Sant Miquel assoleix la plena ocupació i es planteja com a fira “anti-crisi”

Sant Miquel assoleix la plena ocupació i es planteja com a fira “anti-crisi”.

 

El saló comptarà amb 290 expositors directes, que ocuparan una superfície bruta d’exposició de 54.000 m2, i acollirà més de 50 activitats paral·leles

La fira agrària assoleix la normalitat prèvia a la pandèmia i com a plataforma comercial vol contribuir a la recuperació del sector després d’un any climatològicament dolent

FIRA DE LLEIDA

 

La Fira Agrària de Sant Miquel i el saló Eurofruit han assolit una ocupació del 100% i recuperen la plena normalitat després de les dues edicions (la del 2020 digital i la del 2021 ja presencial) marcades pels condicionaments de la crisi sanitària.

Miquel Pueyo, alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida, ha explicat que el saló comptarà amb 290 expositors directes, que ocuparan una superfície bruta d’exposició de 54.000 m2, i que acollirà més de 50 activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, presentacions, reunions professionals i demostracions. Pueyo ha mostrat la seva confiança en què els resultats d’aquesta edició superin els de l’any passat.

La 68a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 37a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) tindran lloc del 29 de setembre al 2 d’octubre de 2022 en el recinte de Fira de Lleida.

Jaume Saltó, president de la Cambra Oficial de Comerç de Lleida, ha dit que, malgrat els problemes que ha viscut el sector agrari —les gelades de primavera, la sequera i la calor que ha afectat la fruita—, les empreses han apostat per la Fira de Sant Miquel. Igualment, Saltó ha destacat que la digitalització de l’àmbit agrari és un factor important perquè, a banda de compensar la falta de mà d’obra al camp, aporta una eficiència i una qualitat que faciliten la traçabilitat del producte. També considera que la crisi econòmica no frenarà les operacions comercials a la fira, ja que “aquest sector no ha deixat mai d’invertir, i més ara que s’està professionalitzant, i és potser un dels que menys ha patit la crisi sanitària”.

De la seva banda, Carles Gibert, diputat del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, ha incidit en la celebració del primer Congrés sobre Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (Congrés BIT), que contribuirà a consolidar Lleida com la capital de la bioeconomia del Sud d’Europa. Gibert ha recordat l’aposta de la Diputació pel BIOHUB CAT, un espai per al desenvolupament de nous models de negoci i l’impuls i l’acceleració de l’emprenedoria al voltant de la bioeconomia circular.

“Les fires són un motor econòmic de gran importància, sobretot en moments de dificultat” ha afirmat el director dels Serveis Territorials d’Economia i Hisenda a Lleida, Ramon Alturo, qui ha destacat la projecció estatal i internacional de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit. Alturo ha remarcat que la demarcació de Lleida té registrades 74 fires, de les 434 censades a Catalunya.

Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que, un cop assolida la normalitat en el funcionament de la fira després de la crisi del Covid, “el sector agrari ha mostrat la seva solidesa i vitalitat en un any molt complicat climatològicament, alhora que ha refermat la confiança en la plataforma comercial que és la Fira de Sant Miquel i Eurofruit”. Oró ha incidit també en la vocació internacional del certamen, amb expositors de Finlàndia, França, Itàlia i els EUA que presentaran equips per treballar el terra, vehicles agrícoles de nova generació (microtractors elèctrics amb Visió per Computadora i Intel·ligència Artificial), sistemes antigelades i fabricació de biogàs a partir de residus de fruita.

Novetats tecnològiques i Congrés BIT

Els organitzadors han destacat que la Fira de Sant Miquel serà el marc el primer Congrés sobre Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (Congrés BIT), que es durà a terme els dies 29 i 30 de setembre a la Llotja de Lleida i que té com a objectiu promoure la transformació del sector primari per mitjà de la promoció d’estratègies empresarials i d’innovacions tecnològiques que permetin una producció d’aliments i bioproductes més eficient, saludable i respectuosa amb el medi ambient. A banda del congrés, la Fira de Sant Miquel també inclourà el Bit Expo, al Pavelló 4, amb 800 metres quadrats de superfície destinats a empreses del sector, als centres de recerca catalans i a l’Àgora Bit, un espai de debat i jornades tècniques.

Quant a les novetats tecnològiques presents a la fira, cal recordar que l’Associació LleidaDrone portarà a la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida la plataforma Amiga, un micro-tractor elèctric que incorpora Visió per Computadora i Intel·ligència Artificial i que es presenta com a novetat en exclusiva a tot Europa. La plataforma ha estat desenvolupada per la firma nord-americana Farm-ng, amb seu a Silicon Valley, i comportarà una sèrie de canvis i avantatges molt importants per al pagès i per a l’agricultura en general. Entre altres avantatges, l’AMIGA està equipat amb motors elèctrics, que no requereixen pràcticament manteniment, gasta 10 vegades menys en energia que el seu equivalent en combustible, emetent zero contaminació i zero sorolls. Aquests avantatges suposen, en cost global, un estalvi en l’adquisició i manteniment de l’aparell del 80% respecte als seus homòlegs no elèctrics.

Altres iniciatives destacades d’aquesta edició són la segona edició de l’Espai 5G, que albergarà presentacions de projectes d’aquest àmbit, empreses startup (firmes de nova creació que comercialitzen productes o serveis a través de l’ús intensiu de les tecnologies de la informació i la comunicació) i entitats i institucions que promouen aquesta tecnologia innovadora; la 25a edició del Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, el 51è Premi del Llibre Agrari (amb 16 llibres presentats) i el 7è Premi de l’Article Tècnic Agrari (amb 30 articles presentats).

Els sectors representats

Els sectors representats a la fira seran els de l’agricultura de precisió, la maquinària agrícola, els equipaments i serveis per a l’agricultura i la ramaderia, els productes i aliments de proximitat, l’embalatge, el viverisme, la defensa vegetal, la maquinària industrial, la protecció antipedra, els sistemes auxiliars, el reg, els drons i l’automoció.

La inauguració oficial de la fira tindrà lloc la tarda del dijous, 29 de setembre, i anirà a càrrec de Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

El nou pavelló, pendent del finançament

Respecte a la construcció del quart pavelló firal, els responsables de Fira de Lleida han explicat que el projecte constructiu —ja adaptat a la normativa vigent— està finalitzat i visat, i que ara l’execució està pendent de tancar el finançament entre les institucions patrones. La licitació del projecte, valorat en 5 milions d’euros, es podria formalitzar a principis de l’any 2023.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies