Els Bombers de la Generalitat demanen precaució per evitar accidents a la muntanya i respecte pel medi natural

Els Bombers de la Generalitat demanen precaució per evitar accidents a la muntanya i respecte pel medi natural

 

• Amb l’arribada del pont, augmentaran les activitats al medi natural i, presumiblement, els serveis en rescats i recerques de persones

• És per això que es remarca la importància de tenir presents els consells de seguretat

• En cas de patir una emergència és imprescindible trucar al més aviat possible al 112

• Per la seva part, els Agents Rurals fan una crida a gaudir dels espais naturals de forma responsable i produint el mínim impacte possible sobre el medi natural

• El pla Alfa està activat en nivell 2 a 7 comarques per perill alt d’incendi forestal

 

Amb l’arribada del pont del 15 d’agost augmentarà la mobilitat i la realització d’activitats al medi natural. En conseqüència, és previsible que s’incrementin, també, els serveis dels Bombers de la Generalitat per atendre rescats i recerques de persones al medi natural. És per això que els Bombers de la Generalitat fan una crida a extremar les mesures de seguretat en la pràctica de tot tipus d’activitats al medi natural.

Consultar la previsió meteorològica, especialment després de les tempestes d’avui i les que es preveuen fins a divendres en diferents punts del país, i planificar l’activitat que volem realitzar, tenint en compte els horaris i el recorregut previstos, així com també la nostra preparació física i tècnica, ajuda a disminuir els riscos i a evitar accidents a la muntanya. Cal seguir cinc premisses bàsiques: Pensa, Planifica, Forma’t, Equipa’t i Minimitza Riscos. En cas de patir un accident, cal avisar al telèfon d’emergències 112 i demanar ajut.

Consells de seguretat dels Bombers de la Generalitat

Si bé els serveis al medi natural fets pels Bombers de la Generalitat a l’estiu de 2023 es van incrementar respecte el mateix període de l’any anterior, enguany la xifra s’està moderant, tot i que encara falten dues setmanes per acabar agost i tot el mes de setembre. Els resultats parcials de juny i juliol, però, reflecteixen un descens respecte 2023: -6,2% al juny i -15,3% al juliol.

SERVEIS BOMBERS DE LA GENERALITAT AL MEDI NATURAL

2020

2021

2022

2023

2024

Juny

156

162

156

162

152

Juliol

208

203

196

223

189

Agost

296

275

241

277

36*

Setembre

212

244

198

182

TOTAL

872

884

791

844

377*

(*Dades fins al dia 6)

Serveis al medi natural

 

Els rescats de persones accidentades a la muntanya són els més recurrents; en tot 2023 se’n van fer 1229. Enguany, fins al 6 d’agost, se n’han fet 686. Si comptem només els mesos de juny a setembre, l’any passat se’n van fer 494; enguany, fins al passat dia 6, 249. Les recerques són el segon gran servei en l’àmbit del salvament de persones al medi natural: 354 al llarg de tot 2023 (dels quals, 149 entre juny i setembre) i 162 enguany (47 entre l’1 de juny i el 6 d’agost).

2023

Acompanyament persones perdudes

Guiatge persones perdudes

Recerques

Salvament, recerca o rescat en rius

Salvament, recerca o rescat al mar

Salvament/ rescat de muntanya

Salvament/ rescat en coves i pous

TOTAL

Juny

4

5

29

4

29

91

162

Juliol

4

1

42

4

40

130

2

223

Agost

5

10

50

10

52

150

277

Setembre

3

2

28

6

20

123

182

TOTAL

16

18

149

24

141

494

2

844

2024

Acompanyament persones perdudes

Guiatge persones perdudes

Recerques

Salvament, recerca o rescat en rius

Salvament, recerca o rescat al mar

Salvament/ rescat de muntanya

Salvament/ rescat en coves i pous

TOTAL

Juny

5

19

9

23

96

152

Juliol

1

25

8

24

131

189

Agost*

3

3

8

22

36

TOTAL

6

47

20

55

249

377

.
.

 

Consells per gaudir de la muntanya amb seguretat

Abans de sortir:

  • No us desplaceu a les zones afectades per una alerta de Protecció Civil de la Generalitat per vent, neu, allaus, inundacions o risc d’incendi forestal i tingueu en compte les possibles restriccions d’accés al medi natural derivades de l’activació d’un pla de Protecció Civil
  • Consulteu al Mapa de Protecció Civil de la Generalitat les zones inundables i de risc d’allaus
  • A l’hivern, si us heu de desplaçar a un lloc on ha nevat o pot nevar, preveieu dur cadenes al vehicle, a més d’una manta, aigua i el mòbil carregat.
  • El muntanyisme exigeix preparació: entreneu-vos i informeu-vos.
  • Abans de sortir, informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la seva possible evolució. Renuncieu a l’activitat si les previsions són dolentes. A la primavera el temps és molt canviant i podeu trobar molt contrast tèrmic entre el punt de sortida i on anem a fer la ruta.
  • Planifiqueu l’activitat i la seva durada, consulteu les guies i el mapa del recorregut. Comproveu la distància, el desnivell i l’orografia del terreny per adaptar-la a tot el grup, especialment si aneu amb infants. Porteu sempre en GPS i un mapa de paper.
  • Aneu-hi sempre amb companyia o, en tot cas, comuniqueu a algú l’activitat prevista i llocs pels quals preveieu passar.
  • Utilitzeu material i equip adequats per a l’activitat. Sobretot porteu el calçat adient i la motxilla per dur les coses imprescindibles: roba per si es gira pluja, vent o fred, mapa, telèfon mòbil amb la bateria carregada, un frontal, un xiulet, aigua i menjar.
  • Comproveu si la zona on teniu previst passar disposa de cobertura telefònica per poder trucar al 112 o bé hi ha pals senyalitzadors de cobertura en la vostra ruta en l’enllaç.

Durant la marxa

  • Respecteu les senyalitzacions de perill.
  • Si aneu en grup, manteniu sempre el contacte amb les altres persones.
  • Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
  • Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.
  • Si teniu fred, no deixeu de caminar.
  • En cas de boira o que es faci fosc, no sortiu dels camins senyalitzats.
  • En rius, estanys i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s’hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.
  • Si plou o ha plogut recentment, allunyeu-vos de rius, rieres i torrents i de les zones inundables.
  • No travesseu amb el vehicle ni a peu guals, rierols o punts inundats.
  • En cas d’accident, truqueu al 112.

Els Agents Rurals recorden les bones pràctiques al medi natural

Des del Cos d’Agents Rurals es recorda que està prohibit fer ús de fogons de gas i fer barbacoes en terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolten. També cal respectar la senyalització, els camps de conreu, els passos ramaders i la fauna salvatge. En cas de portar gos, cal portar-lo lligat per no molestar a les altres persones i els ramats.

Pel que fa a la circulació motoritzada, cal circular amb prudència, a la velocitat permesa i sempre dins la pista forestal. La velocitat màxima en pistes forestals és de 30 km/h. S’ha de tenir en compte que no està permesa la circulació a motor camp a través, senders o pel llit dels cursos d’aigua. Els aparcaments s’han de realitzar dins les zones habilitades o en un lateral de la pista forestal sempre que no impedeixi el trànsit d’altres vehicles del veïnat o emergències.

Des d’Agents Rurals es fa una crida a gaudir dels espais naturals de forma responsable i produint el mínim impacte possible sobre el medi natural. El cos operatiu recorda que sempre que se surt a gaudir de la natura cal deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar. En cas d’observar una conducta irresponsable truqueu al 935617000 o al 112.

Enllaços d’interès

Vídeos de consells de seguretat a la muntanya

https://youtu.be/v0_sDBfRjdU

https://www.youtube.com/watch?v=VNIFy8BqsnQ 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies