L’Aeroport de Reus i Protecció Civil de la Generalitat organitzen un simulacre d’accident aeri

L’Aeroport de Reus i Protecció Civil de la Generalitat organitzen un simulacre d’accident aeri

 

• L’Aeroport ha activat el seu Pla d’Autoprotecció i la Direcció General de Protecció Civil ha activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya, AEROCAT

• L’exercici ha simulat l’accident d‘una aeronau durant l’enlairament amb una setantena de passatgers i 6 tripulants a bord

• S’ha comprovat i avaluat la integració dels plans d’emergències i la capacitat de resposta dels serveis d’Aena i de la Generalitat

• El delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Àngel Xifré, ha destacat la complexitat d’aquest exercici en què han participat diversos cossos i diferents administracions

 

L’Aeroport de Reus i Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya han organitzat un simulacre d’accident aeri seguint el programa d’exercicis i simulacres previstos per 2023.

En el simulacre hi han participat tant els serveis propis de l’Aeroport previstos en el Pla d’Autoprotecció com els de la Generalitat de Catalunya previstos en el Pla Especial d’Emergències Aeronàutiques a Catalunya (AEROCAT), que s’activa per part de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat.

A l’exercici ha assistit, també, el delegat de Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, que ha valorat molt positivament el simulacre i la coordinació que s’estableix entre els cossos de seguretat i emergències de la Generalitat i de l’Estat. “És un exercici molt complex perquè hi intervenen molts cossos i què és molt útil de cara a valorar els punts forts i febles en cas d’accident real”

Amb aquest exercici s’ha comprovat i avaluat la capacitat de resposta davant d’una emergència, així com l’efectivitat i coordinació dels diversos organismes implicats, amb l’objectiu de minimitzar les conseqüències que podrien derivar-se d’un accident aeri. A la vegada, s’ha comprovat la integració de la nova edició del Pla d’Autoprotecció d’Aena en l’Aeroport, que s’ha actualitzat incloent els nous espais de les instal·lacions amb el Pla Especial d’Emergències Aeronàutiques a Catalunya (AEROCAT).

Procediment d’actuació

L’exercici ha simulat l’accident d’una aeronau comercial en el moment de l’enlairament. Durant el succés, l’avió, que operava cap a una destinació No Schengen amb una setantena de passatgers i 6 tripulants a bord, s’ha incendiat en el camp de vol. A conseqüència de l’accident, s’han registrat nombrosos ferits de diversa gravetat i diversos morts.

Després de l’activació de l’alarma per part de la Torre de Control, s’ha activat el Pla d’Autoprotecció de l’Aeroport, iniciant la ronda de trucades per a avisar als mitjans interns, al telèfon d’emergències 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat.

L’exercici ha continuat amb l’arribada dels mitjans externs que s’han incorporat a la gestió de l’accident, iniciant-se l’actuació coordinada entre uns i altres.

A la sala de crisi s’hi ha constituït el Comitè de Crisi, format per la Direcció de l’Aeroport, la Subdelegació del Govern a Tarragona, la Delegació de la Generalitat a Tarragona, Guàrdia Civil, el Cos Nacional de Policia i els Ajuntaments de Reus i Constantí, i amb membres de les companyies aèries i dels agents d’handling. També s’hi han incorporat representants de Protecció Civil de la Generalitat, de Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Un cop activat el pla AEROCAT, la direcció de l’emergència del comitè de crisi ha passat a mans de la Generalitat de Catalunya, representada pel delegat del Govern a Tarragona.

Els Bombers del Servei de Salvament i Extinció d’Incendis (SSEI) de l’Aeroport de Reus han realitzat, coordinadament amb Bombers de la Generalitat, les tasques d’extinció del foc, i han assegurat el segellat de la fuita de combustible de l’aeronau amb espuma i han efectuat el rescat i el salvament de les persones ferides.

Els Bombers de la Generalitat han participat en l’exercici amb una trentena d’efectius de bombers, distribuïts en 5 unitats bàsiques d’intervenció, 3 unitats UCL (Unitat de Comandament Lleugera) i 1 unitat UCM (Unitat de Comandament Mitjana), provinents dels parcs de la Regió d’Emergències de Tarragona més propers i dels serveis centrals (Grup d’Emergències Mèdiques).

Per part del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat l’encarregat d’oferir assistència sanitària a les persones afectades en el del Simulacre d’accident aeri a l’Aeroport de Reus.

El SEM ha rebut l’alerta a través del 112, moment en que s’han activat diverses unitats. Quan la primera ambulància ha arribat al lloc, ha ampliat informació de la situació a la Central de Coordinació Sanitària CECOS per tal d’iniciar el protocol d’Incident de Múltiples Afectats, dimensionant d’aquesta manera els efectius per fer front a l’incident.

Paral·lelament, el Grup d’Intervenció, el Grup d’Ordre i SEM han definit l’abordatge de l’incident des de la cèl·lula d’avaluació i seguidament des del Centre de Comandament Avançat (CCA) in situ, avaluant la situació i desenvolupant els objectius de l’estratègia per a la resolució de l’emergència.

El SEM s’ha encarregat del muntatge de l’Àrea Sanitària Mòbil (ASM) d’es d’on s’ha fet el triatge avançat per ordenar la prioritat d’assistència i evacuació, diferenciant tres zones en funció de la gravetat del afectats. A continuació s’ha procedit a l’estabilització i aplicació del tractament als pacients per tal de poder procedir al trasllats dels mateixos al centre sanitari adient en funció de cada patologia.

Simultàniament, s’ha filiat a totes les persones utilitzant la nova plataforma informàtica de gestió d’afectats. Aquesta eina facilita la traçabilitat de tots els implicats/des des del moment que entren en contacte amb el SEM fins que són derivats als centres sanitaris treballant amb una llista única a temps real entre els diferents punts de gestió de l’emergència.

Atesa la magnitud de l’accident, s’ha activat l’equip de psicòlegs del SEM que ha ofert assistència psicològica als propis afectats i als seus familiars.

El Sistema d’Emergències Mèdiques ha intervingut amb 49 professionals i un total de 16 unitats, entre elles: 1 helicòpter medicalitzat, 3 Unitats de Suport Vital Avançat (SVA), 4 Unitats de Suport Vital Bàsic (SVB), 2 Comandaments, 2 Unitats d’Intervenció i Suport (UIS), 2 unitat de Logística 2 unitats de Transport Sanitari No Urgent i diversos equips de psicòlegs.

Els Mossos d’Esquadra han intervingut amb 35 efectius i han dut a terme les següents accions:

  • Executar els controls d’accés per tal de garantir el control i l’ordre del trànsit.
  • Garantir que els grups d’actuació puguin arribar al lloc de l’emergència i actuar sense cap impediment.
  • Elaboració de les llistes de persones a la sala d’il·lesos i familiars.

Els efectius de la Guàrdia Civil han intervingut marcant el perímetre de seguretat a la zona restringida, han controlat els accessos a les instal·lacions i el correcte funcionament de la seguretat operacional de l’aeroport i han participat en la identificació de les suposades víctimes en la posterior investigació operativa.

En aquest simulacre la Guàrdia Civil ha participat amb 19 agents de la Prefectura Fiscal i de Fronteres, quatre d’Informació, 16 de la Policia Judicial, un guia de gossos amb el seu animal i dos artificiers.

Por altra banda, el Cos Nacional de Policia s’ha encarregat del control de les operacions a la zona d’arribades, ocupant-se de la recepció dels passatgers i de la seva identificació, per posar-les en contacte amb els seus familiars.

L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) del Departament de Justícia hi ha intervingut amb un metge forense i un tècnic d’autòpsia, qui procediran amb la policia científica a la identificació dels cadàvers i determinació de les causes i circumstàncies de la mort. L’IMLCFC s’ha encarregat de l’aixecament de cadàvers, l’informe forense antemortem i l’elaboració del llistat de víctimes mortals.

Per part de l’Ajuntament de Reus han participat en el simulacre el tècnic de protecció civil municipal, amb dues patrulles de la Guàrdia Urbana, qui ha participat en el simulacre amb la presencia d’un sotsinspector, un sergent i sis agents facilitant la mobilitat dels serveis d’emergència a la terminal i als accessos a l’aeroport.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha dirigit i coordinat el Grup Logístic.

Quant a l’atenció als afectats, la subdirectora general de Coordinació i gestió d’Emergències de Protecció Civil, Imma Solé, ha dut a terme les funcions de persona de contacte amb les víctimes d’accident aeri (PECO) que, d’acord al que preveu la normativa estatal, ha rebut de la companyia aèria, en primera instància i de forma exclusiva, el llistat de passatgers.

La persona de contacte ha facilitat aquesta informació als diferents serveis d’emergència per facilitar l’atenció dels mateixos a la sala d’afectats que l’aeroport ha habilitat a les seves dependències.

La persona de contacte és una funció i càrrec que ocupa Protecció Civil de la Generalitat dins del grup logístic del pla AEROCAT i té com a missió vetllar perquè hi hagi una adequada atenció a les víctimes i als seus familiars en cas d’accident aeri amb l’assistència directe de l’aeroport i de la companyia aèria.

Al grup logístic també s’hi han integrat membres de la Creu Roja, que han donat suport en tasques de resposta immediata per intervenció psicosocial a les víctimes.

A més, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil ha rebut la trucada de l’Aeroport i ha activat el protocol d’avís en funció del nivell d’activació de l’AEROCAT.

Els recursos que s’han activat han estat 6 tècnics territorials de la Direcció general de Protecció Civil, tècnics i operadors del CECAT, i 4 membres de l’ERIE (Equip de Resposta Immediata d’Intervenció Psicosocial).

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies