Comandaments de Bombers i Protecció Civil de la Generalitat assessoren el govern xilè en gestió de grans incendis forestals en el marc del Mecanisme Europeu de Protecció Civil

Comandaments de Bombers i Protecció Civil de la Generalitat assessoren el govern xilè en gestió de grans incendis forestals en el marc del Mecanisme Europeu de Protecció Civil

 

• La missió s’ha dut a terme en el marc del Mecanisme de Protecció Civil de la Unió Europea, per analitzar i assessorar al govern xilè en la prevenció i resposta als incendis forestals

 

Aquesta setmana, la cap del Servei Logístic i Operativa Territorial de Protecció Civil, Rosa Mata, i l’inspector i cap de la divisió de la sala central dels Bombers de la Generalitat, Moisés Galán, han tornat d’una missió a Xile del Mecanisme de protecció civil de la Unió Europea (UE) per analitzar i proposar millores en la gestió dels grans incendis que ha viscut el país aquest any. Concretament, l’inspector dels Bombers de la Generalitat hi anava com a líder de l’equip, i Rosa Mata com a experta en gestió d’informació.

La missió s’ha dut a terme a petició de les autoritats xilenes a Europa, arran dels greus incendis ocorreguts a principis de febrer a la regió de Valparaíso i que van ocasionar 135 víctimes mortals, 25.500 hectàrees cremades a tota la regió i uns 4.700 habitatges afectats.

L’objectiu general de l’expedició ha estat l’anàlisi de la gestió d’aquesta emergència per poder emetre un seguit de recomanacions al Govern Xilè de cara a millorar el seu sistema de prevenció i resposta als incendis forestals.

La missió s’ha dut a terme del 20 d’abril al 4 de maig, i l’equip del Mecanisme de Protecció Civil de la UE estava format per 4 experts d’Espanya, 3 de Portugal, 1 de Romania i dos oficials d’enllaç de la DG ECHO de Brussel·les. Tots ells van ser seleccionats des del centre de coordinació d’emergències europeu ERCC.

Els incendis de Xile es van produir en el marc d’un període de sequera i d’onada de calor en una zona que es caracteritza per tenir una gran franja urbana-forestal molt ocupada per habitatges de fusta i una densa vegetació principalment de pins i eucaliptus. A més, Xile ja ha patit greus incendis en diverses ocasions, entre els quals destaquen els de 2017 i 2023.

Durant la missió es van dur a terme visites sobre el terreny i es van realitzar una vintena de reunions amb els principals organismes que intervenen en la gestió d’aquest tipus d’emergències a Xile.

El darrer dia de la missió es va realitzar una presentació dels resultats al Palacio de la Moneda de Santiago de Xile, amb representants del Ministerio del Interior, del Ministerio de Relaciones Exteriores de Chile, així com amb la Directora de SENAPRED (l’agència de protecció civil nacional del Govern Xilè), entre d’altres.

El Mecanisme de Protecció Civil de la Unió Europea es va crear l’any 2001, i té com a objectiu reforçar la cooperació i la col·laboració entre estats en matèria de protecció civil per millorar en prevenció, preparació i resposta davant de grans emergències o catàstrofes, ja siguin naturals o provocades per l’home. El Mecanisme s’activa a petició d’un país afectat per una emergència que pot demanar a Europa el suport d’equips de resposta durant l’emergència, experts per a la coordinació d’aquesta o d’assessorament en matèria de protecció civil.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies