Protecció Civil i Emergències alerta per temporal de forts vents a terra i mar, així com precipitacions abundants

Protecció Civil i Emergències alerta per temporal de forts vents a terra i mar, així com precipitacions abundants

Borrasca Karlotta

 

Els forts vents a terra afectaran àmplies zones i la previsió indica que les ratxes de vent seran superiors als 100 km/h

• El fort onatge afectarà especialment les costes gallegues amb onades que podrien arribar fins a 7 metres d’alçada

• Més informació actualitzada a la RAN de Protección CivilAEMET Dirección General de Tráfico

 

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), alerta per temporal de vents forts a terra i mar, així com precipitacions abundants durant els propers dies. Tot i això, el difícil pronòstic d’aquests fenòmens aconsella mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

Segons AEMET, a últimes hores de avui dimecres 7 de febrer s’esperen els primers efectes de la borrasca Karlotta als litorals gallecs, amb cops de vent molt forts del sud-oest, així com les primeres precipitacions.

Demà dijous 8 de febrer les precipitacions s’estendran a la meitat occidental peninsular i als Pirineus occidentals, encara que s’espera que siguin més intenses i sobretot persistents a Galícia. Respecte al vent, aquest dia l’àrea més afectada serà el quadrant nord-oest peninsular amb cops molt forts en àmplies zones, però que seran especialment intenses a la serralada Cantàbrica ia Galícia on es podrien superar els 100 km/h, amb un fort temporal marítim a les costes gallegues. També s’esperen ratxes molt fortes en altres sistemes muntanyosos de la Península, com ara Pirineus, el sistema Ibèric, el sistema Central ia últimes hores del dia en els sistemes Bètics.

Divendres 9 de febrer les precipitacions es generalitzaran a la pràctica totalitat de la Península, afectant també Balears, Ceuta, Melilla i el nord de les illes Canàries. Els grans acumulats s’esperen una altra vegada a Galícia, però també al quadrant sud-oest peninsular i als Pirineus. Les precipitacions seran més febles i menys probables a l’àrea Cantàbrica, extrems nord-est i sud-est peninsular, les Balears i les Canàries. El vent al quadrant nord-oest peninsular ia la resta dels sistemes muntanyencs anirà perdent intensitat progressivament, encara que encara es podran donar ratxes molt fortes durant la primera meitat d’aquest dia, sobretot a la serralada Cantàbrica i als Pirineus. Per contra, creixerà el vent al sud, amb probables ratxes molt fortes de ponent a litorals d’Andalusia, tant atlàntics com mediterranis, així com a Ceuta, amb el consegüent temporal costaner al golf de Cadis, Estret i mar d’Alborán. Amb alta incertesa podrà afectar també les Balears, sent més probable a les illes Pitiüses.

El dissabte 10 de febrer, tot i que les precipitacions aniran perdent intensitat i tendiran a remetre, encara s’esperen a l’àrea Cantàbrica, meitat est peninsular, Ceuta, Melilla i Balears, més probables i intenses durant la primera meitat del dia. Pel que fa al vent, per una banda, s’establirà cerç a la vall de l’Ebre i tramuntana a Empordà, amb probables ratxes de vent molt fortes. D’altra banda, continuarà el temporal marítim a Alborán i s’estendrà també a la Mediterrània, amb probables cops molt forts de vent de ponent a litorals d’Andalusia oriental, Melilla, muntanyes del sud-est peninsular ia les Balears.

Les recomanacions de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències davant fenòmens meteorològics adversos, així com infografies de les mesures d’autoprotecció, les podreu trobar i usar a https://www.proteccioncivil.es/coordinacion/gestion-de-riesgos/autoproteccion.

  • Recomanacions davant de vents costaners

• Si us trobeu en zones marítimes, procureu allunyar-vos de la platja i d’altres llocs baixos que puguin ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts.

• Es recomana evitar estacionar els vehicles a zones que puguin veure’s afectades per l’onatge

• En aquestes situacions, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-lo

• No posi en risc la seva vida per captar imatges del fort onatge

  • Recomanacions davant de forts vents

• Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguin caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que es puguin desprendre

• També, convé abstenir-se de pujar a les bastides sense les adequades mesures de protecció

• Si conduïu, extremeu les precaucions, especialment en la sortida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesants en carreteres de doble sentit. Pareu atenció davant la possible presència d’obstacles a la carretera

  • Recomanacions davant de pluges intenses

• Si aneu conduint, disminuïu la velocitat, extremeu les precaucions i no s’aturi en zones on pugui discórrer gran quantitat d’aigua

• Si heu de viatjar, procureu circular preferentment per carreteres principals i autopistes

• En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, cal tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot fer malbé els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns aliens i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent

• Si comenceu a ploure de manera torrencial, penseu que hi ha risc d’inundació

• No travesseu amb el vostre vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que hi pot haver sota l’aigua i localitzeu els punts més alts de la zona. No intenteu salvar el vostre automòbil enmig d’una inundació

• Si es troba al camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i turons, evitant travessar guals inundats. Igualment, cal adreçar-se als punts més alts de la zona.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies