1 de cada 3 consultes al Servei Telemàtic d’Atenció a la Víctima del Delicte és per violència de gènere

1 de cada 3 consultes al Servei Telemàtic d’Atenció a la Víctima del Delicte és per violència de gènere

Informar d’una agressió i preguntar on interposar una denúncia o a quin centre mèdic dirigir-se són exemples de les consultes que hi arriben

 

• La majoria de les víctimes que hi contacten són dones

• Augmenta la necessitat de suport emocional

 

Una de cada tres consultes que rep el Servei Telemàtic d’Atenció a la Víctima del Delicte està relacionada amb la comissió de delictes de violència de gènere, fet que suposa un 30 % de totes les consultes rebudes. En segon lloc, amb un 18 %, se situen les consultes per delictes contra la propietat, seguides per les agressions sexuals (8,32 %), la violència domèstica (7,74 %), les agressions físiques (5,59 %), les estafes (5,53 %) i les amenaces (2,62 %).

D’acord amb el balanç publicat per aquest Servei, l’any 2022 es van rebre un total de 4.279 consultes (3.738 trucades i 541 consultes per correu). El perfil majoritari dibuixa una dona (tres de cada quatre víctimes van ser dones), de nacionalitat espanyola en un 68 % dels casos i d’entre 18 i 50 anys en el 55 % dels casos.

Segons evidencien les dades, la majoria de les consultes són per saber a quins serveis d’assistència o de suport es poden adreçar les víctimes. Així, un 54,20 % (2.026) de les persones que truquen o hi contacten volen conèixer, per exemple, a quin centre sanitari han d’anar, quina és la comissaria de policia més propera o quins són els serveis socials de la xarxa comunitària que tenen a l’abast.

La segona consulta més formulada, amb un 26 %, és on interposar una denúncia, seguida de la informació relativa als serveis d’orientació jurídica(5 %), les dades de contacte dels òrgans judicials (5,3 %) i les que estan relacionades amb l’assessorament i la defensa jurídica dels procediments judicials que tenen en curs (4,7 %).

Incrementa la necessitat de suport emocional

El nombre de persones que han necessitat suport emocional i acompanyament psicològic (569) s’ha incrementat un 4 % respecte del balanç publicat l’any anterior i representa un 15 % de totes les consultes rebudes; en un 82 % dels casos són dones.

El suport emocional que ofereixen els professionals del Servei Telemàtic d’Atenció a la Víctima del Delicte està enfocat a reduir l’excés d’ansietat, rebaixar la intensitat de la situació emocional que està vivint la víctima i oferir escolta i comprensió. L’objectiu és que la persona es pugui sentir novament tranquil·la, amb seguretat i confiança. Es tracta d’una eina d’intervenció que s’utilitza quan la víctima experimenta una situació de crisi i no pot sostenir la seves emocions ni pensaments.

Un equip altament especialitzat

El Servei, integrat per un equip de professionals format per psicòlegs, criminòlegs i tècnics especialitzats, atén de dilluns a divendres, de 8 a 22 h, en sis llengües.

Aquest Servei s’ha adjudicat a la Creu Roja des del centre de coordinació de Barcelona, i complementa la tasca que fan les sis oficines d’atenció a la víctima del delicte del Departament de Justícia, Drets i Memòria, que estan distribuïdes arreu de Catalunya, a les quals el Servei deriva totes les víctimes que requereixen d’informació, acompanyament, orientació i suport emocional més amplis.

Les víctimes s’hi poden posar en contacte per telèfon, al 900 12 18 84, o a través del correu electrònic, a l’adreça infovictimesdelicte@gencat.cat.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies