El Govern du a terme un simulacre d’emergència per focus de pesta porcina africana
El Govern du a terme un simulacre d’emergència per focus de pesta porcina africana
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament d’Interior han avaluat la capacitat de resposta davant una possible emergència en dues granges de les comarques de Girona
A Catalunya no se n’ha detectat cap focus ni en animals salvatges ni domèstics
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament d’Interior han dut a terme un simulacre d’emergència per un focus de pesta porcina africana (PPA) en dues granges de les comarques de Girona amb l’objectiu d’avaluar la capacitat de resposta davant d’una possible emergència. Estar preparats per actuar ràpidament és un element clau per poder controlar i erradicar la malaltia si mai es detectés a Catalunya, tot i que fins ara no hi ha hagut cap focus ni en animals salvatges ni domèstics.
L’exercici que s’ha dut a terme avui consisteix a simular la detecció per part d’efectius del Cos d’Agents Rurals de casos positius de PPA en porcs senglars localitzats morts en el medi natural, i també en animals de dues granges porcines properes amb simptomatologia compatible per part dels serveis veterinaris oficials del DARPA. Al voltant d’aquests focus s’estableix una zona de restricció (la zona de de protecció i la zona de vigilància), que comprèn un radi d’uns deu quilòmetres. En concret, l’objectiu del simulacre és avaluar la capacitat de resposta davant una emergència sanitària mitjançant el següent:
- La detecció i la localització de senglars morts en la zona de risc, i fer-ne la retirada de manera biosegura. Aquesta feina l’ha efectuat un dispositiu de 20 agents rurals. En el simulacre han emprat drons de la Unitat RPAS i gossos del Grup Especial Caní per detectar-ne els cadàvers.
- La realització de les investigacions epidemiològiques pertinents a les granges afectades per establir les possibles vies d’entrada i reduir els riscos de propagació de la malaltia.
- L’organització dels recursos humans i els materials necessaris dels equips d’intervenció dels serveis veterinaris oficials del DARPA i dels Agents Rurals per a efectuar totes les actuacions sanitàries dins les zones restringides pel focus de la malaltia.
- L’aïllament i la senyalització de la zona afectada en el medi natural per part dels Agents Rurals.
Amb aquestes actuacions es posa a prova la relació, la coordinació, la comunicació i l’intercanvi d’informació entre tots els organismes implicats, a fi de poder fer una estimació dels recursos humans i materials necessaris, i també una valoració dels punts de millora que cal treballar, per tal d’estar preparats i poder donar resposta a situacions d’emergència sanitària per aparició de focus de PPA en porcs domèstics i/o senglars.
El Cos d’Agents Rurals
En el simulacre que s’ha portat a terme en el medi natural, una de les primeres actuacions l’ha executat el Servei d’Informació Geogràfica del Cos d’Agents Rurals, que delimita geogràficament la zona on s’ha trobat el porc senglar infectat i estableix les àrees que s’han d’inspeccionar i aïllar del pas de persones i vehicles.
Mitja hora després de rebre l’avís, un helicòpter del Grup de Suport Aeri del Cos d’Agents Rurals s’ha enlairat per fer un reconeixement del territori afectat i ha aterrat en una àrea propera a l’espera de l’arribada per terra dels efectius i les unitats especials i de suport necessaris per desplegar el dispositiu. Aquests mitjans s’hi han traslladat des de Girona i Barcelona amb tot l’equipament que estableixen les mesures de seguretat higièniques.
Els efectius han aïllat la zona que estableix el protocol i han efectuat una recerca de possibles cadàvers de fauna dins el perímetre, el centre del qual ve marcat pel lloc on s’ha trobat el porc afectat per la malaltia, per extreure’ls sang i dur-la a analitzar.
Els Agents Rurals han donat suport al centre de comandament amb la Unitat de Suport d’Actuacions Especials, que vetlla pel bon funcionament de totes les comunicacions i disposa de tecnologia avançada de comunicacions per satèl·lit. A Girona s’ha establert un altre centre de coordinació. Es tracta del segon simulacre que du a terme el Cos d’Agents Rurals per aquesta causa, ja que el primer va tenir lloc el mes de març de 2021.
Veterinaris oficials del DARPA
Els serveis veterinaris han desglossat el nombre i la tipologia de granges porcines en un radi de 10 km de cada focus. Per exemple, en un dels dos focus detectats a granja, s’ha localitzat un total de 39 explotacions dins del primer radi de 3 km, i 102 més en la zona de vigilància de 10 km.
En totes les zones de vigilància de tots els focus, els equips veterinaris han simulat la restricció de moviments tant d’entrada com de sortida de les explotacions. A més, han organitzat els equips d’intervenció amb l’objectiu de determinar els efectius necessaris i com s’organitzarien les inspeccions, en les quals es durien a cap les tasques d’anàlisi epidemiològica, les visites clíniques i la presa de mostres.
En concret, els serveis veterinaris oficials han materialitzat sobre el terreny les visites clíniques i d’anàlisi epidemiològica de les dues granges focus.
Simulacres
La reglamentació europea sobre sanitat animal preveu la realització de simulacres, i dur-los a terme és responsabilitat de les autoritats competents, a fi de garantir l’aplicabilitat dels plans de contingència en situacions d’emergència real. Per tant, és necessari posar en pràctica els sistemes de coordinació i d’activació d’actuacions sanitàries planificades i comprovar que funcionin.
Aquest simulacre l’ha organitzat i liderat la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, que coordina les actuacions sanitàries que cal dur a terme mitjançant el Servei de Sanitat Animal. Hi participen els serveis veterinaris oficials dels Serveis Territorials a Girona i de les oficines comarcals implicades, el Cos d’Agents Rurals i l’IRTA-CReSA. A més, en les reunions finals de valoració hi col·laboraran el Servei d’Activitats Cinegètiques, els Mossos d’Esquadra i la Subdirecció General de Sanitat i Higiene Animal i Traçabilitat del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.