El 12 d’abril al matí tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin al Camp de Tarragona rebran un missatge de prova del sistema d’alertes de protecció civil

El 12 d’abril al matí tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin al Camp de Tarragona rebran un missatge de prova del sistema d’alertes de protecció civil.

 

Al web https://interior.gencat.cat/alertesprotecciocivil que s’ha creat per donar informació d’aquest sistema d’alertes de protecció civil hi ha tota la informació necessària

L’enviament massiu del missatge de prova es realitzarà a partir de les 11.00 h

 

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, i la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé, han presentat avui a la Delegació del Govern a Tarragona la prova del sistema d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils que es durà a terme simultàniament el dia 12 d’abril al Penedès, Tarragona i Terres de l’Ebre. Es tracta del segon exercici d’aquest tipus que es duu a terme després del que va tenir lloc a Lleida, l’Alt Pirineu i Aran el 28 de febrer.

Durant la presentació, el delegat del Govern ha posat en relleu que “aquesta prova és una passa endavant per promoure la seguretat dels ciutadans, perquè configurin i puguin saber com funciona el sistema, a més, també ha remarcat la importància que tothom que hi participi respongui l’enquesta per poder valorar com ha funcionat l’exercici”.

La directora general de Protecció Civil també ha remarcat que “és important que la ciutadania sàpiga que el dia 12 al matí rebrà un missatge d’alerta de protecció civil al mòbil. El rebran tots els mòbils intel·ligents que es trobin a la demarcació de Tarragona i serveix com a test d’aquesta nova eina que ens servirà en cas d’emergència greu per avisar la ciutadania i calgui donar-los instruccions“.

El dia 12 d’abril a partir de les 11.00 hores del matí es durà a terme al Penedès, Tarragona i Terres de l’Ebre, la segona de les 4 proves que es realitzaran a tot el territori català per donar a conèixer entre la ciutadania el sistema d’alertes de protecció civil a la població.

El sistema està en marxa a Catalunya des de l’1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l’Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l’eina que permet enviar un missatge a tots els telèfons mòbils que es trobin en una zona concreta. El missatge que es rep no es tracta d’un SMS, és un missatge emergent de text acompanyat d’un so molt estrident que no finalitza fins que l’usuari prem una tecla. Per això és important llegir-lo abans de prémer la tecla que posa fi al missatge. El missatge que es distribuirà el dia 12 d’abril indica que és un missatge de prova per difondre aquest sistema de missatgeria.

El sistema és molt útil ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. La tecnologia en la qual es basa és coneguda com a cell broadcast i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l’àrea de cobertura de determinades antenes que es seleccionen en funció d’on es vol alertar la població. Per tant, el dia 12 d’abril, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a les vegueries del Penedès, Tarragona i Terres de l’Ebre rebran aquest missatge, que s’enviarà en català, castellà i anglès. També el rebran, doncs, els telèfons que en la franja horària d’enviament del missatge, passin per aquest territori, encara que sigui de pas (per exemple, un viatger per carretera o tren que travessi el Penedès camí d’un altre territori).

Al web https://interior.gencat.cat/alertesprotecciocivil que s’ha creat per donar informació d’aquest sistema d’alertes de protecció civil hi ha tota la informació necessària: des de quins telèfons reben aquestes alertes de forma automàtica i un tutorial pel cas que calgui configurar-lo (en el cas dels telèfons més antics), també hi ha un document de preguntes freqüents per aclarir tots els dubtes sobre el nou sistema.

Posteriorment a la prova del 12 d’abril es realitzaran dues proves més:

– Comarques de Girona i Catalunya Central: 27 d’abril

– Comarques de Barcelona: 31 de maig

En un cas real, les alertes que s’emetin hauran d’emmarcar-se en una emergència amb un pla de Protecció Civil de la Generalitat activat. Excepcionalment, es podran emetre alertes on, per la seva urgència, s’aconselli una ràpida difusió entre la ciutadania, al considerar que aquesta difusió pugui reduir l’impacte previsible de l’emergència, encara que no comporti l’activació d’un pla de protecció civil.

En general, sempre que s’enviïn, els missatges d’alerta de protecció civil contindran el missatge “Alerta de Protecció Civil” i un text en el que s’identificarà el tipus d’emergència, la zona concreta d’afectació i les recomanacions a la població, així com l’òrgan que emet d’alerta (Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya – CECAT).

Per avaluar el resultat de la prova del dia 12, és molt important l’enquesta que la ciutadania ha d’omplir el mateix dia de la prova per informar de si s’ha rebut el missatge, en quin idioma i a través de quina operadora. Aquestes dades, anonimitzades, serveixen per comprovar que la prova ha arribat al màxim de mòbils possible. La informació de l’enquesta es troba a l’enllaç: https://arcg.is/1mS58z0(l’enllaç no estarà operatiu fins al moment de la prova).

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies