Consellera Parlon al Dia de la Protecció Civil “Es imprescindible respondre les situacions d’emergències de forma planificada, sense improvisació”
Consellera Parlon al Dia de la Protecció Civil “Es imprescindible respondre les situacions d’emergències de forma planificada, sense improvisació”.
La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha presidit avui la celebració del Dia de la Protecció Civil de Catalunya 2024, a l’auditori de Fira Reus. A l’acte hi han participat prop de 400 persones, entre personal tècnic de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) i d’ajuntaments, alcaldes i alcaldesses, voluntariat de protecció civil (AVPC), representants dels serveis d’emergència i de seguretat i d’organitzacions col·laboradores en l’àmbit de la protecció civil.
La celebració del Dia de la Protecció Civil de Catalunya va sorgir amb la voluntat d’esdevenir un punt de trobada i de reconeixement per a totes les persones i organitzacions que treballen per millorar la gestió de les emergències tot reduint l’impacte d’aquestes a la societat.
Enguany s’ha celebrat la tercera edició d’aquesta celebració, que s’ha organitzat per primera vegada en col·laboració amb un ajuntament, el de Reus, qui es va oferir a acollir aquesta diada i que, a més, disposa d’un robust servei de protecció civil integrat tant per personal tècnic com per l’AVPC de Reus que aquest 2024 celebra els seus vint anys.
La consellera Parlon ha expressat que “és una jornada que no només commemora el compromís i la dedicació de totes i tots, sinó que també ens recorda la importància de la solidaritat i la col·laboració en moments de crisi.” De fet, Parlon ha afirmat que “des de la seva creació, aquest dia ha estat un punt de trobada per reconèixer l’esforç de tantes persones que fan possible que Catalunya sigui un lloc més segur.”
Consellera Parlon: “vull recordar que la protecció civil és un esforç col·lectiu. Cada un de vosaltres, sigui tècnic, voluntari, o membre d’una entitat, sou essencials. El Departament d’Interior i Seguretat Pública està al vostre costat, volem prevenció i evitar qualsevol risc que pugui afectar a les persones“.
La consellera Parlon ha clòs la seva intervenció afirmant que “cada medalla, cada menció honorífica, cada diploma és un recordatori del vostre compromís, del vostre sacrifici i de la passió de totes i tots per fer del món un lloc millor.”
La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha donat la benvinguda a l’acte. Posteriorment, la jornada ha comptat amb la conferència “De la informació a l’acció en la comunicació de risc: com dissenyar comportaments de protecció en la ciutadania”, a càrrec de Manuel Armayones Ruiz, psicòleg, professor de la UOC i Coordinador del Grup de recerca BDLab de l’eHealth Center UOC.
S’ha projectat el vídeo del Dia de la Protecció Civil de Catalunya 2024 i s’ha realitzat una taula rodona sobre “El sistema d’alertes de Protecció Civil als telèfons mòbils de la població”, que ha comptat amb la participació de Montse Font, Cap de Servei del CECAT de la DGPC; Xesca Baró, responsable de sensibilització de la DGPC i Manel Marquès, tècnic de protecció civil de Reus.
Lliurament de distincions
Un cop finalitzada la taula rodona, s’ha fet el lliurament de distincions a les persones i entitats assistents, entre elles diplomes, felicitacions, mencions honorífiques i medalles d’argent.
Protecció Civil ha concedit 2diplomes a noves Associacions de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) registrades el 2023:
- AVPC de Constantí
- AVPC de Botarell
També s’ha concedit un diploma a l’Associació de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya per als seus 30 anys de servei des de la seva fundació, en reconeixement a l’impuls en el desenvolupament de la protecció civil local.
S’han concedit 17 felicitacions a les AVPC que han complert 10 anys:
- AVPC de Deltebre
- AVPC de Cadaqués
- AVPC de Figueres
- AVPC de la Vall de Bianya
- AVPC de Montblanc
- AVPC d’Olot
- AVPC de Tivissa
- AVPC de Santa Coloma de Farners
- AVPC de Sant Fost de Campsentelles
- AVPC de Valls
- AVPC de les Planes d’Hostoles
- AVPC de Canet de Mar
- AVPC de Castellbell i el Vilar
- AVPC BRAVO Sabadell
- AVPC de Montgai
- AVPC de Sant Cugat del Vallès
- AVPC d’Alcarràs
També s’han concedit 7 felicitacions a les AVPC que han complert 20 anys al registre (durant el 2023 i el 2024):
- AVPC Argentona
- AVPC La Garriga
- AVPC Cardedeu
- Hospitalet de Llobregat
- Balaguer
- El Morell
- Tarragona
A continuació, s’han concedit les 17 mencions honorífiques del Dia de la protecció Civil 2024.
Una menció ha estat per la participació en el dispositiu de recuperació de les inundacions al municipi d’Alcanar, el 4 de setembre del 2023, en resposta a la petició del CECAT per la realització de tasques de neteja, vigilància del risc i atenció a la població afectada:
- AVPC Abrera
- AVPC Banyoles
- AVPC L’Hospitalet de Llobregat
- AVPC El Masnou
- AVPC Montmeló
- AVPC Pineda de Mar
- AVPC La Pobla de Mafumet
- AVPC Reus
- AVPC Roda de Berà
- AVPC Sant Boi de Llobregat
- AVPC Sant Fost de Campsentelles
- AVPC Tarragona
- AVPC Vallirana
- AVPC Valls
- AVPC Vilanova del Camí
També s’ha entregat unamenció a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de l’Aldea per la seva col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil i amb el Cos d’Agents Rurals en el tancament d’accessos al medi natural derivat de les restriccions per l’elevat risc d’incendi forestal i l’activació de l’INFOCAT durant l’estiu del 2023.
Finalment, s’ha entregat una menció a l’Ajuntament de Reus per la seva col·laboració en l’organització del Dia de la Protecció civil de Catalunya 2024.
L’acte ha continuat amb l’entrega de les 10 medalles d’argent per a la col·laboració i contribució a la protecció civil.
- Jordi Sans Pinyol, per la seva trajectòria professional i l’impuls a la protecció civil com a cofundador de la Gerència de Protecció Civil l’any 1989, Subdirector de protecció civil de la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil creada l’any 1997, Director de l’Escola de Bombers i Seguretat Civil del 2003 al 2010 i Responsable de Recerca de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya entre els anys 2010 i 2014.
- Antoni Mur Allué, Inspector en cap dels Agents Rurals de Catalunya des de l’any 1998, per la seva col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil en la gestió d’episodis de risc i emergències ja sigui en l’àmbit de l’anàlisi i la planificació com en la gestió operativa d’emergències, especialment pel què fa al risc d’incendi forestal.
- Marga Loma del Amo, Cap de la Divisió de Serveis Aeroportuaris de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, per la seva col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil en el pla d’emergències AEROCAT, en l’organització de simulacres i en la gestió de l’emergència per l’accident aeri de Germanwings al març del 2014.
- Blanca Vilarnau Polanco, tècnica de protecció civil de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú entre els anys 2007 i 2022, per la seva contribució a la protecció civil col·laborant amb la Direcció General de Protecció Civil i amb l’Associació de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya i per la gestió en els incendis forestals de l’any 2012.
- Carmen Raposo Martínez, Cap de la Unitat de Protecció Civil de la Delegación del Gobierno a Catalunya entre els anys 2015 i 2024, per la seva constant col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil especialment en la gestió del risc i de les emergències de l’àmbit aeroportuari, nuclear i altres riscos i emergències amb intervenció de l’Administració General de l’Estat.
- Josep Maria Alaix Prats, gestor de projectes i aplicacions de l’Àrea TIC del Departament d’Interior i Seguretat Pública de la Generalitat de Catalunya, per la seva col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil en el desenvolupament i funcionament del llibre de guàrdies i software de gestió del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya: CECAT i en el desenvolupament i connexió del Sicecat amb la resta d’aplicacions, dades i eines de comunicació del Departament com l’Hermes, el 112, o els avisos del Servei Meteorològic de Catalunya.
- Joan Caubet Feliu, fundador i Cap d’Unitat de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil d’Artesa de Segre registrada l’any 2011 al Departament d’Interior i Seguretat Pública, a títol pòstum, per la seva contribució i dedicació a la protecció civil municipal al capdavant d’aquesta entitat i per la col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil especialment en l’incendi forestal de Baldomar a Artesa de Segre el juny del 2022.
- Roser Burata Cabrera, Directora Tècnica i responsable de comunicació del Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya: CEDAC, per la seva contribució a la protecció civil mitjançant la mobilització de recursos en emergències i la gestió del risc i les emergències amb afectació al transport de servei bàsics a la població, en col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil.
- Meritxell Ulldemolins Subirats, regidora de l’Ajuntament d’Alcanar des del 2019, per la gestió de les greus inundacions ocorregudes al municipi els anys 2021 i 2023 i pel suport municipal en els dispositius de voluntariat de protecció civil municipal en coordinació amb la Direcció General de Protecció Civil.
- Xavier Llebaria Samper, Subdirector general de Coordinació de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, per la seva col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil des de l’any 2020 especialment en relació al risc de calor i al risc epidemiològic.
La protecció civil a Catalunya
El sistema de protecció civil de Catalunya està integrat per les administracions públiques, pels serveis d’autoprotecció de les activitats generadores de risc o vulnerables i pel voluntariat de protecció civil. La Generalitat de Catalunya i els municipis són les administracions públiques catalanes competents en la matèria de protecció civil. A més, diversos consells comarcals disposen de servei tècnic de protecció civil per donar assistència i suport als municipis.
La Generalitat de Catalunya exerceix les funcions de protecció civil a través de la Direcció General de Protecció Civil encarregada de desenvolupar el sistema de Protecció Civil a Catalunya, els seus recursos i estructures associades i els dispositius necessàries per a la seva coordinació. La coordinació del sistema inclou els diferents serveis d’emergència actuants així com altres organismes col·laboradors.
En l’àmbit local, els municipis més grans han de prestar servei de protecció civil i per fer-ho habitualment disposen de personal tècnic en matèria de protecció civil. Complementàriament, les autoritats locals poden rebre el suport del voluntariat de protecció civil a través d’associacions de dependència municipal.
Actualment, hi ha 161 associacions de voluntariat de protecció civil a Catalunya i 1.800 voluntàries i voluntaris registrats. Al següent enllaç podeu consultar informació sobre el voluntariat de protecció civil municipal i accedir al registre de les associacions registrades que hi ha a Catalunya.