Protecció Civil ha organitzat una sessió informativa per als nous municipis obligats i recomanats a fer plans d’emergències municipals per riscos radiològic i químic

Protecció Civil ha organitzat una sessió informativa per als nous municipis obligats i recomanats a fer plans d’emergències municipals per riscos radiològic i químic

 

• Un total de 25 municipis catalans passen a estar obligats a elaborar els plans d’emergències municipals per riscos radiològics o químic

• La novetat en l’obligació d’elaborar els plansper risc radiològic i per risc químic es deu als canvis en els plans RADCAT i PLASEQCAT tramitats a la Comissió de Protecció Civil de Catalunya del passat desembre del 2023

• Els nous municipis que han passat a estar obligats d’elaborar el pla d’emergències municipal són 9 pel que fa al RADCAT i 16 quant al PLASEQCAT

 

Un total de 25 municipis catalans hauran de redactar properament els seus plans municipals per emergències radiològiques o químiques en motiu dels canvis en el Pla especial per a emergències radiològiques de Catalunya (RADCAT) i en el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT), ambdós tramitats a la Comissió de Protecció Civil de Catalunya del passat desembre del 2023. Es tracta de 9 municipis obligats a redactar el pla d’emergències municipal per risc radiològic; i 16 municipis obligats a fer el pla per emergències químiques, especialment de les comarques del Baix Llobregat, Vallès Oriental, Vallès Occidental i Anoia.

Davant aquests canvis, el Servei d’Implantació i el Servei de Gestió del Risc i Planificació de la DGPC han organitzar avui dimarts, 20 de febrer, una sessió telemàtica informativa als nous municipis obligats i recomanats a fer els plans d’emergències municipals per risc radiològic i per risc químic.

Les sessió, a càrrec de les responsables dels plans RADCAT i PLASEQCAT del Servei de Gestió del Risc i Planificació de la DGPC i de la responsable d’Informació, s’ha dividit en dues parts. Primer, de 10 a 11 hores s’ha fet l’explicació als nous municipis obligats i recomanats a elaborar el pla d’emergències municipals per risc radiològic. Posteriorment, de 11 a 12 hores, la sessió s’ha dedicat als nous municipis obligats i recomanats a elaborar el pla d’emergències municipals per risc químic. Al final de cada la sessió s’ha aprofitat per recordar els mecanismes de coordinació dels municipis amb el CECAT en cas d’emergència.

Pel que fa al RADCAT, s’ha explicat què és el risc radiològic, les instal·lacions amb matèries radioactives i les seves categories, els escenaris que implicarien situacions de risc, els criteris d’activació del pla d’emergències i les seves fases, les mesures d’autoprotecció i les accions a prendre per part dels municipis.

Quant al PLASEQCAT, la sessió s’ha centrat en explicar què és el risc químic, els tipus d’accidents previstos, les zones d’intervenció i alerta, els criteris d’activació del pla i les seves fases, les sirenes d’avís a la població per risc químic, les accions a prendre per part dels municipis, les mesures d’autoprotecció per a la ciutadania, així com l’elaboració de materials de sensibilització i de difusió.

Els municipis convocats per aquesta sessió han estat:

RADCAT:

  • 8 municipis que passen a estar obligats: Castellar del Vallès, Igualada, Òdena, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Vacarisses, Vallirana i Vilanova del Camí
  • 1 que ha passat de recomanat a obligat: Parets del Vallès
  • 4 que passen a tenir recomanació: Olesa de Bonesvalls, El Pla de Santa Maria, Santa Margarida de Montbui i Sant Joan Despí

En total es tracta de 9 municipis obligats a fer el pla per risc radiològic (3 de l’Anoia; 3 del Baix Llobregat; 2 del Vallès Occidental i 1 del Vallès Oriental); i 5 recomanats (2 del Baix Llobregat; 1 de l’Anoia; 1 de l’Alt Penedès i 1 de l’Alt Camp).

PLASEQCAT:

  • 7 municipis passen de recomanat a obligat: Castellví de Rosanes, Martorelles, St. Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, Ullastrell i Vilanova del Vallès
  • 1 municipi que passa d’informar a obligat: Sant Fost de Campsentelles
  • 8 municipis passen de res a obligat: Alella, Lliçà d’Amunt, Sabadell, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Vicenç dels Horts, Sta. Maria de Martorelles, Torrelles de Llobregat i Vallromanes
  • 2 que passen a estar recomanats: Gelida i Molins de Rei

En total es tracta de 16 municipis obligats a fer el pla per risc radiològic (6 del Baix Llobregat i 6 del Vallès Oriental; 2 del Vallès Occidental; 1 del Maresme i 1 de l’Alt Penedès); i 2 recomanats (Alt Penedès i Baix Llobregat).

A Catalunya hi ha un total de 238 instal·lacions de risc radiològic que fan que 65 municipis estiguin obligats a elaborar pla d’emergències municipals per risc radiològic i 35 recomanats.

En el cas del RADCAT, els nous municipis obligats i recomanats ho estan pel fet de tenir al seu terme municipal noves instal·lacions radioactives autoritzades o bé al municipi o properes instal·lacions del sector de valorització de metalls.

Pel que fa al risc químic, a Catalunya hi ha 127 establiments que es troben dins l’abast del PLASEQCAT (65 establiments de nivell SEVESO superior; 50 establiments de nivell inferior; 7 establiments d’explosius o pirotècnia de nivell II; 2 establiments d’explosius o pirotècnia de nivell I i 3 establiments que corresponen a estacions de ferrocarril de MMPP).

A més, hi ha 88 municipis que estan obligats a elaborar pla d’emergències municipals per risc químic, en l’àmbit del PLASEQCAT, i 41 tenen la recomanació d’elaborar-lo.

Els nous municipis obligats i recomanats estan afectats per les modificacions de les distàncies de planificació dels establiments SEVESO de nivell alt que s’han actualitzat.

Tots els municipis han estat prèviament informats de la seva afectació via EACAT i posteriorment han rebut la convocatòria de la sessió. EACAT és la plataforma a través de la qual les administracions i entitats públiques catalanes es relacionen entre elles.

Cal recordar que els municipis disposen d’un any per donar compliment a les noves obligacions de planificació municipal.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies