Celebració del Dia Escolar per la No Violència i la Pau posant l’atenció en la comunicació i el diàleg per prevenir el conflicte

Celebració del Dia Escolar per la No Violència i la Pau posant l’atenció en la comunicació i el diàleg per prevenir el conflicte.

 

La tinent d’alcalde Sandra Castro ha explicat que la Paeria col·labora en les activitats de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, centrades enguany en la comunicació no violenta com a eina de resolució de conflictes, de prevenció, d’empatia, d’entesa i de respecte

Instal·lació artística el 30 de gener de 2023 a les places i patis d’escola, amb el suport del Centre d’Art la Panera, i taller de gifs animats amb l’Animac

REGIDORIA D’EDUCACIÓ, COOPERACIÓ, DRETS CIVILS I FEMINISMES

 

L’Ajuntament de Lleida col·labora un any més amb la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida en la proposa d’un seguit d’activitats per a la celebració del DENIP 2022-2023, Dia Escolar per la No Violència i la Pau. La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha explicat que el Centre d’Art la Panera, el Pla Educatiu d’Entorn i l’Animac participaran activament en les accions previstes. Com és habitual, el programa d’activitats va més enllà de la commemoració del dia oficial del DNIP, el dia 30 de gener, i es treballa de forma transversal en temes de cooperació i solidaritat, i concretament en projectes d’Educació per a la Transformació Social com el DNIP, entre diferents agents de la ciutat.

Castro ha comentat que la temàtica d’enguany gira entorn a la Comunicació No Violenta com a eina de resolució de conflictes, però també de prevenció, retornant el valor als conceptes d’empatia, compassió, diàleg, entesa, escolta activa, responsabilitat i respecte.

La proposta de les activitats està dirigida a centres educatius de primària, secundària, batxillerat i cicles. De moment, 7 centres educatius ja s’hi ha apuntat, amb més de 600 alumnes. El programa consta de 3 fases:

-Fase 1: Formació bàsica sobre Comunicació No Violenta i ApS.

Formació en Comunicació No Violenta per a professorat amb Milagros Marco i Biljana Markovic, de Media2 Lleida i Lleida per la Unesco.

-Fase 2: Comuniquem pau a través de l’art: El DENIP als carrers!

Jornada del DENIP (30 de gener) a les places i al pati de l’escola: elaboració d’una instal·lació artística conjunta a l’espai públic a partir d’allò après a l’aula sobre Comunicació No Violenta. Amb el suport del Centre d’Art la Panera.

-Fase 3: Taller de GIFS animats “Animem la Comunicació No Violenta”, en el marc de l’Animac amb el cineasta Emilio Martí.

La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida ha elaborat i farà arribar a centres educatius, material didàctic i recursos per treballar a les aules la temàtica entorn de la Comunicació no Violenta, la Declaració Escoles Segures de les Nacions Unides, els Drets de la infància i la Cultura de la Pau per a què, a través del DENIP, els centres educatius es converteixin en agents sensibilitzadors per a un món més just i en pau. Material educatiu

El DENIP 2022-2023 serà un exercici de consciència, i també d’incidència i reivindicació de la pau. Es farà partir del treball en xarxa entre entitats, escoles i administració, i amb l’art, l’animació i les arts escèniques com a eines ideals per a l’Educació per la Transformació Social i per a la sensibilització de la societat.

Dades de violència a les aules

A Catalunya hi ha hagut més de 800 casos de violència a les aules entre 2021 i el 2022. La comunicació i el diàleg són essencials per prevenir el conflicte i la paraula o el gest són, sovint, l’arrel de moltes confrontacions. En el context escolar, l’assetjament verbal i escolar (bullying) són un exemple de violència amb un greu impacte psicològic sobre els nens i les nenes. Tal com recull el Primer Informe Mundial del Bullying realitzat per l’ONG Internacional Bullying Sin Fronteras, basat en l’anàlisi de la situació dels menors a Espanya des de gener de 2021 a febrer de 2022, 7 de cada 10 nens sofreixen cada dia algun tipus d’assetjament o ciberassetjament, i s’han comptabilitzat fins a 23.100 casos l’any 2022, situant el país al capdavant de les estadístiques europees.

DENIP – Dia Escolar de la No-Violència i la Pau

El dia 30 de gener, Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP), és conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau. fou fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal. És una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.

El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: “Amor universal, No-violència i Pau. L’amor universal és millor que l’egoisme, la no-violència és millor que la violència i la pau és millor que la guerra”.

En aquest dia, els centres educatius es converteixen en instruments de pau i enteniment entre persones de diferent formació, origen, cultura i religió.

El dia 30 de gener es commemora també la mort del líder nacional i espiritual de l’Índia, i un símbol internacional del pacifisme, Mahatma Gandhi, el 1948, assassinat a trets per un fanàtic hinduista.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies