El Govern presenta la Guia: ‘Les tecnologies digitals a la infància, l’adolescència i la joventut’

El Govern presenta la Guia: ‘Les tecnologies digitals a la infància, l’adolescència i la joventut’.

 

Els departaments de Salut, Drets Socials i Educació han participat en l’elaboració de la guia que ha estat coordinada pel Pacte Nacional de Salut Mental.

El Govern ha presentat aquest dimecres al Palau de la Generalitat la Guia: “Les tecnologies digitals a la infància, l’adolescència i la joventut”, un pla d’acció i recomanacions per orientar tant a professionals de l’educació com a les pròpies famílies en el bon ús de les tecnologies digitals. Els departaments de Salut, Drets Socials i Educació han participat en l’elaboració de la guia. La coordinació i implementació de la publicació ha anat a càrrec del Pacte Nacional de Salut Mental, adscrit al Departament de Presidència.

La directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana Aguilà, ha insistit en el caràcter transversal de la Guia, un document “consolidat” i “obert” a noves aportacions, que ha de ser un “referent” per tots els professionals que treballen amb infants i joves. Casamitjana ha subratllat que ha de ser una eina que puguin fer servir tots els departaments dels Govern “per tenir un relat coherent del que és salut mental en prevenció i promoció”. En aquest sentit, la directora ha explicat que des del Pacte Nacional s’intenta crear una “estratègia nacional de salut mental, en què tots els Departaments estiguin coordinats”. Casamitjana ha afegit que el que es pretén des de l’Administració “és donar eines per acompanyar molt millor”.

Durant la jornada, el secretari d’Infància Adolescència i Joventut, Alexis Serra, ha manifestat “la voluntat de seguir treballant per identificar i estudiar amb més deteniment els canvis i transformacions que viu l’adolescència, sobretot a tenor de la pandèmia, i també amb el món digital”“Volem estudiar la seva especificitat per tal de focalitzar més i millors polítiques cap aquesta franja d’edat”, ha destacat. A més, Serra ha defensat que “els infants, adolescents i joves han de ser en el centre de les nostres actuacions, el nostre punt de referència”. En aquest sentit, el secretari ha posat com a exemple el model Barnahus (atenció integral d’infants i adolescents davant els abusos sexuals) que treballa de manera coordinada els diferents departaments implicats “per posar els infants, adolescents i joves al centre”.

Al seu torn, el subdirector general d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques, Joan Colom Farran, ha constatat que els infants i joves són nadius digitals i “això té uns grans avantatges però també grans riscos”. El subdirector ha alertat que “el que ens preocupa és un mal ús d’aquestes tecnologies, un ús excessiu, problemàtic” i per tant, el que pretén la guia és “enfocar quins són els elements que hem de tenir en compte per fer-hi front”. En aquest punt ha afegit que “les guies estan per ajudar familiars, educadors, entorn en general, a fer-hi front d’una manera més coherent i correcta”.

Durant la presentació de la Guia també s’ha fet una taula sobre l’ús de les noves tecnologies des del punt de vista integral amb la col·laboradora de la Subdirecció General d’Addiccions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Mireia Ambròs Hortensi; el psicòleg, Programa PAICSAMAEC, Fundació Althaia, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, Jordi Bernabeu; la psicòloga clínica, UNICA-A Conductes Addictives en Adolescents. Servei Psiquiatria i Psicologia Infanto-Juvenil. Hospital Clínic i Universitari de Barcelona, Rosa Ma. Díaz Hurtado; la psicòloga clínica, responsable de la Unitat d’Addiccions Comportamentals, CAS del Bages. Fundació Althaia. Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, Dominica Diez Marcet; i el cap de Psicologia i Consultes Externes, Coordinador de la Unitat de Conductes Addictives, Hospital Sant Joan de Déu, Josep Matalí.

L’acte s’ha tancat amb un diàleg entre les activistes d’Obertament, Jamila Guasch i Andrea Gràcia.

 

Guía les tegnologies digitals a l’infància, l’adolèscencia i la joventut

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies