Protecció Civil i Emergències alerta per temporal de forts vents a terra i mar, així com precipitacions de pluja i neu

Protecció Civil i Emergències alerta per temporal de forts vents a terra i mar, així com precipitacions de pluja i neu.

 

Borrasques ‘Gerard’ i ‘Fien’

 

El fort onatge afectarà pràcticament totes les costes de la Península, les Balears, Ceuta i Melilla, amb onades que podrien arribar fins a 9 metres d’alçada a les zones més afectades.

Els forts vents a terra afectaran àmplies zones. Hi ha previsió de ratxes superiors als 90 km/hora.

A partir de dimecres, es registrarà un descens progressiu de les cotes de neu, aconseguint els 300-700 metres al nord i centre peninsular i els 700-1.100 metres a la resta de la Península i les Balears. Les pluges seran generalitzades i persistents a Galícia, àrea cantàbrica i Pirineu.

Recordeu que, amb temporal, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-lo si es troba a prop. No poseu en risc la vostra vida per captar imatges del fort onatge.

En cas de vents forts, convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguin caure a la via pública, i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues.

Informeu-vos de la situació meteorològica i l’estat de les carreteres, extremeu les precaucions, reviseu el vehicle i atengueu les recomanacions de Trànsit. Seguiu les actualitzacions dels pronòstics i els avisos a través de Protecció Civil, Aemet, així com DGT si viatjarà per carretera en els propers dies.

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), alerta per temporal de vent i mar a la Península i les Balears, i de neu i pluja a la meitat nord peninsular, que es prolongarà probablement fins divendres.

Des d’avui dilluns, està previst temporal marítim a Galícia, Cantàbric i Mediterrani, amb onades d’entre 6 i 9 metres al Cantàbric i litoral gallec, i de 3 a 4 metres a la Mediterrània. Avui dilluns al País Basc i demà dimarts a Galícia, estan activades alertes de nivell vermell.

S’espera vent fort durant dilluns i dimarts a Balears ia la meitat nord i la meitat est peninsulars, amb ratxes que podrien superar els 90 km/h.

A partir de dimecres, es registrarà un descens progressiu de les cotes de neu, aconseguint els 300-700 metres al nord i centre peninsular (sense descartar-se que puguin baixar encara més) i els 700-1.100 metres a la resta de la Península i Balears. S’espera que les acumulacions arribin o superin els 20 cm. a zones de la serralada Cantàbrica, muntanyes de Lleó, muntanyes de Galícia i Pirineus.

Les pluges seran generalitzades i persistents a Galícia, àrea cantàbrica i Pirineu. Avui dilluns, s’esperen acumulacions de 60-80 litres/m2 a 12 hores en àmplies zones.

Plans i Protocols activats

PLEGEM Pla Estatal General d’Emergències de Protecció Civil en fase d’Alerta i Seguiment Permanent.

AUTONÒMICS:

Aragó Activada la fase d’alerta del Pla Territorial de Protecció Civil d’Aragó (PLATEAR) davant de la situació de fenòmens meteorològics adversos.

Catalunya Activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) en fase d’alerta per onatge. / Activada la fase d’alerta del Pla d’Emergències per Risc de Vent (VENTCAT).

Cantàbria Activat el Pla Territorial d’Emergències (PLATERCANT) en situació de preemergència per fenòmens meteorològics adversos.

Visor de la Xarxa d’Alerta Nacional

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències ha activat un Visor de la Xarxa d’Alerta Nacional, on es pot consultar l’estat de situació d’avisos i, si escau, alertes, del Sistema Nacional de Protecció Civil.

El Visor, accessible a l’adreça https://ran-vmap.proteccioncivil.es/ conté els avisos i alertes actius i previstos en 24 hores, i funciona inicialment en mode de prova. També incorpora un enllaç a les recomanacions a la població per a cadascun dels riscos en seguiment.

Recomanacions

Davant de vents costaners

Si us trobeu en zones marítimes, procureu allunyar-vos de la platja i d’altres llocs baixos que puguin ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts.
•    Es recomana evitar estacionar els vehicles en zones que puguin veure’s afectades per l’onatge.
•    En aquestes situacions, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-lo si es troba a les proximitats del mar.
•  No posi en risc la seva vida per captar imatges espectaculars del fort onatge.

Davant forts vents

Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguin caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que es puguin desprendre.
•  També, convé abstenir-se de pujar a les bastides sense les adequades mesures de protecció.
•   Si si conduïu, extremeu les precaucions, especialment en la sortida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesants en carreteres de doble sentit. Pareu atenció davant la possible presència d’obstacles a la carretera.

Davant la previsió de neu

•   Si és imprescindible viatjar per carretera, ha d’anar molt atent i tenir especial cura amb les plaques de gel.
•   Informeu-vos de la situació meteorològica i l’estat de les carreteres, extremeu les precaucions, reviseu el vehicle i atengueu les recomanacions de Trànsit.
•   Reviseu els pneumàtics, anticongelant i frens. A més, cal tenir la precaució d’omplir el dipòsit de la benzina i portar pneumàtics d’hivern o de cadenes.
•    És útil portar roba d’abric i un telèfon mòbil amb bateria de recanvi i/o carregador d’automòbil.
•   Si està atrapat a la neu, s’aconsella romandre al cotxe, amb la calefacció posada, renovant cada cert temps l’aire, i vigilar que el tub d’escapament no estigui obstruït per evitar que els gasos penetrin a l’interior del vehicle.
•   En cas de quedar-se aïllat i necessitar ajuda, no intenteu resoldre la situació per si mateix, tracteu d’informar d’aquest fet i, llevat que la situació sigui insostenible, espereu assistència.

Davant pluges intenses

Si conduïu, disminuïu la velocitat, extremeu les precaucions i no s’aturi en zones on pugui discórrer gran quantitat d’aigua.
•   Si heu de viatjar, procureu circular preferentment per carreteres principals i autopistes.
•   En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, cal tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot fer malbé els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns aliens i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.
•  Si comença a ploure de manera torrencial, penseu que hi ha risc d’inundació.
•  No travesseu amb el vostre vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que hi pot haver sota l’aigua i localitzeu els punts més alts de la zona. No intenteu salvar el vostre automòbil enmig d’una inundació.
•   Si es troba al camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i turons, evitant travessar guals inundats. Igualment, cal adreçar-se als punts més alts de la zona.
•    No obstant, el difícil pronòstic daquests fenòmens aconsella mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies