Presentació als comandaments de la proposta de la nova estructura de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra

Presentació als comandaments de la proposta de la nova estructura de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra.

 

Avui els màxims comandaments de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra es reuneixen a la localitat de Riner, el Solsonès, per conèixer la proposta de nova estructura del cos i deliberar-ne el contingut.

L’estructura vigent de l’any 2011 ha quedat àmpliament depassada pels canvis organitzatius, pels nous reptes i per les noves necessitats de la seguretat pública, i ha comportat la creació de nous serveis policials.

Aquesta trobada, en què han assistit els caps de les regions policials i les comissaries generals, culmina un procés participatiu que es va iniciar el 8 de febrer de 2022, que sota la direcció tècnica de la Prefectura es van constituir nou equips de treball temàtics que van fer propostes organitzatives d’àmbits clau. A partir d’aquestes conclusions, s’han dut a terme una vintena de reunions de contrast amb les parts afectades.

La nova proposta d’estructura s’edifica sobre nou principis organitzatius i dos axiomes fonamentals, que són: el caràcter territorial i integral de la PG-ME i l’orientació dels serveis policials vers la víctima i la ciutadania.

El resultat ha estat una estructura que situa com a pilar organitzatiu la policia territorial, que és la que presta el servei directe a la ciutadania; una estructura més plana que permet ordenar millor la naturalesa matricial de la policia i que dissol la dicotomia entre serveis centrals i serveis territorials.

El decret enforteix l’orientació comunitària i de proximitat de la PG-ME i es reforça l’atenció a les víctimes i a la ciutadania. S’assumeix un enfocament de l’activitat policial victimocèntric i orientat a la prevenció i la resolució de problemes. En coherència amb aquest enfocament, s’aposta inequívocament per la mediació i la gestió alternativa de conflictes en tots els nivells organitzatius.

La nova estructura afavorirà la modernització dels sistemes de treball de la policia catalana a través de dos grans àmbits: el primer és el tecnològic i ha de permetre liderar el procés de transformació digital que constitueix un dels principals projectes organitzatius de la PG-ME . El segon és el de la intel·ligència, que ha de comportar una millora en la generació de coneixement, la comprensió dels fenòmens criminals i, en conseqüència, donar una resposta més eficaç als reptes de la seguretat pública.

A més a més, per primera vegada, es defineix la Prefectura com a unitat orgànica, s’estableix qui en forma part i quines són les seves funcions. Sota el màxim comandament del cap del cos esdevé un òrgan plural que té les responsabilitats definides de la direcció del cos de Mossos d’Esquadra, una definició que concreta l’anunci del conseller d’un lideratge plural a la presentació de la direcció actual de la PG-ME.

Pel que fa al model d’Investigació, s’opta per no centralitzar més les capacitat d’investigació i les ABP mantenen les seves funcions en investigació bàsica. Es reestructura la policia científica a nivell territorial i central. A nivell d’investigació especialitzada, s’opta per separar les capacitats territorials d’investigació especialitzada dels serveis integrals d’investigació.

Pel que fa al model d’ordre públic, es prenen dues decisions estratègiques. D’una banda, s’opta per mantenir separades les ARRO i la Brigada Mòbil, amb la voluntat d’orientar aquestes unitats a la prevenció i el suport especialitzat a la seguretat ciutadana. D’altra banda, es proposa passar d’un model d’ordre públic a un model d’intervenció que integri les capacitats de la família professional de seguretat ciutadana i que doni suport a la policia territorial.

A nivell de suport a la direcció, s’opta per racionalitzar l’estructura existent, diferenciant les unitats que donen suport a la direcció organitzativa de les que donen suport a la direcció operativa.

En la nova proposta, s’incorpora el desplegament que el cos de Mossos d’Esquadra ha fet els darrers anys en el mar, en l’anomenat u-space i en l’àmbit ciber, amb la creació d’una regió policial virtual.

Aquestes mesures s’engloben en el Pla estratègic 2030 de la PG-ME i han de permetre donar una resposta millor als reptes de servei i organitzatius que se li presenten al cos de Mossos d’Esquadra.

 

Àrea de Comunicació,
Barcelona, 8 de juny de 2022

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies