Lleida celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica

Lleida celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica.

 

Amb l’objectiu de debatre i reflexionar sobre el conjunt de malalties aplegades sota el Síndrome de Sensibilització Central, que pateix un 3% de la població de Catalunya

Montse Pifarré: “Parlar de pacients de síndromes de sensibilització central és parlar de malalts i malaltes invisibles, que en molts casos són qüestionats i qüestionades, i es fa difícil arribar a un diagnòstic acurat”.

 

SALUT PÚBLICA.

 

L’Auditori Municipal Enric Granados ha acollit avui la jornada organitzada per Fibrolleida amb motiu del Dia Mundial de les Síndromes de Sensibilització Central (Fibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple). Sota les Síndromes de Sensibilització Central “s’hi identifiquen més de mig centenar de malalties que presenten símptomes comuns (fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica, sensibilitat química múltiple, electrohipersensibilitat, etc.)”, ha explicat la tinent d’alcalde Montse Pifarré.

Pifarré ha assenyalat que “parlar de pacients de síndromes de sensibilització central és parlar de malalts invisibles, que en molts casos són qüestionats i es fa difícil arribar a un diagnòstic acurat”. Davant la complexitat i dificultat per entendre aquesta síndrome, que en dificulta el tractament, la tinent d’alcalde ha valorat la recerca continuada, la innovació en els tractaments, com a claus per conèixer i entendre més i millor aquestes malalties i poder-les tractar més eficientment.

La tinent d’alcalde i regidora de Salut Pública, Montse Pifarré, ha recordat que la Paeria fa anys que intenta evitar l’ús d’herbicides o altres agents químics a la via públics per eliminar herbes espontànies i s’opta per mecanismes manuals. En aquest sentit, Pifarré ha recordat, també que l’Ajuntament de Lleida promou un “model de ciutat més amable, sostenible i propera a les persones que hi viuen”.

La jornada ha inclòs la conferència “Què hi ha de nou sobre investigació en Síndromes de Sensibilització Central ?” a càrrec del Dr. Lluís Rosselló Aubach, cap Clínic Unitat de Reumatologia i SSC – Hospital Santa Maria de Lleida i la ponència “ La tramitació de l’expedient administratiu d’incapacitat permanent. Novetats jurisprudencials en FM, SFC i SQM” A càrrec de Mireia Pardell Cartes. Advocada i assessora jurídica de l’associació Fibrolleida.

La data del 12 de maig es va triar en record de la infermera Florence Nightingale (nascuda el 12 de maig de 1820), fundadora de la primera escola d’infermeria moderna i qui va lluitar pels drets de les persones que van patir discapacitats a la guerra de Crimea. Es pensa que Florence Nightingale va patir fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica durant gran part de la seva vida. En homenatge a aquesta pionera de la infermeria moderna, el 12 de maig també se celebra el Dia Internacional de la Infermera (o de la Infermeria).

En la inauguració de la jornada també hi han participat representants de la Diputació de Lleida, del Departament de Salut de la Regió Sanitaria de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, i el Cap de la Unitat de les SSC del Hospital Santa Maria.

L’acte ha inclòs l’actuació de Lluís Sànchez Sitjà.

Avui, la façana de la Paeria s’il·luminarà de color de blau per commemorar el Dia mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies