hi havia en el paper. Des de llavors hem continuat aprenent, millorant el confort, sent més eficaços per prendre decisions i més àgils a l’hora de planificar. En definitiva, hem ajudat a millorar els serveis pel que fa a l’ordre”, remarca el sergent Xavier Renart.

Així mateix, el responsable del GROS també recorda que dins del grup hi ha una unitat de col·lapses estructurals. “Som el braç armat del GREC, ja que ells decideixen i nosaltres amb el material que portem executem la feina. A més, també tenim un camió grua que porta el triple de material”, puntualitza. També té un vehicle sanitari. En aquest cas, Renart recorda que “fa uns dos anys vam signar un conveni amb el SEM i hi ha un infermer de guàrdia que està preparat. Nosaltres també aportem un vehicle tot terreny medicalitzat el qual ens permet treballar en les zones calentes, tant pels EPI que portem com pel material i la formació de tots els integrants”. I a més a més, des de l’estiu ja treballen amb tres drons que porten una càmera tèrmica que permeten prendre decisions, raó per la qual arran del seu èxit també es faran servir per recerques. “Dintre dels 36 integrants del GROS, 12 d’ells són pilots de drons”, matisa.

L’eficàcia del Grup Operatiu de Suport (GROS) està més que demostrada, ja que l’èxit de moltes de les grans actuacions del cos de Bombers de la Generalitat es troba en la bona coordinació i el treball que fan els seus integrants perquè es prenguin les decisions més encertades i amb una previsió important. Per aquesta raó, està previst que a finals de l’any vinent o principis del 2024 aquest grup creixi i estigui present en les diferents regions d’emergències. “Això agilitzarà molt la feina. La clau de l’èxit és que ens coordinem entre nosaltres i tenim un sistema d’organització propi. De fet, hem vist que ningú treballa com nosaltres a nivell organitzatiu”, conclou Xavier Renart.

 

Publicat per al Diario La Mañana de Lleida

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies