Balanç d’una de les onades de calor més persistents mesurades a Catalunya

Balanç d’una de les onades de calor més persistents mesurades a Catalunya.

 

  • Ha destacat per l’excepcional durada de l’episodi, amb més de dues setmanes de calor superior a la normal en plena canícula
  • Les nits tropicals han sovintejat tant al litoral com a l’interior i han estat fins i tot tòrrides a l’àrea metropolitana de Barcelona
  • L’episodi ha portat registres de temperatura màxima inèdits a Europa, com els 40 ºC mesurats a Londres

La persistència de la massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica que ha dominat la península Ibèrica durant més de dues setmanes, arribant en alguns moments fins i tot a les Illes britàniques, és la causa d’un dels períodes més llargs de calor sostinguda que ha viscut Catalunya en els darrers anys.

Malgrat l’excepcionalitat en la durada de l’episodi, s’han superat pocs rècords de temperatura màxima. Només 4 estacions de les 153 de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades han superat la seva màxima absoluta de tota la sèrie i 23 han superat la màxima en un mes de juliol. Durant l’onada de calor de finals de juny 2019, la més intensa de les últimes dècades a l’interior de Catalunya, els registres màxims van ser més alts en general.

La següent taula mostra les màximes de cada comarca entre l’11 i el 25 de juliol de 2022 mesurades per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):

Taula Tx 11-25 juliol

A continuació es mostra la taula amb les estacions de la XEMA que han superat el rècord de temperatura màxima absoluta de la sèrie. Destaca el cas de l’estació de Vielha – Elipòrt, on es va superar el rècord de la sèrie fins a tres vegades durant l’episodi, concretament els dies 18, 19 i 24 de juliol.

Taula rècords Tx 11-25 juliol

Pel que fa a la temperatura mínima, 16 de les 153 estacions amb més de 10 anys de dades han mesurat la seva temperatura mínima més alta en un mes de juliol, però cap d’elles de tota la sèrie. Cal assenyalar que es tracta de la mínima diària (0-24 h UTC):

Taula rècords Tnx 11-25 juliol

Les nits tropicals (temperatura mínima nocturna igual o superior als 20 ºC) han estat habituals a sectors costaners, però també en molts indrets elevats de l’interior. S’han registrat també nits tòrrides (temperatura mínima nocturna igual o superior als 25 ºC), especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per exemple, l’estació de Barcelona – Raval ha mesurat 13 nits tòrrides.

Persistència de la calor

El factor més destacat d’aquest episodi de calor ha estat la seva persistència, i una prova d’això són els valors de temperatura a 850 hPa (uns 1.600 metres d’altitud) del radiosondatge de Barcelona, per sobre de la mitjana des del passat 8 de juliol.

La temperatura mitjana a 850 hPa dels últims 15 dies, de l’11 al 25 de juliol, ha estat de 21,5 ºC. És la tercera quinzena amb la temperatura mitjana més alta de la sèrie de radiosondatges de Barcelona, iniciada el 1997, només superada per la del 12 al 26 d’agost de 2012 (22,5 ºC) i la del 26 de juny al 10 de juliol de 2019 (22,4 ºC).

De fet, des que va començar l’estiu climàtic, l’1 de juny, ha dominat la temperatura molt per sobre del normal. Només una baixada a finals del mes passat va trencar breument aquesta dinàmica anòmalament càlida.

En les següents gràfiques es pot veure l’evolució de la temperatura a 850 hPa segons les mesures del radiosondatge de Barcelona d’aquest estiu del 2022, així com les d’estius d’anys en els quals també hi ha hagut episodis de calor destacats. És el cas del 2019, 2018, 2017, 2015, 2012, 2009 i 2003, sent aquest darrer el que presenta més similituds quant a dies de calor sostinguda:

Mosaic RS_850_estiu

Superació del llindar de situació meteorològica de perill per calor

Durant els darrers 15 dies, hi ha hagut 17 estacions de la XEMA que han superat 8 o més dies el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor. Destaca Tírvia (Pallars Sobirà) amb 12 superacions, de les quals 9 de seguides, així com Sort (Pallars Sobirà), Orís (Osona) i Gisclareny (Berguedà) amb 10 dies. A l’altre extrem, alguns punts del litoral i de la vall de l’Ebre no han arribat a assolir el seu llindar de perill per calor.

A continuació es mostra el mapa amb el nombre de superacions SMP que hi ha hagut entre els dies 11 i 25 de juliol de 2022 a les estacions de la XEMA:

Mapa superacions SMP

Registres de temperatura màxima insòlits a Europa

Així com a Catalunya els registres de temperatura màxima no han assolit xifres rècord de manera generalitzada, a Europa s’han produït rècords excepcionals, amb valors insòlits en algunes zones, com per exemple els 40,2 ºC enregistrats a Londres (Anglaterra) o els 40,1 ºC a Hamburg (Alemanya), ambdós essent la temperatura més alta mai mesurada en sengles països. També cal destacar els 35,1 ºC d’Escòcia, nou rècord nacional.

D’altra banda, Portugal o França no han superat els seus rècords estatals, però sí d’algunes sèries, tal com mostra el mapa següent on destaquen els 47 ºC mesurats a Portugal.

Mapa Rècords Europa

Els mapes corresponents a la topografia de 850 hPa (uns 1.600 metres d’altitud) mostren com la massa d’aire càlid que la matinada del dia 16 de juliol (esquerra) afectava la península Ibèrica, el dia 19 (dreta) s’havia desplaçat cap al nord i afectava de ple tota l’Europa occidental.

ECMWF 850 hPa dies 16 i 19 juliol

26 de juliol de 2022

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies