El dispositiu especial d’Interior per a Sant Joan finalitza la revetlla sense cap incidència important

El dispositiu especial d’Interior per a Sant Joan finalitza la revetlla sense cap incidència important.

 

  • El Departament d’Interior valora positivament el resultat del dispositiu més gran de la història de Sant Joan.
  • Els Bombers de la Generalitat han rebut 899 avisos, dels quals 663 han acabat sent actuacions.
  • S’han detingut un total de 57 persones, de les quals 8 estarien relacionades amb delictes contra el patrimoni, i 15 per violències masclistes.
  • El Servei Català de Trànsit informa que entre les 15.00 h de dijous 23 i les 08.00 h d’avui divendres 24 de juny no hi ha hagut cap accident mortal de trànsit en zona interurbana.
  • El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès durant la revetlla 5.624 trucades procedents que han generat 2.933 expedients, un 7% més de trucades que la revetlla de l’any 2021.
  • El Cos d’Agents Rurals, que ha realitzat 669 actuacions entre el dia 20 i el 23 de juny, no ha aixecat cap denúncia i la ciutadania ha respost de manera correcta a les indicacions dels Agents.
  • El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya s’ha mantingut durant tota la nit de Sant Joan per fer seguiment de qualsevol incidència que pogués derivar en una gran emergència.
  • El Sistema d’Emergències Mèdiques ha atès 179 persones per patologies relacionades amb la revetlla de Sant Joan.

 

El Departament d’Interior valora positivament el resultat del dispositiu més gran de la història de Sant Joan que tenia per objectiu garantir una revetlla segura i reduir el risc d’incendi forestal.

El dispositiu especial desplegat per Mossos d’Esquadra per garantir la mobilitat, la seguretat de les persones i l’ordre públic durant la revetlla de Sant Joan es va iniciar a les 22:00 h del 23 de juny i ha finalitzat avui a les 10:00 h. Durant la nit s’han detingut un total de 57 persones, de les quals 8 estarien relacionades amb delictes contra el patrimoni, i 15 per violències masclistes.

Pel que fa al trànsit s’han realitzat un total de 62 controls d’alcohol i drogues a tot el territori, en els quals s’han efectuat un total de 2292 lectures d’alcoholèmia, de les que 254 han resultat positives, i 24 d’aquestes han estat de tipus penal. Altres 40 conductors han estat sancionats per conduir sota els efectes de substàncies estupefaents.

Els Bombers de la Generalitat fan 663 actuacions durant la revetlla de Sant Joan

En total els Bombers de la Generalitat, entre les 20h i fins les 08h d’aquest matí, han rebut 889 avisos, dels quals 663 han acabat sent actuacions (els 236 han acabat sent no actuacions perquè el servei ja estava resolt o han acabat sent falses alarmes).

Les comarques amb una major concentració de serveis han estat les comarques del Vallès Occidental i Oriental, Baix Llobregat, Barcelonès, Tarragonès i el Maresme i la majoria han estat per atendre petits incendis de vegetació (tant en zona urbana, com agrícola o forestal) i contenidors cremats o mobiliari urbà divers. Pel que fa a serveis per regions d’emergències, la majoria dels avisos s’han rebut des dels municipis de la regió Metropolitana Nord (220) i Metropolitana Sud (138). Pel que fa a la resta de regions, s’han rebut 77 avisos des de Girona, 66 des de Lleida, 94 des de Tarragona, 47 des de la Centre, 17 des de les Terres de l’Ebre i 4 des de la Val d’Aran.

Més enllà dels serveis propis de la revetlla, destacar un incendi d’habitatge al carrer Montseny de l’Hospitalet de Llobregat amb una víctima mortal (avís 22.23h).

El foc va afectar totalment un pis de la tercera planta a l’interior dels qual els Bombers, que hi van desplaçar 4 dotacions, hi van localitzar el cos sense vida d’un home. Després de controlar l’incendi els efectius van revisar els habitatges de totes les plantes, que no van quedar afectats, i els pisos superiors on hi havia veïns que s’havien confinat a l’interior del seu domicili.

Fins al lloc s’hi van desplaçar patrulles així com també la Unitat d’Investigació dels Mossos d’Esquadra, que es van fer càrrec dels tràmits judicials i de la investigació de les causes de l’incendi. També van mobilitzar-se efectius de la Policia Local i ambulàncies del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques).

D’altra banda, a les 23.29 hores es va rebre l’avís d’un incendi d’indústria a l’avinguda Costa Brava de Palafolls. L’incendi, que estava totalment desenvolupat va afectar un complex de tres naus compartimentades que ocupaven uns 2.500m2. En una d’elles hi havia material de jardineria i maquinària. En una segona nau hi van cremar 7 autobusos, un minibus i una furgoneta i en la tercera no hi havia res, estava buida. El sostre va col·lapsar i l’estructura va quedar en estat precari. L’estratègia dels Bombers va ser defensiva i es va enfocar tant en apagar les flames de la nau afectada, que cremava amb intensitat a causa del fort vent, i en evitar que el foc afectés les altres naus del polígon de Can Baltasar. Al voltant de les 4 de la matinada les 14 dotacions que hi van treballar ja van donar l’incendi per controlat i aquest matí es farà revisió dels danys.

Cap accident mortal de trànsit en zona interurbana.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que entre les 15.00 h de dijous 23 i les 08.00 h d’avui divendres 24 de juny, no hi ha hagut cap accident mortal de trànsit en zona interurbana.

D’altra banda, des d’ahir dijous a les 15.00 h fins a les 08.00 h d’avui divendres han sortit de l’àrea metropolitana de Barcelona 259.517 vehicles. Això representa un 57,7% dels 450.000 previstos fins avui divendres a les 15.00 h i també un 19,1% menys respecte al dia equivalent de 2016. Si analitzem les intensitats de sortida de vehicles durant tot el dia d’ahir, podem constatar que es va avançar la sortida durant el matí de dijous. La intensitat màxima de sortida de vehicles va ser a les 15:00 hores quan van sortir 40.000 vehicles/hora, i a les 20:00 del vespre la intensitat de sortida va ser de 28.000 vehicles/hora que sortien de l’anell metropolità.

Quant a les congestions, tal i com indicaven les previsions, el tram de via que va presentar més complicacions va ser el tronc central de l’AP7, des de Martorell fins a la Roca. No obstant, també es van registrar diferents congestions a les rondes de Barcelona i l’autopista AP-2, on es va produir un accident durant el matí que va dificultar la mobilitat a la via durant unes hores.

Pel que fa a les destinacions, va ser una mobilitat cap a vies de costa, però també cal destacar una mobilitat d’interior i de muntanya que es va poder observar amb les retencions a la C-16, C-17 i C-55.

La mobilitat de sortida d’aquest Sant Joan ha estat comparable amb la sortida de l’any 2016, en ambdós anys la festivitat de Sant Joan queia en divendres i es preveien mobilitats similars. El pic de retencions a l’any 2016 va ser de 242 Km de retencions a tot Catalunya i es va produir a les 19:50 h.  El pic de retencions d’aquest 2022 ha estat de 205 Km i s’ha produït a les 16:15 h. Per tant hem tingut un -37% de retencions al global de Catalunya.

Pel que fa a l’AP-7, el pic de retencions de l’any 2016, amb autopistes de peatge, va ser de 87 km i es va produir a l’entorn de les 20:30 h. En canvi, el pic de retencions a l’AP-7 d’aquest 2022 ha estat de 45 km i es va produir a les 17:00 h. És a dir, les retencions de l’AP7 s’han reduït en un -48%. A més,  podem assenyalar que les congestions a l’AP-7 han estat inferiors a les que es van produir el 2016, el 2019 i el 2021.

Les retencions es van acabar a les 22:00 mentre que al 2016, any de referència, es van acabar a les 23:40 h. Hi va haver menys retenció, un -37%, i menys retenció a l’AP7, un -48%, i les retencions es van acabar quasi dues hores abans.

Quant a les mesures aplicades, les informacions que hem donat els darrers dies i al llarg de la jornada  d’ahir han ajudat  que la ciutadania programés la seva sortida i per tant s’utilitzés tota la capacitat de la xarxa viària. La limitació de velocitat de camions al tronc central de l’AP-7 va funcionar correctament, si bé caldrà reforçar la informació a peu de carretera en properes limitacions.

La presència del cos de Mossos d’Esquadra a l’AP-7 ha permès pacificar també el trànsit i controlar les conductes inadequades del conjunt de vehicles.

En total, es van multar 28 camions per no respectar circular per la dreta.

Al 2022 s’han detectat un 8,7% d’alcoholèmies positives, i al 2021 va ser del 12%.

Dispositiu Revetlla de Sant Joan d’Agents Rurals.

En el marc del dispositiu activat pel Cos d’Agents Rurals per la Revetlla de Sant Joan, entre el dia 20 i el 23 de juny s’han realitzat 669 actuacions relacionades amb aquesta festa.

D’aquestes, 512 han estat per inspecció de fogueres i 76 relacionades amb el llançament de petards i material pirotècnic.

El Cos d’Agents Rurals no ha aixecat cap denúncia i la ciutadania ha respost de manera correcta a les indicacions dels Agents.

A més, 42 d’aquestes 669 actuacions han estat per realitzar el corresponent informe de viabilitat de  fogueres per a la seva posterior autorització (o no) per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en trobar-se a menys de 500 metres de zona forestal.

S’han efectuat altres 39 actuacions més en el marc de la revetlla, entre les quals cal destacar el suport actiu al trasllat de la Flama del Canigó a Coll d’Ares.

Lleuger augment de les trucades rebudes al Telèfon d’Emergències 112 de Catalunya.

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès durant la revetlla 5.624 trucades procedents que han generat 2.933 expedients. Les trucades s’han realitzat especialment des de l’àmbit metropolità. Aquest any el 112 de Catalunya ha rebut un 7% més de trucades que la revetlla de l’any 2021, que es va tancar amb un total de 5.256 trucades rebudes.

Barcelona és el municipi que ha originat més trucades (1.608), Sabadell (324), l’Hospitalet de Llobregat (306), Badalona (180), Castelldefels (123), Tarragona (113), Sant Cugat del Vallès (109) i Terrassa (107) . Per comarques, les trucades s’han distribuït: Barcelonès amb 2.229 trucades que corresponen al 47,6% del total de trucades, Vallès Occidental amb 736 trucades que corresponen al 15,7%, Baix Llobregat amb 496 trucades que corresponen al 10,6%, Tarragonès amb 227 trucades que corresponen al 4,8%, Maresme amb 218 trucades que corresponen al 4,7%, Vallès Oriental amb 218 trucades, també, que corresponen al 4,7%, Baix Empordà amb 176 trucades que corresponen al 3,8% del total i Baix Penedès amb 146 trucades que corresponen al 3,1% del total.

El tipus d’incident que ha generat més trucades han estat els incendis: de contenidors, crema de matolls en via pública, focs en papereres, focs en espai públic amb risc, focs en solars, focs d’arbres, altres focs exteriors incendis de vegetació forestal arbrada, incendis de vegetació forestal: matolls, crema de marges agrícoles o de cunetes, incendis de vegetació en terrenys agrícoles i incendis de vegetació en terrenys forestals amb altres tipus de vegetació o tipus de foc (2.896 trucades corresponents a 1.006 incidents). Per motius de civisme en què s’inclouen molèsties veïnals o a la via pública (1.484 trucades corresponents a 1.053 incidents), per agressions (643 trucades corresponents a 396 incidents) i per demanar assistència sanitària (256 trucades que corresponen a 189 incidents), entre altres motius.

Per franja horària, el període entre les 22 hores i la mitjanit és la franja en què s’han concentrat més trucades al 112 (1.902).

Dispositiu de Protecció Civil i campanya #RevetllaSegura.

El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat va emetre ahir a la tarda i s’ha mantingut durant tota la nit de Sant Joan una prealerta del Pla de Protecció Civil de la Generalitat PROCICAT, de forma preventiva i per fer seguiment de qualsevol incidència que pogués derivar en una gran emergència. Protecció Civil de la Generalitat ha tancat la prealerta preventiva sense cap incidència important.

Els municipis que han comunicat al CECAT l’activació els seus plans municipals de Protecció Civil, en fase d’alerta o de prealerta, durant la revetlla de forma preventiva i per gestionar les possibles emergències que es produïssin han estat 18: El Vendrell, Lliçà d’Amunt, Mollet del Vallès, Sant Boi de Llobregat, Sant Quirze del Vallès, la Garriga, Sant Joan de Vilatorrada, el Prat de Llobregat, Mataró, Sant Cugat del Vallès, Matadepera, Castelldefels, Sabadell, Pals i Corbera de Llobregat, Polinyà, Calafell i Blanes.

Des de la Direcció General de Protecció Civil també es vol agrair la tasca que han realitzat les Associacions de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) que s’han activat durant la celebració de la revetlla de Sant Joan. Les AVPC que han comunicat al CECAT preventius amb motiu de la Revetlla de Sant Joan són 41: Montblanc, Sant Feliu de Guíxols, Abrera, Sant Fruitós de Bages, Tarragona, Breda, Creixell, Vilanova del Vallès, Begur, Vallirana, Roda de Berà,
Sant Fost de Campsentelles, Navàs, L’Escala, Parets del Vallès, Viladecavalls, Sant Joan de les Abadesses, Sils, Bigues i Riells, Castellbisbal, Sant Andreu de la Barca, Cervelló, Cardedeu, Esplugues de Llobregat, Caldes de Montbui, la Garriga, el Vendrell, Castellbell i el Vilar, Sant Cebrià de Vallalta, Montcada i Reixac, Lliçà d’Amunt, Sant  Gregori, Pineda de Mar, Mollet del Vallès, Sant Quirze del Vallès, l’Ametlla del Vallès, Lleida, Sant Pol, Sant Cugat del Vallès, el Masnou i Tordera.

179 persones ateses per patologies relacionades amb la revetlla de Sant Joan.

Durant la nit de Sant Joan el servei del 061 /Salut Respon ha rebut 3.415 trucades entre les 20h del vespre del 23 de juny i les 7h del matí del 24 de juny, causades per 2.755 incidents diferents, un 6 % d’ells per temes relacionats amb la revetlla de Sant Joan. D’aquests, 1.419 s’han resolt telefònicament i en 1.336 casos ha estat necessària l’activació d’un metge a domicili o ambulància del SEM.

En el decurs de la nit de la revetlla de Sant Joan, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 179 persones per patologies relacionades amb la revetlla de Sant Joan. Dels atesos, 104 ho van ser per intoxicacions, 26 per agressions, 38 per accidents de trànsit, 9 per cremades, 1 ofegat.

De les 104 intoxicacions, 44 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 22 a Barcelona ciutat, 15 a Girona, 12 a la demarcació de Tarragona, 6 a Lleida, 4 a la Catalunya Central i 1 a l’Alt Pirineu. De les 26 agressions ateses, 9 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 9 a la ciutat de Barcelona, 2 a Tarragona, 2 a Girona, 2 a Lleida, 2 a Catalunya Central i 1 a les Terres de l’Ebre.

Dels 38 accidents de trànsit que ha atès el SEM, 14 han tingut lloc a Barcelona ciutat, 11 a l’àrea de Barcelona, 5 a Girona, 5 a la Catalunya Central, 1 a Lleida, 1 a Tarragona i 1 a Terres de l’Ebre. De les 9 atencions per cremades, 7 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 1 a Barcelona ciutat i 1 a Girona.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies