El conseller Elena demana la màxima col·laboració ciutadana davant la intensificació de l’onada de calor generalitzada i l’alt risc d’incendi el cap de setmana

El conseller Elena demana la màxima col·laboració ciutadana davant la intensificació de l’onada de calor generalitzada i l’alt risc d’incendi el cap de setmana.

 

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla PROCICAT per l’episodi d’onada de calor.

Protecció Civil de la Generalitat activa en Alerta el Pla INFOCAT davant l’alt risc d’incendi forestal.

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que demà divendres s’intensificaran les temperatures màximes extremes de manera generalitzada a tot el territori.

Es preveu que l’episodi d’onada de calor i altes temperatures s’allargui durant la setmana vinent.

Davant la situació d’alt risc d’incendi, a partir d’aquesta mitjanit 275 municipis de 20 comarques estaran en Pla Alfa de nivell 3.

Es preveu el tancament de 9 massissos: Montgrí, Cap de Creus, l’Albera, les Gavarres, Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i Ubach.

Els Bombers de la Generalitat reforçaran el seu dispositiu a totes les Regions d’Emergència.

 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat de la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha comparegut avui en roda de premsa per explicar les mesures preses davant la situació de l’onada de calor i alt risc d’incendi que afecten Catalunya.

Elena ha destacat que “es portaran a terme un seguit de restriccions severes que són necessàries per la inquietant situació que provoca l’onada de calor”. “El canvi climàtic és una trista realitat de present que ens porta a prendre aquestes mesures”, ha dit.

El conseller ha explicat que es tracta d’una “onada de calor de màxima intensitat i amb la dificultat de conèixer quina serà la durada de l’episodi, una situació que no s’havia vist des de l’any 87 o el 2003”.

Elena ha fet una crida “a la responsabilitat, la prudència, la prevenció i la precaució de la societat davant d’aquesta situació d’extrema gravetat i extrem risc”.Alhora que ha assegurat que “els dispositius de seguretat i emergències estan activats i intensifiquen la seva presència perquè la situació és extrema”.

Per la seva banda, la directora general deProtecció Civil, Mercè Salvat, ha destacat la importància de seguir les recomanacions per protegir-se de la calor: “cal hidratar-se sovint, fer exercici físic a primera hora i a darrera hora del dia i prendre cura de les persones més vulnerables del nostre entorn“.

Protecció Civil de la Generalitat manté activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor i activa en alerta el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar.

Segons les previsions meteorològiques, demà divendres i durant el cap de setmana s’han d’intensificar les temperatures màximes extremes de manera generalitzada arreu del territori. Les temperatures mínimes es preveuen també elevades, entre 20 i 25ºC, durant les nits i matinades. A més, la sequera serà accentuada atès que no s’esperen pluges els propers dies i la humitat relativa serà baixa a tots els nivells, menys a la línia de costa on la xafogor serà important. Hi haurà vent de marinada de component sud a les hores centrals del dia amb ratxes màximes de 40-50 km/h.

La Direcció General d’Agents Rurals ha elevat el Pla Alfa de nivell 3 per a 275 municipis de 20 comarques, i preveu l’accés restringit a 9 massissos: Montgrí, Cap de Creus, l’Albera, les Gavarres, Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i Ubach.

Davant d’aquest escenari, es considera necessari establir algunes mesures i recomanacions que ajudin a evitar els efectes de l’onada de calor i l’alt risc d’incendis forestals en els municipis que es troben en nivell 3 del Pla Alfa:

●Es suspenen les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a en algun nucli habitat o població.

●Es restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l’entorn immediat de les edificacions on es dormi.

●Es suspèn l’activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores. S’exceptua la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l’alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d’arròs.

●Es suspenen les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes.

●Es restringeix l’ús d’eines (bufadors, serres radials, …) a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si per motius de força major s’han d’utilitzar cal que sigui comunicat a agents rurals per establir mesures de seguretat.

●Es limita la circulació motoritzada en el medi natural (s’exceptuen residents i activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables).

Aquestes mesures seran vigents des de les 00.00 hores de demà divendres dia 15 de juliol fins les 00.00 hores de dimarts dia 19, excepte les dues primeres relatives a activitats de lleure i esportives que seran vigents a partir de les 12 hores de demà divendres amb la mateixa finalització. En el marc del Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) es farà seguiment de la situació durant tot el cap de setmana i dilluns es valorarà si és necessari establir aquestes o altres mesures a partir de llavors.

Es recomana a totes les persones que resideixen o transiten per Catalunya l’aplicació d’aquestes mesures arreu del territori. Cal tenir en compte que la situació de perill es produeix a les portes del cap de setmana i afecta especialment zones turístiques i de segones residències. Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania en general que extremin les precaucions per evitar el risc d’incendi forestal:

●Cal recordar la prohibició d’encendre foc i de fer llançament de coets, altres artefactes pirotècnics voladors i qualsevol element de foc que es pugui enlairar.

●No llençar burilles.

●És molt importat trucar al 112 si es veu una columna de fum.

També, atesa la situació d’onada de calor persistent que continua, i que ha fet que el Departament de Salut tingui activat el protocol POCS en fase 2 per fer seguiment dels efectes d’aquesta calor sobretot en les persones més vulnerables, des de Protecció Civil es vol posar èmfasi en els consells d’autoprotecció a la ciutadania i les recomanacions següents:

Consells davant la calor

●Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.

●Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.

●Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

●Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

●Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

●Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

●Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Recordeu mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta si escau).

●Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Reforç de Bombers

Els Bombers de la Generalitat reforçaran el seu dispositiu a totes les Regions d’Emergència, amb l’increment de personal (2 ó 3 efectius de suport) a cadascun dels parcs de bombers i l’obertura de tots els parcs de bombers voluntaris de Catalunya.

A més a més, es garantirà la dotació del personal tècnic operador de Control a totes les Sales, amb l’increment de dues persones per torn. Així mateix, el Grup Operatiu de Suport també estarà reforçat amb dues posicions. Les unitats GRAF estaran activades i doblaran posicions de comandament.

Així mateix, es garanteix un increment en les figures de comandament territorial i totes les bases d’aigua restaran operatives.

Nivell 3 del Pla Alfa a 275 municipis de 20 comarques i restricció dels accessos a 9 espais naturals

Donat el greu perill d’incendi per la situació meteorològica existent (l’onada de calor, les humitats relatives per sota de les habituals, el dèficit hídric estructural i els vents previstos a partir de demà) demà dia 15 de juliol a les 00.00 hores s’activarà elnivell 3 del Pla Alfa a 275 municipis de 20 comarques.

Els Agents Rurals tancaran els accessos a 9 espais naturals. En concret al Montgrí, al cap de Creus, l’Albera, les Gavarres, Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialb, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Aquesta mesura es fa per a l’autoprotecció de les persones i per evitar possibles ignicions.

Durant aquest episodi el cos operatiu augmentarà la vigilància per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals i demana a la ciutadania extremar les precaucions.

El cos operatiu recorda que està totalment prohibit fer foc i llençar pirotècnia en zones forestals i el seu entorn i demana que s’evitin totes les activitats de risc d’incendi al medi natural.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim, implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal.

La resolució aprovada avui per Govern per determinar les restriccions i excepcions, inclou per als municipis en els quals s’activa el nivell 3 del Pla ALFA:

1. Suspensió d’activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva (entre les 12.00 hores del 15 de juliol fins les 00.00 h del 19 de juliol)

2. Restricció d’activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives (entre les 12.00 hores del 15 de juliol fins les 00.00 h del 19 de juliol)

3. Suspensió de l’activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 12 i les 18 hores, excepte pel que respecta a la recollida de fruit (inclosos productes hortícoles), la sega de l’alfals i altres herbàcies que es cullen en verd, llaurar els camps de rostoll que resten excloses d’aquesta restricció i el conreu de l’arròs.

4. Suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres i vorals, inclosa la sega de les cunetes, excepte aquelles que autoritzi expressament el Servei Català de Trànsit.

5. La restricció de l’ús de bufadors i serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestals i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles.

6. Limitació de la circulació del transport dins del bosc dels productes forestals en horari entre les 12 hores i 19 hores.

7. Limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d’aquests municipis.

Les mesures contingudes en el punt tercer, quart, cinquè, sisè i setè de la resolució són vigents des de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya fins a les 00:00h del 19 de juliol de 2022.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora cada dia el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Cal recordar que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents.

Podeu consultar la llista de municipis en aquestenllaç

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies