Balanç del dispositiu especial d’Interior per a la revetlla de Sant Joan

Balanç del dispositiu especial d’Interior per a la revetlla de Sant Joan.

 

• Durant la nit de Sant Joan, els Bombers de la Generalitat han rebut 934 avisos, la gran majoria per incendis urbans

• Durant la nit s’han detingut un total de 91 persones, de les quals 35 estarien relacionades amb delictes contra el patrimoni, 11 per delicte de lesions, 15 per violències de gènere o violència en l’àmbit de la llar i 30 per altres fets

• El Cos d’Agents Rurals ha realitzat 844 actuacions relacionades amb Sant Joan

• El Servei Català de Trànsit informa que, des de les 15 h d’ahir fins a les 9 h d’avui, no hi ha hagut cap víctima mortal a la xarxa viària interurbana catalana

• El telèfon 112 de Catalunya ha atès durant la revetlla 7.324 trucades procedents vinculades a 4.383 incidents

• Protecció Civil de la Generalitat va emetre ahir a la tarda una prealerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT

• El Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) ha atès 177 persones per patologies relacionades amb la revetlla de Sant Joan, una xifra que es manté estable respecte a l’any anterior

 

Els Bombers de la Generalitat reben 934 avisos durant la revetlla de Sant Joan

En total els Bombers de la Generalitat, entre les 20h i fins les 08h d’aquest matí, han rebut 934 avisos. Les comarques amb una major concentració de serveis han estat les comarques del Baix Llobregat (155), el Vallès Occidental (132), el Barcelonès (109), el Maresme (40) i l’Alt Empordà (38). La gran majoria dels serveis han estat per atendre incendis urbans, de contenidors, habitatges o vehicles, i petits incendis de vegetació, tant en zona urbana, com agrícola o forestal.

Pel que fa a serveis per regions d’emergències, la majoria dels avisos s’han rebut des dels municipis de la regió Metropolitana Sud i Metropolitana Nord.

El servei més rellevant de la Revetlla ha estat a la Regió d’Emergències de Lleida, al municipi de Gimenells i el Pla de la Font (Segrià), on un home va morir en caure dins una foguera i no poder sortir-ne. Els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís de l’accident a les 22.15 hores i immediatament es van activar dues dotacions que van dirigir-se al local social municipal, on hi havia la tradicional foguera de la revetlla de Sant Joan. Les dues dotacions de Bombers van apagar la foguera amb rapidesa per tal que els efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) poguessin accedir al ferit, però no van poder fer res per la seva vida. Fins al lloc s’hi van desplaçar diverses patrulles, així com també la Unitat d’Investigació dels Mossos d’Esquadra, que es van fer càrrec dels tràmits judicials i de la investigació de l’accident.

D’altra banda, el gruix dels serveis que han atès els Bombers de la Generalitat corresponen a incendis de vegetació (un total de 289 des de les 20h), seguit dels incendis de contenidors de residus (amb 267 avisos) i incendis d’habitatges (28 avisos).

Al PDF adjunt detallem el resum, per comarques, dels serveis atesos pels Bombers de la Generalitat entre les 20 i les 8 hores d’aquest matí.

278.344 vehicles han sortit de l’àrea de Barcelona entre les 15 h d’ahir i les 9 h d’avui

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, des de les 15 h d’ahir divendres 23 fins a les 9 h d’avui dissabte 24 de juny, no hi ha hagut cap accident mortal a la xarxa viària interurbana catalana.

Pel que fa a la mobilitat, 278.344 vehicles han sortit de l’Àrea Metropolitana de Barcelona entre les 15 h d’ahir i les 9 h d’avui, el 60,5% dels 460.000 vehicles previstos entre les 15 h d’ahir i les 15 h d’avui.

Durant la tarda de dijous i el matí de divendres, hi va haver una anticipació de la sortida, que el Servei Català de Trànsit estima en 50.000 vehicles. Tot i això, durant tota la tarda d’ahir divendres, es va registrar un 5% més de trànsit respecte el mateix període del 2022.

L’hora de major intensitat de sortida de vehicles va ser a les 16 h registrant-se una sortida de 42.000 vehicles/hora, per sobre dels 37.000 vehicles/hora del 2022. Durant la tarda es van veure afectades per congestions i retencions 30 vies diferents. Les vies més afectades per aquestes retencions van ser, sobretot, les carreteres costaneres, així com les vies distribuïdores com l’AP-7, la C-32 i la C-33 i les d’interior com la C-16, la C-17, la C-14 i l’A-2.

A les 18 h s’havien registrat 41 incidències entre accidents i avaries. L’accident més destacable en va produir a la C-32 nord, a Arenys de Mar, on un motorista va resultar ferit de gravetat. La resta d’incidents i accidents van ser gestionats, amb celeritat, pels serveis de l’SCT i pels agents de la Divisió de Trànsit de Mossos d’Esquadra.

A la mateixa data d’ahir de l’any 2022, a les 19 h, hi havia 181 km de retenció. Aquest any, a les 19 h, hi havia 116 km de retenció. S’havia reduït prop d’un 36% el pic de retencions. I a la mateixa data de l’any 2022, a les 20 h, hi havia 160 km de retenció i el 2023, a la mateixa hora, 75 km de retenció. El que representa una reducció del 53% del pic de retencions. Per tant, tot i tenir una major mobilitat, d’un 5% més durant la tarda d’ahir, es va aconseguir contenir les retencions i a les 20 h les retencions ja eren mínimes a les principals vies.

En aquest sentit, les mesures que va establir l’SCT divendres a la tarda van funcionar bé i van ajudar a mitigar i contenir les retencions que hi va haver. En concret, el carril addicional excepcional a AP-7 nord entre Montornès del Vallès i Sils en sentit Girona, de 53 km, va estar obert quatre hores i mitja i va donar uns resultats òptims. Va ajudar a reduir les retencions de l’AP-7 i la C-33 a Parets del Vallès en sentit nord i també les cues de la C-35 perquè s’aconseguia desviar molt trànsit per sobre de Maçanet de la Selva.

Quant a la limitació per a tots els vehicles de la velocitat màxima a 80 km/h a la B-23 i a l’AP-7 en el tram entre Barcelona i Gelida en sentit Tarragona, va contribuir a homogeneïtzar el trànsit i, en bona mesura, a reduir les retencions. No obstant això caldrà estudiar altres mesures complementàries. Sobretot, en un tram ja de per si complicat que és l’enllaç de l’A-2 amb l’AP-7 en sentit sud a Martorell.

Trànsit agraeix als usuaris de la xarxa viària la seva conducció responsable i la planificació dels seus desplaçaments, cosa que va repercutir a reduir les retencions durant la tarda d’ahir. Amb tot, demana no abaixar la guàrdia i continuar extremant la prudència en el que resta de cap de setmana per garantir una mobilitat segura a la carretera, amb menys riscos i zero víctimes.

Els Mossos d’Esquadra detenen un total de 91 persones

El dispositiu especial desplegat per Mossos d’Esquadra per garantir la mobilitat, la seguretat de les persones i l’ordre públic durant la revetlla de Sant Joan es va iniciar a les 22:00 h del 23 de juny i ha finalitzat avui a les 10:00 h. Durant la nit s’han detingut un total de 91 persones, de les quals 35 estarien relacionades amb delictes contra el patrimoni, 11 per delicte de lesions, 15 per violències de gènere o violència en l’àmbit de la llar i 30 per altres fets.

Pel que fa al trànsit s’han realitzat un total de 42 controls d’alcohol i drogues a tot el territori, en els quals s’han efectuat un total de 1201  lectures d’alcoholèmia, de les que 112 han resultat positives, i 14 d’aquestes han estat de tipus penal. Altres 16 conductors han estat sancionats per conduir sota els efectes de substàncies estupefaents.

El Mossos d’Esquadra estan investigant la mort violenta de dos homes d’ahir a la tarda a la localitat d’Alella i la mort accidental d’un home a Gimenells i el Pla de la Font (Segrià), que el vespre d’ahir s’hauria cremat en intentar saltar la foguera i no poder-ne sortir.

Balanç de la Revetlla del Departament de Salut 2023

En el decurs de la nit de la revetlla de Sant Joan, 477 persones han rebut assistència als hospitals i Centres d’Urgència d’Atenció Primària (CUAP) a tot Catalunya. La majoria d’aquestes assistències han estat per cremades, lesions i/o amputacions i afectacions oculars produïdes a causa de les fogueres i els petards. Pel que fa al tipus de lesions, s’han registrat 167 cremades, de les quals 154 lleus, 13 de greus, 45 traumatismes i/o amputacions i 64 lesions oculars. Entre tots els casos atesos, hi havia 170 menors d’edat; 105 menors d’11 anys i 65 menors entre 11 i 17 anys.

El 061 Salut Respon ha rebut 2.956 trucades entre les 20h del vespre del 23 de juny i les 7h del matí del 24, causades per 2.361 incidents diferents, un 7% d’ells per temes relacionats amb la revetlla de Sant Joan, amb un total de 177 persones ateses per aquest motiu. D’aquests, 1144 s’han resolt telefònicament i en els 1.217 casos restants ha estat necessària l’activació d’un metge a domicili o una ambulància del SEM.

Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM)

El 061 Salut Respon ha rebut 2.956 trucades entre les 20h del vespre del 23 de juny i les 7h del matí del 24, causades per 2.361 incidents diferents, un 7% d’ells per temes relacionats amb la revetlla de Sant Joan. D’aquests, 1.144 s’han resolt telefònicament i en 1.217 casos ha estat necessària l’activació d’un metge a domicili o ambulància del SEM.

Durant aquesta nit, el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) ha atès 177 persones per patologies relacionades amb la revetlla de Sant Joan, una xifra que es manté estable respecte a l’any anterior, amb una disminució de l’1% de les atencions sanitàries; 128 d’elles per intoxicacions,12 per agressions, 23 per accidents de trànsit, 14 per cremades.

De les 128 intoxicacions, 61 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 31 a Barcelona ciutat, 8 a Girona, 16 a la demarcació de Tarragona, 5 a Lleida, 6 a la Catalunya Central i 1 a Terres de l’Ebre. De les 12 agressions ateses, 6 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 1 a Tarragona, 1 a Girona, 3 a Lleida i 1 a les Terres de l’Ebre.

Dels 23 accidents de trànsit que ha atès el SEM, 8 han tingut lloc a Barcelona ciutat, 6 a l’àrea de Barcelona, 3 a Girona, 3 a la Catalunya Central, 1 a Lleida i 2 a Tarragona. De les 14 atencions per cremades, 11 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 2 a Tarragona i 1 a Catalunya Central.

844 actuacions d’Agents Rurals

En el marc del dispositiu activat pel Cos d’Agents Rurals per la Revetlla de Sant Joan, entre el dia 20 i el 23 de juny s’han realitzat 844 actuacions relacionades amb aquesta festa.

D’aquestes, 516 han estat per inspecció de fogueres i 222 relacionades amb el llançament de petards i material pirotècnic.

El Cos d’Agents Rurals ha aixecat una denúncia per encendre un foc d’esbarjo en període d’alt risc d’incendi i a menys de 500 metres de terreny forestal. La ciutadania ha respost de manera correcta a les indicacions dels Agents.

A més, 103 d’aquestes actuacions han estat per realitzar el corresponent informe de viabilitat de fogueres per a la seva posterior autorització (o no) per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en trobar-se a menys de 500 metres de zona forestal.

Cal destacar el suport actiu al trasllat de la Flama del Canigó a Coll d’Ares, en total es van enregistrar 176 equips de foc.

Un 30,23% més de les trucades al 112

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès durant la revetlla 7.324 trucades procedents vinculades a 4.383 incidents en l’àmbit de la celebració de la revetlla de Sant Joan. L’any passat van ser 5.624 trucades vinculades a 2.933 incidents. Això significa un augment respecte a l’any passat del 30,23% de les trucades ateses i del 49,44% en els incidents (un incident pot generar diverses trucades, especialment si té lloc a la via pública, on és vist per diverses persones). Les trucades s’han realitzat especialment des de l’àmbit metropolità.

Barcelona és el municipi que ha originat més trucades (1.939 per 1.608 l’any passat), L’Hospitalet de Llobregat (422 per 306 l’any passat), Badalona (345 per 180 l’any passat), Sabadell (220 per 324 l’any passat), Tarragona (220 per 113 l’any passat), i Terrassa (208 per 107 l’any passat).

Per comarques, les trucades s’han distribuït: Barcelonès amb 2.871 que corresponen al 39,19% del total (per 2.229 trucades que corresponien al 47,6% del total de trucades l’any passat); Vallès Occidental amb 819 trucades que corresponen al 11,18% del total; Baix Llobregat amb 707 trucades que corresponen al 9,65%, Maresme, amb 378 trucades, que corresponen al 5,16% del total; i Tarragonès amb 359 trucades que corresponen al 4,90%.

Per l’hora, el pic de trucades ateses va tenir lloc entre 23.00 h i mitjanit, amb 1.036 trucades, seguida de l’hora entre mitjanit i la una de la matinada amb 887 trucades.

El tipus d’incident que ha generat més trucades han estat els incendis: de contenidors, crema de matolls en via pública, focs en papereres, focs en espai públic amb risc, focs en solars, focs d’arbres, altres focs exteriors incendis de vegetació forestal arbrada, incendis de vegetació forestal: matolls, crema de marges agrícoles o de cunetes, incendis de vegetació en terrenys agrícoles i incendis de vegetació en terrenys forestals amb altres tipus de vegetació o tipus de foc (2.577 trucades), seguit per les trucades per temes de civisme (1.755 trucades) i de les trucades per temes de seguretat (1.705 trucades). Les trucades per assistència sanitària han estat 923.

Dispositiu de Protecció Civil i campanya #RevetllaSegura

Des de Protecció Civil de la Generalitat es va emetre ahir a la tarda una prealerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per fer seguiment de totes les incidències que pogués haver arran de la celebració de la revetlla de Sant Joan.

Els municipis que han comunicat al CECAT l’activació els seus plans municipals de Protecció Civil, en fase d’alerta o de prealerta, durant la revetlla de forma preventiva i per gestionar les possibles emergències que es produïssin han estat 19: Calafell, Castelldefels, Lliçà d’Amunt, Mataró, Mollet del Vallès, Pals, Polinyà, El Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Quirze del Vallès, Santa Coloma de Farners, Santa Perpètua de Mogoda, Tarragona, Terrassa i El Vendrell.

Des de la Direcció General de Protecció Civil també es vol agrair la tasca que han realitzat les Associacions de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) que s’han activat durant la celebració de la revetlla de Sant Joan. Les AVPC que han comunicat al CECAT preventius amb motiu de la Revetlla de Sant Joan són 36: Abrera, Badalona, Balsareny, Begur, Caldes de Montbui, Cardedeu, Castellbell i el Vilar, Cervelló, Creixell, Esplugues de Llobregat, La Jonquera, Lleida, Lliçà d’Amunt, El Masnou, Montblanc, Navàs, Pineda de Mar, La Pobla de Mafumet, Rubí, Sant Adrià de Besòs, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Fruitós de Bages, Sant Gregori, Sant Joan de les Abadesses, Sant Quirze del Vallès, Santa Coloma de Farners, Santa Perpètua de Mogoda, Sils, Tarragona, Tordera, Vallirana, Vilanova del Vallès i Viladecavalls.

A més, el Port de Badalona ha informat que ha activat el seu Pla d’Autoprotecció amb motiu de la revetlla i ha reforçat la marineria i seguretat del Port.

 

Informació Interior

1b00567f-4813-4397-b6cd-4a13b71af674

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies